8.1.13

Τ. Κουϊκ: Να απαντήσει στις τουρκικές προκλήσεις για την ΑΟΖ ο ΥΠΕΞ


Να απαντήσει στις τουρκικές προκλήσεις για την μονομερή ανακήρυξη της ελληνικής ΑΟΖ ο υπουργός Εξωτερικών, ζητά ο βουλευτής των ΑΝΕΛ, Τ. Κουίκ


Στις δηλώσεις Τούρκων αξιωματούχων ότι «η Τουρκία θα απαντήσει κατάλληλα αν η Ελλάδα ανακηρύξει ΑΟΖ» και για «αμφισβητούμενες περιοχές», απαντά ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος των Ανεξάρτητων Ελλήνων Τέρενς Κουίκ,ζητώντας να υπάρξει άμεση αντίδραση από τον υπουργό Εξωτερικών.
Συγκεκριμένα, σχολιάζοντας τη δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου ότι «η Τουρκία θα απαντήσει κατάλληλα αν η Ελλάδα ανακηρύξει ΑΟΖ», ο κ. Κουϊκ, δήλωσε:
«Οι δηλώσεις Νταβούτογλου δεν με εκπλήσσουν. Ο εκπρόσωπος της χώρας, μέλους του ΝΑΤΟ που εξακολουθεί να διατηρεί τη λογική του casus belli, με θράσος χιλίων πιθήκων εννοεί να προκαλεί τη χώρα μας απέναντι σε πολιτικές της διπλωματίας που ασκούνται με ζεϊμπεκιές, με κουμπαριές και με «χαλαρές» δηλώσεις, για να μην…ενοχλούμε και πολύ!

Σε σχέση με το πλήρες κείμενο τόσο των δηλώσεων Νταβούτογλου στο τουρκικό κανάλι TRT, όσο και εκείνων του Υπουργού Ενέργειας της Τουρκίας Τανέρ Γιλντίζ, ο οποίος αναφέρθηκε σε «αμφισβητούμενες περιοχές», οι ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ αναμένουμε την αντίδραση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Αβραμόπουλου. Ελπίζουμε αυτή τη φορά να έχει βαρύτητα και ουσία και να μην, απλά, χαϊδεύει αφτιά».
Τι είπαν οι Τούρκοι υπουργοί
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του Real.gr, λόγο για ανάγκη διαβουλεύσεων και πραγματοποίηση κοινών βημάτων, έκανε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, αναφερόμενος σε δημοσιεύματα και πληροφορίες περί πρόθεσης της Ελλάδας να προβεί σε βήματα σχετικά με την ελληνική ΑΟΖ. Σε περίπτωση που συμβεί αυτό, και η Τουρκία θα προβεί σε αντίστοιχα βήματα είπε ο Αχ. Νταβούτογλου, ενώ ο υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ έκανε λόγο για «αμφισβητούμενες περιοχές στο Αιγαίο».

Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων στη Σμύρνη, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είπε σήμερα υποστήριξε για τη μονομερή ανακήρυξη της ΑΟΖ ότι «τη στιγμή που οι ελληνοτουρκικές σχέσεις έχουν αποκτήσει μια επιτάχυνση, έχει σημασία να προβούμε στα βήματα αυτά από κοινού και μέσω διαβουλεύσεων. Ο καθένας γνωρίζει την εθνική του θέση. Σε μια τέτοια περίπτωση και η Τουρκία θα προβεί σε αντίστοιχα βήματα. Αλλά ελπίζω να μη χρειαστεί. Υπάρχει ήδη ένας υπό λειτουργία μηχανισμός με την Ελλάδα».

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, στο ίδιο θέμα αναφέρθηκε σήμερα και ο υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Τανέρ Γιλντίζ. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση σημείωσε: «Δεν νομίζω ότι η γειτονική χώρα, που ασχολείται με τόσες οικονομικές δυσκολίες, θα εγκαινιάσει νέα πεδία αντιδικίας. Αφού δεν το κάνει η Τουρκία, που έχει μια καλπάζουσα οικονομία, δεν πιστεύω ότι θα το κάνει η Ελλάδα η οποία αντιμετωπίζει οικονομική κρίση. Εμείς δεν σχεδιάζουμε να προβούμε σε εργασίες στις αμφισβητούμενες περιοχές του Αιγαίου. Έχουμε προβεί σε θετικά βήματα για τη φιλία μεταξύ των δύο χωρών και σχεδιάζουμε να το συνεχίσουμε αυτό».
http://www.eklogika.gr