10.1.13

Σε τουρκικά χέρια πέρασε τελικά ο υδροηλεκτρικός σταθμός της Μπίστριτσας.


Όπως είχαμε γράψει και πριν λίγο καιρό (εδώ) η κυβέρνηση του Μπερίσα προσπαθεί να ξεπουλήσει ότι προλάβει καθώς φοβάται την ήττα στις επερχόμενες εκλογές. Για τον λόγο αυτό έστησε έναν «διεθνή διαγωνισμό» για την πώληση τεσσάρων μικρών υδροηλεκτρικών σταθμών της Αλβανίας, μεταξύ των οποίων και τον υδροηλεκτρικό σταθμό της Μπίστριτσας στην Επαρχία Μεσοποτάμου.
Η aftonomi.gr σας είχε ενημερώσει από την πρώτη στιγμή για της πιθανότητες εξαγοράς του από την τούρκικη πολυεθνική «Kürüm International Sh. A.» καθώς είχε προσφέρει το αστρονομικό ποσό των 52 εκατομμυρίων ευρώ αφήνοντας πίσω κάθε άλλη προσφορά.
Τελικά το Υπουργικό Συμβούλιο της Αλβανίας ανακήρυξε νικήτρια χθες την «Kürüm International Sh. A.», ενώ ο αλβανικός τύπος αναφέρει πως τα παιδιά του Μπερίσα, Shkelzen και Αrgitα, έπαιξαν καθοριστικό ρόλο για την  ανάδειξη του τουρκικού πολυεθνικού ομίλου ως νικητή του διαγωνισμού.
Μ' αυτή την κίνηση οι Τούρκοι πλέον κάνουν αισθητή την παρουσία τους και ΒΔ της Ελλάδος, αγοράζοντας ένα από τα «φιλέτα» της αλβανικής οικονομίας με γεωπολιτική και γεωστρατηγική σημασία για την Βόρεια Ήπειρο και την Ελλάδα.
http://aftonomi.gr