25.1.13

ΠΡΕΣΒΗΣ ΙΣΡΑΗΛ "Μέχρι το καλοκαίρι θα επέλθει το σημείο χωρίς επιστροφή με το Ιράν"


« Μέχρι την άνοιξη, το πολύ μέχρι το καλοκαίρι, θα επέλθει το σημείο χωρίς επιστροφή για τα πυρηνικά του Ιράν ». Με αυτή τη δήλωση ο πρεσβευτής του Ισραήλ στην Αθήνα Αrye Mekel, αποκάλυψε το χρονικό «παράθυρο ευκαιρίας» που υπάρχει προτού το Ιράν αποκτήσει πυρηνικά όπλα, προμηνύοντας θύελλα στη Μέση Ανατολή καθώς έχει διατυπωθεί πολλές φορές από τα πλέον επίσημα χείλη ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να ανεχθεί ένα πυρηνικό Ιράν.
Ο πρεσβευτής του Ισραήλ έκανε τη σχετική δήλωση κατά την διάρκεια της ομιλίας του στο «1ο Διεθνές Συνέρδιο, Ενεργειακής Ασφάλειας και Άμυνας, Μελλοντικές Στρατηγικές (1η Διεθνής Διάσκεψη Κορυφής, Ενέργειας Ασφάλεια και Άμυνα, τις μελλοντικές στρατηγικές)», το οποίο διοργανώθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο, από το defencenet.gr και την ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ, αιφνιδιάζοντας με την ευθύτητα της τοποθέτησής του.

Δηλώσεις οι οποίες δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών και σκιαγραφούν τα μαύρα σύννεφα που φαίνονται στον ορίζοντα από την πυρηνική απειλή που αντιπροσωπεύει το Ιράν.
Ο κ. Arye Mekel δήλωσε χαρακτηριστικά: « Η πιθανότητα απόκτησης πυρηνικών όπλων από το Ιράν είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα και όχι αποκλειστικά πρόβλημα του Ισραήλ. Δεν φαντάζομαι ότι υπάρχει κάποιος που επιθυμεί ένα πυρηνικό Ιράν. Ουδείς λογικός θεωρεί ότι πρόκειται για μια καλή ιδέα ».
Υπογραμμίστηκε η ανάγκη για επιβολή πιο σκληρών μέτρων εις βάρος της Τεχεράνης τα οποία όμως πλήττουν τον ιρανικό λαό που πληρώνει το τίμημα.
« Ελπίζουμε με τις κυρώσεις να λογικευθούν »ανέφερε ο πρεσβευτής του Ισραήλ καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι «Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν επικίνδυνα".
 Και προδιέγραψε ταυτόχρονα και την αντίδραση του Ισραήλ ...
Για το μεσανατολικό ο πρεσβευτής του Ισραήλ ανέφερε ότι δεν γνωρίζει κανείς ποιες θα είναι οι εξελίξεις.Αν προκύψουν Δημοκρατίες θα είναι κάτι θετικό, αλλά δυστυχώς δεν υπάρχουν δημοκρατικά καθεστώτα.
« Περιμένουμε να ολοκληρωθεί η αραβική άνοιξη. Δεν ξέρουμε το αποτέλεσμα. Πετύχαμε ειρήνη με την Αίγυπτο και την Ιορδανία. Δεν πετύχαμε δυστυχώς ειρήνη με τη Συρία και το Λίβανο. Η κατάσταση εκεί επηρεάζεται άμεσα από τις εξελίξεις στη Συρία.
Αντίθετα με τους Παλαιστίνιους πετύχαμε κάποια στάδια σταθερότητας αλλά υπάρχουν ακόμη ανοιχτά ζητήματα. Είμαστε έτοιμοι να αρχίσουμε διαπραγματεύσεις ακόμη και αύριο το πρωί αν χρειαστεί.Δυστυχώς οι Παλαιστίνιοι αρνούνται, είναι διχασμένοι και η Χαμάς η οποία είναι μια τρομοκρατική οργάνωση εξαπολύει ρουκέτες εναντίον μας, αναγκάζοντας μας να βρισκόμαστε μονίμως σε εμπόλεμη κατάσταση ».
Τέλος αναφορικά με την εμφύλια διαμάχη στη Συρία ο κ. Arye Mekel τόνισε ότι το Ισραήλ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις καθώς στο συριακό οπλοστάσιο υπάρχουν χημικά και βιολογικά όπλα επιβεβαιώνοντας ότι η απειλή χρήσης ή μεταφοράς τους σε λάθος χέρια είναι υπαρκτή και συνεχίζει να υφίσταται.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr