27.1.13

Αντιμέτωπη με νέο μπαράζ κινητοποιήσεων η κυβέρνηση

Μετά τις απεργίες στα μέσα σταθερής τροχιάς, η κυβέρνηση καλείται να αντιμετωπίσει τα ανοιχτά μέτωπα στα υπόλοιπα συγκοινωνιακά μέσα και τους αγρότες που κατεβάζουν τα τρακτέρ τους στην Εθνική.

Οι εργαζόμενοι σε λεωφορεία και τρόλεϊ συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις έως και την Τρίτη, ενώ χειρόφρενο «τραβούν» οι συνάδερφοι τους σε ΟΣΕ και Προαστιακό έως και τη Δευτέρα. Λόγω των κινητοποιήσεων στα τρένα, δεν θα πραγματοποιείται και η διέλευση των συρμών του μετρό στο τμήμα «Δουκίσσης Πλακεντίας» - «Αεροδρόμιο». ΜετρόΗΣΑΠ και τραμ λειτουργούν κανονικά.

Χθες, σε ευρεία σύσκεψη των εκπροσώπων των εργαζομένων, στο τραπέζι έπεσαν προτάσεις για συνέχιση των κινητοποιήσεων με νέες 48ωρες μέσα στην ερχόμενη εβδομάδα. Ωστόσο, οι σχετικές αποφάσεις θα παρθούν σε γενικές συνελεύσεις από τη Δευτέρα.

Σε κάθε περίπτωση, το συντονιστικό των εργαζομένων στις συγκοινωνίες ζητεί από την κυβέρνηση να πάρει πίσω το μέτρο της επίταξης για τους συναδέλφους τους στα μέσα σταθερής τροχιάς αλλά και να ξεκινήσει ένας ουσιαστικός διάλογος για την υπογραφή νέων συλλογικών συμβάσεων. Όπως δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο ο πρόεδρος του σωματείου τεχνικών και εργαζομένων ΟΑΣΑ - ΟΣΥ, Α. Ραυτόπουλος «πρέπει άμεσα να ξεκινήσει ένας πραγματικός και ειλικρινής διάλογος με την κυβέρνηση χωρίς προαπαιτούμενα, για την υπογραφή νέας επιχειρησιακής συλλογικής σύμβασης εργασίας. Η τυφλή σύγκρουση δεν οδηγεί πουθενά».
real.gr

Κυβέρνηση: Απόφαση-πιλότος οι χειρισμοί στο μετρό
Την ίδια ώρα, απόφαση-πιλότο, μετά από ένα σκληρό κρας τεστ, θεωρούν στην κυβέρνηση τους χειρισμούς στο θέμα των εργαζομένων του μετρό.

Στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν πως μπροστά τους έχουν ένα μπαράζ κινητοποιήσεων από διαφορετικές ομάδες του πληθυσμού, όπως οι αγρότες, οι εργαζόμενοι στα λεωφορεία, η ΠΝΟ.

Αυτό που διαμηνύουν από την κυβέρνηση είναι ότι δεν υπάρχουν περιθώρια εξαιρέσεων. Πρόκειται για αποφάσεις που έχουν συζητηθεί με το οικονομικό επιτελείο, τους εκπροσώπους της τρόικας και έχουν περάσει από τη Βουλή.

Μπορούν να συζητήσουν επιμέρους θέματα που αφορούν ειδικές κατηγορίες σε συγκεκριμένες περιπτώσεις, χωρίς να «πειράξουν» τον Γενικό Προϋπολογισμό και το ενιαίο μισθολόγιο. Το αν θα ακολουθηθεί σε ανάλογες υποθέσεις η «συνταγή» που επιλέχθηκε στο ζήτημα του Μετρό, αυτό θα εξαρτηθεί από την κάθε περίπτωση ξεχωριστά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση δεν θέλει να σηκώσει, αυτή τη στιγμή, τους τόνους. Θεωρεί ότι της βγήκε και πολίτικα και επικοινωνιακά η υπόθεση του μετρό και δεν θέλει να προκαταλάβει τις εξελίξεις. Κρίνει ότι μετά από το μήνυμα που ήθελε να περάσει κεντρικά ο ίδιος ο πρωθυπουργός, θα επικρατήσουν δεύτερες σκέψεις και δεν θα οδηγηθεί η κατάσταση στα άκρα.

Στους δρόμους δίνουν «ραντεβού» οι αγρότες
Στο μεταξύ, κινητοποιήσεις ετοιμάζουν και οι αγρότες. Ήδη οι αγροτοσυνδικαλιστές της Θεσσαλίας αποφάσισαν να κατεβάσουν τη Δευτέρα τα τρακτέρ τους στην εθνική οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης στον κόμβο της Νίκαιας, έξω από τη Λάρισα. Η απόφαση πάρθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποίησαν το Σάββατο, οι ομοσπονδίες Λάρισας, Καρδίτσας και Τρικάλων.



Το ενδιαφέρον στρέφεται στον Πλαταμώνα Πιερίας, όπου συνεδριάζει σήμερα το πανελλήνιο συντονιστικό όργανο και στο οποίο συμμετέχουν αγρότες από τη Βόρεια και τη Στερεά Ελλάδα, προκειμένου να καθορίσουν τη μορφή των κινητοποιήσεών τους.

Οι αγρότες ζητούν να υπάρξουν μέτρα, ώστε να μειωθεί το κόστος παραγωγής, αλλά και να διατηρηθεί το φορολογικό καθεστώς, σύμφωνα με το οποίο φορολογούνται με βάση το καθαρό τους εισόδημα.