23.1.13

Η δίωξη κατά Γεωργίου επαναφέρει το θέμα της εξεταστικής



Με ένταση επανέρχεται στο πολιτικό προσκήνιο ο τρόπος υπαγωγής της Ελλάδας στο ΔΝΤ , μετά την άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό μάλιστα κακουργήματος κατά του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Ανδρέα Γεωργίου για τεχνητή διόγκωση του ελλείμματος το 2009. Παράλληλα στο προσκήνιο επανέρχεται με τον ίδιο έντονο τρόπο η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το Μνημόνιο ,αλλά και η παραμονή στη θέση του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ.

Ο φάκελος ,σε σύντομο χρονικό διάστημα ,θα αποσταλεί στη Βουλή αφού εκτιμάται ότι η δικαστική έρευνα θα «σκοντάψει» στα ονόματα του πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου και του πρώην υπουργού Οικονομικών Γιώργου Παπακωνσταντίνου, με το Μέγαρο Μαξίμου και προσωπικά τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά να βρίσκεται ενώπιον δύο τουλάχιστον σημαντικών διλημμάτων: 


Πρώτον, εάν η ΝΔ θα προτείνει ή όχι τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για τον τρόπο με τον οποίο επιβλήθηκε το Μνημόνιο , κάτι που υπήρξε σαφής προεκλογική δέσμευση του ιδίου του πρωθυπουργού. 

Και δεύτερον, εάν ο πρωθυπουργός θα κρατήσει ή όχι τον επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ Α. Γεωργίου στη θέση του, όπως επιμένουν οι δανειστές, ενώ σε βάρος του θα εκκρεμεί η άσκηση ποινικής δίωξης σε βαθμό κακουργήματος. 

Ο Π. Καμμένος
Ήδη ο ΣΥΡΙΖΑ με ανακοίνωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του Παναγιώτη Κουρουμπλή ζητά την απομάκρυνση του Α. Γεωργίου, ενώ για το ίδιο θέμα έχει θέσει ερώτηση προς τον πρωθυπουργό ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνος Καμμένος. Ο κ. Καμμένος ρωτά τον πρωθυπουργό για πόσο καιρό ακόμα σκοπεύει να διατηρήσει στη θέση του τον πρόεδρο της ΕΛΣΤΑΤ, «προστατεύοντας έτσι τον πρώην πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον πρώην υπουργό Οικονομικών Γιώργο Παπακωνσταντίνου», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει στο κείμενο της επίκαιρης ερώτησής του.


Ο Γ. Παπανδρέου
Την ίδια στιγμή σφοδρή επίθεση προς τους οικονομικούς εισαγγελείς εξαπέλυσε με ανακοίνωση του γραφείου του ο πρώην πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου, κατηγορώντας τους, ουσιαστικά, για εμπάθεια με τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ. 

Ολόκληρη η ανακοίνωση του γραφείου του Γιώργου Παπανδρέου για το θέμα της άσκησης ποινικής δίωξης κατά του επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ έχει ως εξής: 

« Η εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού για το 2013 της τρικομματικής κυβέρνησης συνεργασίας με Πρωθυπουργό τον κ. Σαμαρά, μας διαβεβαιώνει ότι, η εκτέλεση τόσο του Προϋπολογισμού όσο και του Προγράμματος Προσαρμογής της ελληνικής οικονομίας, στηρίζονται στην παραδοχή, ότι το έλλειμμα του 2009, έφτασε το 15,6%.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε απάντησή της σε σχετικό με τα στατιστικά στοιχεία ερώτημα, στις 26 Απριλίου 2012, τονίζει ότι:

"Η Επιτροπή (Eurostat) έχει δημοσιεύσει τα ελληνικά στοιχεία για τη ΔΥΕ (Διαδικασία Υπερβολικού Ελλείμματος) σε τρεις διαδοχικές περιπτώσεις, από τον Νοέμβριο του 2010 και μετά, χωρίς επιφυλάξεις, κάτι που αντικατοπτρίζει τη σημαντική βελτίωση των ελληνικών δημοσιονομικών στατιστικών και τη συμμόρφωση με τους κανόνες του ΕΣΛ95."

Και στη συνέχεια υπογραμμίζει:

"Κατά το παρελθόν υπήρχαν σημαντικά προβλήματα με την κοινοποίηση της ελληνικής ΔΥΕ. Τα προβλήματα αυτά οδηγούσαν την Επιτροπή (Eurostat), σε πολλές περιπτώσεις, να δημοσιεύει τα ελληνικά δημοσιονομικά στοιχεία με επιφυλάξεις."

Σήμερα, οι οικονομικοί εισαγγελείς, άσκησαν δίωξη εναντίον της ηγεσίας της ΕΛΣΤΑΤ, που κατέβαλε προσπάθειες προκειμένου να συμμορφωθεί με τους κανόνες και να αποκαταστήσει τη διαφάνεια και την αξιοπιστία σε έναν τομέα καθοριστικό για την χώρα και τους Έλληνες.

Σήμερα, λοιπόν, αυτή η προσπάθεια μετατρέπεται σε μια ποινική διαδικασία, ενώ όσοι δημιούργησαν το πρόβλημα και οδήγησαν τη χώρα στο δημοσιονομικό γκρεμό με τις πράξεις και τις παραλείψεις τους μέχρι τον Οκτώβριο του 2009, παραμένουν στο απυρόβλητο.

Φαίνεται ότι, οι οικονομικοί εισαγγελείς "βλέπουν" πρόβλημα, μόνο όταν κάποια υπόθεση μπορεί να συνδεθεί με την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και τη μεγάλη προσπάθεια για τη διάσωση της χώρας.
Έτσι υπηρετούν τη δικαιοκρατία.»
( Efenpress: Φταίνε οι ...Εισαγγελείς τώρα! Αυτά να πεις στην απολογία σου στο κακουργιοδικείο )
Τι αναφέρει ο Π. Κουρουμπλής

Η ανακοίνωση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ έχει ως εξής: 

«Η άσκηση ποινικής δίωξης κατά του κ. Α. Γεωργίου, προέδρου και μονοκράτορα στην ΕΛΣΤΑΤ, δεν αφήνει κανένα περιθώριο στην κυβέρνηση να ποιεί την νήσσα. Ο προστατευόμενος του ΔΝΤ, που βαρύνεται με αδιαφανείς και περίεργες διαδικασίες προσδιορισμού του ελλείμματος, καλείται να λογοδοτήσει ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης. Η ελληνική κοινωνία εξαιτίας συγκεκριμένων επιλογών βιώνει μαρτυρικές στιγμές, ενώ η κυβέρνηση, με την τελευταία Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου, απάλλαξε -άκουσον, άκουσον!- τον κ. Γεωργίου από την υποχρεωτική του λογοδοσία προς το Ελεγκτικό Συνέδριο, το οποίο του επέστρεψε τα δεκάδες χιλιάδες ευρώ που κατέβαλε για να προσλάβει δύο Ολλανδέζες φίλες του, εκ των οποίων η μία είναι… μουσικός.

Η κυβέρνηση ακόμα ανέχεται την παραμονή του κ. Γεωργίου στη θέση του. Όπως και του ομοδόξου του κ. Τόμσεν, ο οποίος ενώ αναγνώρισε ότι η συνταγή της ακραίας λιτότητας ήταν λαθεμένη και οδήγησε τη χώρα σε βαθιά ύφεση με απρόβλεπτες συνέπειες για την κοινωνία, συνεχίζει να μας προσφέρει τις υπηρεσίες του. Η ωμή παρέμβαση του ΔΝΤ στα δημόσια πράγματα της χώρας και η ανοχή της από τη συγκυβέρνηση συνιστούν ευθεία προσβολή του δημοκρατικού μας πολιτεύματος. Στην πρόσφατη έκθεσή του, το ΔΝΤ εκτιμά ότι έχει συντελεσθεί μόνο το 50% της αναγκαίας εσωτερικής υποτίμησης. Έχει κάποιο σχόλιο επ’ αυτού η συγκυβέρνηση της ανοχής στη φοροκλοπή, τη φοροαποφυγή και τη φοροδιαφυγή;

Η παραπομπή στη Δικαιοσύνη του κ. Γεωργίου για τα ανομήματά του εις βάρος της χώρας προκαλεί ευθέως το αξιόπιστο της ΝΔ, η οποία είχε δεσμευθεί προεκλογικά ότι θα επαναφέρει το ζήτημα της εξέτασης του φακέλου ΕΛΣΤΑΤ στη Βουλή».
real.gr