8.1.13

ΕΠΕΡΧΟΜΕΝΗ ΣΥΓΚΡΟΥΣΗ; Αυξάνει τις αμυντικές της δαπάνες η Ιαπωνία - Νιώθει την "ανάσα" του κινεζικού δράκου


Tο σκηνικό έντασης που έχει στηθεί στα νησιά Σενκάκου μεταξύ της Κίνας και της Ιαπωνίας, θα έχει συνέχεια στο προσεχές μέλλον, αφού η Ιαπωνία θα διπλασιάσει τις αμυντικές της δαπάνες προκειμένου να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ναυτικά τουλάχιστον την κινεζική υπερδύναμη.
Η νέα ιαπωνική κυβέρνηση του πρωθυπουργού Σίνζο Άμπε, θα αναθεωρήσει την αμυντική πολιτική και το σχέδιο αγοράς οπλικών συστημάτων μέχρι τον προσεχή Δεκέμβριο, γράφει μερίδα του ιαπωνικού Τύπου, καθώς η Ιαπωνία είναι αντιμέτωπη με αυξημένες εξωτερικές εντάσεις, που αφορούν τις σχέσεις με τις γειτονικές Κίνα, Βόρεια και Νότια Κορέα.

Η τρέχουσα πολιτική άμυνας της Ιαπωνίας, όπως εκφράστηκε επί δύο χρόνια από την κυβέρνηση του Δημοκρατικού κόμματος, προέβλεπε περικοπές στον κρατικό προϋπολογισμό για την άμυνα και το έμψυχο στρατιωτικό προσωπικό.
Η νέα πολιτική ηγεσία της Ιαπωνίας θέλει αντιθέτως να ενισχύσει τις αμυντικές δαπάνες και το στρατιωτικό προσωπικό.
Ο 58χρονος Άμπε που οδήγησε Φιλελεύθερο Δημοκρατικό Κόμμα σε μια περιφανή νίκη έχει μια εν μέρει εθνικιστική πολιτική πλατφόρμα.
Ο προϋπολογισμός άμυνας της Ιαπωνίας μειώθηκε για 10η συνεχόμενη χρονιά στα 4,65 τρισεκατομμύρια γεν (53 δισεκατομμύρια δολάρια) κατά το οικονομικό έτος που λήγει τον Μάρτιο.
Αυτό αντανακλά στους περιορισμούς του τεράστιου δημοσίου χρέους της χώρας, το οποίο είναι το χειρότερο μεταξύ των μεγάλων οικονομιών και διπλάσιο σε μέγεθος από την ετήσια οικονομική παραγωγή της Ιαπωνίας.
Στο νέο πλαίσιο, γράφει ο Τύπος της χώρας, η κυβέρνηση σχεδιάζει να αυξήσει την προϋπολογισμό για την άμυνα κατά περισσότερο από 100 δισεκατομμύρια γεν, αρχής γενομένης από τον Απρίλιο.
Οι σινο-ιαπωνικές σχέσεις επιδεινώθηκαν σημαντικά από τη στιγμή που η ιαπωνική κυβέρνηση αγόρασε τα διαφιλονικούμενα νησιά στην Ανατολική Θάλασσα της Κίνας, από τον ιάπωνα ιδιοκτήτη τους, τον περασμένο Σεπτέμβριο, προκαλώντας βίαιες διαμαρτυρίες σε ολόκληρη την Κίνα. Τα νησιά είναι γνωστά ως Σενκάκου στα ιαπωνικά και Ντιαγιού στην κινέζικη γλώσσα.
Οι σχέσεις της Ιαπωνίας με τη Νότια Κορέα οξύνθηκαν τον περασμένο Αύγουστο, όταν ο Κορεάτης απερχόμενος πρόεδρος, επισκέφθηκε μια συστάδα- και πάλι- διαφιλονικούμενων νησιών γνωστά ως Τακεσίμα στην Ιαπωνία και Ντόκντο στην Νότια Κορέα.
Οι σχέσεις μες τη Βόρεια Κορέα είναι σε διαρκή ένταση εξ αιτίας του πυραυλικού προγράμματος της Βόρειας Κορέας με την δοκιμή πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς.
Φυσικά σε ένα τέτοιο "θερμό" περιβάλον, οποιαδήποτε χώρα με στοιχειώδες ένστικτο επιβίωσης, φροντίζει να έχει και τις ανάλογες ένοπλες δυνάμεις για να μπορεί να προστατέψει τα εθνικά της συμφέροντα. Στην προκειμένη περίπτωση η πιθανή απειλή είναι η Κίνα, δεν ανησυχούν στην Ιαπώνία για την "σύμμαχο" Ν. Κορέα, οι ΗΠΑ δεν θα επέτρεπαν οποιαδήποτε διένεξη μεταξύ τους. Όσο για την Β. Κορέα ναι μεν το βαλλιστικό της πρόγραμμα αποτελεί μια κάποια απειλή, αλλά δεν υπάρχει κάποια διεκδίκηση μεταξύ των δύο χωρών, αμφισβητούμενης περιοχής.
Το περιβάλον της Ανατολικής Θάλασσας της Κίνας έχει πολλές ομοιότητες με την δική μας "γειτονιά", και ας μην ξεχνάμε ότι στα νησιά αυτά πιθανολογείται η ύπαρξη μεγάλων κοιτασμάτων πετρελαίου.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr