25.1.13

Αποκλειστικό: Τρυπούν κατευθείαν για πετρέλαιο οι Γάλλοι


Κατευθείαν για πετρέλαιο τρυπά η εταιρεία Total, η οποία μετά από σκληρές διαπραγματεύσεις έχει λάβει άδεια σε οικόπεδο της κυπριακής ΑΟΖ. Aύριο πέφτουν οι υπογραφές με Τotal και Eny για τρία οικόπεδα της κυπριακής ΑΟΖ.
Μιλώντας στην Εκπομπή 60 λεπτά, ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Ενέργειας του Υπουργείου Εμπορίου, Σόλωνας Κασίνης, έκανε λόγο για τεράστια νίκη για την Κύπρο, η οποία φανερώνει ξεκάθαρα ότι υπάρχουν αποθέματα πετρελαίου στην κυπριακή ΑΟΖ.

Τόνισε ότι η Τοτάλ, θα τρυπήσει στα 7,400 πόδια χωρίς να αναμένει επιβεβαιωτική γεώτρηση, βάθος στο οποίο κάποιος τρυπά για να βρει πετρέλαιο. 
Εάν βρεθεί πετρέλαιο, το οποίο εγώ είμαι σίγουρος ότι θα βρεθεί, είπε, τότε αυτό θα σημαίνει, ότι το φορτώνουμε σε καράβια και το πωλούμε.
Παράλληλα είπε ότι αύριο θα ανακοινωθούν και επίσημα οι αδειοδοτήσεις σε τρία οικόπεδα.
Ο Διευθυντής Ενέργειας είπε ότι από αυτή την συμφωνία, η Κύπρος θα λάβει 150 εκ. για την υπογραφή των συμβολαίων.
Ο κίνδυνος της άμεσης αξιοποίησης
Κληθείς να απαντήσει σε ερώτηση, σχετικά με το πόσο σύντομα θα μπορεί η Κύπρος να εκμεταλλευτεί τα αποθέματα φυσικού αερίου, λαμβάνοντας υπόψη και την οικονομική στενότητα που υπάρχει, ο Σόλωνας Κασίνης, είπε ότι η δουλειά του ιδίου, είναι να θέσει ενώπιον των πολιτικών τα δεδομένα και τις προοπτικές, και αυτοί να αποφασίσουν με τη σειρά τους κατά πόσο θα προχωρήσουν σε άμεση αξιοποίηση ή θα αναμένουν.
Όμως σημείωσε, ότι προέχει να γίνει επιβεβαωτική γεώτρηση, ώστε να διαφανούν οι ποσότητες. Διαφορετικά είναι πολύ επικίνδυνο, να χάσουμε πολλά αποθέματα. 
"Η Τρόικα εξυπηρετεί άλλους σκοπούς με τη στάση της"
Ερωτηθείς γιατί η Τρόικα δεν φαίνεται να λαμβάνει υπόψη τις προοπτικές της Κύπρου στον ενεργειακό τομέα ενόψει της υπογραφής του μνημονίου, άφησε αιχμές λέγοντας ότι πιθανόν να εξυπηρετούνται άλλα συμφέροντα. 
Έτοιμη η έρευνα για τους αγωγούς
Ο Σόλωνας Κασίνης, αποκάλυψε επίσης ότι χθες, παρέλαβε την τελική έρευνα σχετικά με τους αγωγούς και ότι ο ίδιος προβλέπει συνένωση των οικοπέδων 9, 12 και 2 μέσω αγωγών.
Υποστελέχωση στην Υπηρεσία
Ο Σόλωνας Κασίνης, είπε ότι αυτό που θα μπορούσε να γίνει ορθότερα, ήταν η πολιτική ηγεσία να επιδεικνύει περισσότερη εμπιστοσύνη στους τεχνοκράτες. Επίσης είπε, θα μπορούσε να στελέχωναν καλύτερα την Υπηρεσία, η οποία σήμερα έχει γύρω στα 4-5 άτομα.
“Θα μπορούσα να είχα 50”, είπε χαρακτηριστικά. 
http://www.cytoday.eu