14.1.13

Αντισυνταγματικό το δημοψήφισμα για την ένωση της Αλβανίας με το Κόσοβο


Αντισυνταγματικό το δημοψήφισμα για την ένωση της Αλβανίας με το Κόσοβο

Αντισυνταγματικό χαρακτηρίζει το δημοψήφισμα για την ένωση της Αλβανίας με το Κοσόβο ο αλβανός συνταγματολόγος Gent Ibrahimi.

Το νομικό πλαίσιο για την διεξαγωγή δημοψηφισμάτων είναι απαρχαιωμένο και πρέπει να αλλάξει προκειμένου να δοθεί χώρος για να ακουστεί η γνώμη των πολιτών, όμως και πάλι κάτι τέτοιο απαγορεύεται διότι καταπατούνται θεσμική νόμοι του κράτους οι οποίοι απαγορεύουν την διεξαγωγή δημοψηφισμάτων που αγγίζουν την εδαφική ακεραιότητα της χώρας, επισημαίνει ο αλβανός συνταγματολόγος.

Μάλιστα υποστηρίζει πως από τη σκοπιά του Διεθνούς Δικαίου, η μορφή μιας ομοσπονδιακής ένωσης της Αλβανίας με το Κόσοβο είναι αδύνατη.
"Εφόσον το Σύνταγμα δεν αφήνει κανέναν χώρο για την πραγματοποίηση της εθνικής ενότητας, η μοναδική λύση είναι η αλλαγή του", τόνισε ο ίδιος.
Πριν από δύο ημέρες η Ερυθρόμαυρη Συμμαχία υπέβαλε στην Κεντρική Εκλογική Επιτροπή αίτημα για την διεξαγωγή δημοψηφίσματος σχετικά με την ενοποίηση της Αλβανίας με το Κόσοβο, όμως μέχρι στιγμής το αίτημα αυτό φαίνεται να μην έχει ληφθεί καν υπόψιν από τους αρμόδιους φορείς,
http://aftonomi.gr