21.1.13

Παράνομες οι κινητοποιήσεις στα μέσα- Κανονικά η... απεργία



Παράνομες κρίθηκαν από το Μονομελές Πρωτοδικείο Αθηνών οι κινητοποιήσεις των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς, ηλεκτρικό σιδηρόδρομο, τραμ και μετρό, που είχαν εξαγγείλει τα σωματεία για σήμερα Δευτέρα και αύριο Τρίτη.

Η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ ΑΕ καλεί όλους τους εργαζόμενους να σεβαστούν την νομιμότητα, να συναισθανθούν την ταλαιπωρία που υφίστανται οι πολίτες, αλλά και τις επιπτώσεις στην οικονομική ζωή της πόλης και να επιστρέψουν στην εργασία τους. Ωστόσο οι εργαζόμενοι απαντούν πως θα πραγματοποιήσουν κανονικά την αυριανή 24ωρη απεργία που έχουν εξαγγείλει.


Την ίδια ώρα ακόμα και το ενδεχόμενο της επίταξης των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς (ηλεκτρικός σιδηρόδρομος, μετρό και τραμ) αφήνουν ανοιχτό στην κυβέρνηση μετά και το νέο μπαράζ απεργιακών κινητοποιήσεων. 

Ο αρμόδιος υπουργός Κ. Χατζηδάκης χαρακτήρισε τις κινητοποιήσεις ως «απεργίες μαϊμού» καθώς η πλειοψηφία των εργαζομένων πληρώνονται ενώ απεργούν. 

Παράλληλα υποστήριξε ότι «οι εργαζόμενοι μετέρχονται διάφορες μεθόδους όπως η λήψη αδειών, ενώ γίνονται» όπως ανέφερε, «παρεμβάσεις στο κέντρο ελέγχου». Όπως είπε ο υπουργός, «υπάρχουν όροι και όρια στην απεργία. Φοβούμαι ότι όπως εξελίσσονται τα πράγματα, δεν υπάρχει σεβασμός ούτε απέναντι στους όρους ούτε απέναντι στα όρια».




Το απεργιακό δελτίο στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς 

Την Τρίτη, 22 Ιανουαρίου,ηλεκτρικός σιδηρόδρομος και τραμ θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 12 το μεσημέρι έως τις 4 το απόγευμα, σύμφωνα με απόφαση των σωματείων της ΣΤΑΣΥ ΑΕ.

Ακινητοποιημένοι όλο το 24ωρο θα παραμείνουν για έκτη συνεχόμενη μέρα οι συρμοί του μετρό.

Την ίδια ημέρα στις 11 το πρωί θα πραγματοποιηθεί κοινή σύσκεψη όλων των σωματείων των εργαζομένων στις συγκοινωνίες προκειμένου να καθορίσουν την περαιτέρω στάση τους. 

Οι εργαζόμενοι στα μπλε λεωφορεία ανακοίνωσαν στάσεις εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα ενώ την Πέμπτη θα πραγματοποιήσουν στάση εργασίας από τις 11 το πρωί έως τις 5 το απόγευμα.  Ακριβώς τις ίδιες ώρες την Τρίτη προχωρούν σε στάση εργασίας και οι εργαζόμενοι στα τρόλεϊ.
Τη Δευτέρα, για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα, το μετρό έμεινε ακινητοποιημένο λόγω της νέας 24ωρης απεργίας που αποφάσισε το επιχειρησιακό σωματείο εργαζομένων, το οποίο και απειλεί με απεργίες διαρκείας.

Επίσης, ο Ηλεκτρικός Σιδηρόδρομος και το Τραμ δεν λειτούργησαν από τις 8 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα. 

Όπως ανακοίνωσε το Σωματείο εργαζομένων των ΗΣΑΠ η συμμετοχή των εργαζομένων στις κινητοποιήσεις κυμάνθηκε στο 90%.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Μεταφορών, Ν.Σταθόπουλος, έκανε λόγο για μειοψηφίες που προχωρούν σε απεργίες στα μέσα μεταφοράς, τονίζοντας ότι στις προηγούμενες κινητοποιήσεις που έγιναν στα μέσα Δεκεμβρίου η συμμετοχή των εργαζομένων ήταν πολύ χαμηλή. 

Η διοίκηση της ΣΤΑΣΥ ΑΕ προσέφυγε της στα δικαστήρια προκειμένου να σταματήσει τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων. Αντιδρώντας, οι εργαζόμενοι μιλούν για μεθοδεύσεις στο θέμα της προσφυγής στη Δικαιοσύνη,

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Χατζηδάκης, την πρώτη ημέρα της απεργίας στις 17/1 στο Μετρό απήργησε το 33% των εργαζομένων. Στις 18 Ιανουαρίου απεργούσε το 48% των εργαζομένων στο Μετρό, το 44% στον ΗΣΑΠ και μόλις 3,94% Τράμ, ενώ στις 19/1 απεργούσε στο Μετρό το 16% και χθες μόλις 14%.
REAL