13.1.13

Νέα δεδομένα στο κοίτασμα Αφροδίτη

Η. Κονοφάγου, Ν.Λυγερού

Καθώς ξέρουμε το κοίτασμα Αφροδίτη βρίσκεται ακριβώς πάνω στη γραμμή οριοθέτησης της ΑΟΖ της Κύπρου και του Ισραήλ.

Λόγω της συμφωνίας λοιπόν, υπάρχει πλαίσιο συνεκμετάλλευσης 50% - 50%, όπου και να βρίσκεται η γεώτρηση πάνω στο κοίτασμα Αφροδίτη.

 Η πρώτη γεώτρηση που έγινε από την αμερικάνικη εταιρεία Noble τον Δεκέμβριο του 2011 απέδειξε ότι βρίσκεται μεγάλη ποσότητα φυσικού αερίου.

 Και τώρα περιμένουμε τη δεύτερη γεώτρηση της ίδιας εταιρείας το πρώτο τρίμηνο του 2013.


Στο ενδιάμεσο όμως έχουμε νέα αποτελέσματα από την εταιρεία AGR, η οποία έκανε μία δεύτερη γεώτρηση στο Κοίτασμα Αφροδίτη στο σημείο Α2 που βρίσκεται στην ΑΟΖ του Ισραήλ. Η ανακοίνωση έγινε στο Όσλο στις 03/ 01/ 2013, ενώ η γεώτρηση πέτυχε τον στόχο της στις 02/ 01/ 2013. Το βάθος της γεώτρησης είναι 5652 μέτρα κάτω από τη θάλασσα, το οποίο εμπεριέχει 1707 μέτρα θαλάσσιας κολόνας. Στη διάρκεια της γεώτρησης βρέθηκαν πολλά στοιχεία και στίγματα που αποδεικνύουν την παρουσία υδρογονανθράκων και μάλιστα φυσικού αερίου. Τώρα με την επιπλέον ανάλυση που έχει γίνει στα 5187 μέτρα κάτω από τη θάλασσα, έχουμε πια μία επιβεβαίωση των δεδομένων που είχαμε στη διάρκεια μέσω των τεστ, τα οποία είναι ηλεκτρικά, μαγνητικά και σεισμικά αλλά βέβαια και μέσω ραδιενέργειας.


 Έγιναν επίσης λιθολογικά τεστ και αναλύθηκε η σύνθεση και η πίεση των αερίων και των υγρών που βρέθηκαν σε αυτή τη νέα φάση. Η εταιρεία AGR εξηγεί πλέον με ξεκάθαρο τρόπο και άμεσο ότι έχει βρεθεί φυσικό αέριο και σε αυτή τη γεώτρηση. Με άλλα λόγια, για το ίδιο κοίτασμα έχουμε πια δύο γεωτρήσεις σε κάθε ΑΟΖ που αγγίζει το κοίτασμα Αφροδίτη, που αποδεικνύουν ότι όλη η δομή εμπεριέχει στα σημεία Α1 και Α2 φυσικό αέριο, πριν περάσουμε και στη δεύτερη γεώτρηση από την πλευρά της κυπριακής ΑΟΖ. Έχουμε λοιπόν νέα επιστημονικά και αναλυτικά δεδομένα, που δεν είναι θεωρητικές εκτιμήσεις. Κατά συνέπεια, όποιες και να ήταν οι κατηγορίες και οι επιφυλάξεις ενάντια στην επιλογή της υψηλής στρατηγικής του Τάσσου Παπαδόπουλου, ανήκουν πια στο παρελθόν κι έχουμε περάσει σε μια νέα φάση για τα δεδομένα της Κύπρου.


 Θα ήταν καλό λοιπόν να βγάλουμε και τα δικά μας συμπεράσματα για να μην χάνουμε επιπλέον χρόνο με ρητορικές ερωτήσεις που δεν έχουν κανένα επιστημονικό χαρακτήρα. Ας περάσουμε κι εμείς στην Ελλάδα στο επόμενο στάδιο για να αξιοποιήσουμε όσο πιο σύντομα γίνεται και να προετοιμαστούμε με την τεχνογνωσία μας, αλλά και με επιπλέον ερευνητικές μελέτες και αναλύσεις για το μεθεπόμενο στάδιο, που είναι ο τεμαχισμός της ελληνικής ΑΟΖ σε οικόπεδα όπως έχει η Κύπρος, για να περάσουμε στη αδειοδότηση και, βέβαια στους γύρους παραχώρησης, που είναι η αρχή της αξιοποίησης σε άλλη τάξη μεγέθους, αφού εισέρχονται άμεσα τα ποσά των bonus υπογραφών.
Η Κύπρος δείχνει χειροπιαστά το παράδειγμα, έχουμε λοιπόν την ευθύνη πια να το ακολουθήσουμε για να βοηθήσουμε επί του πρακτέου την οικονομική κατάσταση της πατρίδας μας.