6.1.13

Προχωρούν οι συνομιλίες Οτσαλάν – ΜΙΤ

Διαφάνεια στις συνομιλίες με τον έγκλειστο στο Ιμραλί ηγέτη των Κούρδων, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, υποσχέθηκε ο επικεφαλής της ΜΙΤ Χακάν Φιντάν, μιλώντας στην ετήσια σύνοδο των Τούρκων Πρέσβεων στην Άγκυρα.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα «Σαμπάχ», ο Φιντάν δεν απάντησε σε ερωτήσεις για τις μελλοντικές συνομιλίες με τον Κούρδο ηγέτη. Η «Μιλλιέτ» γράφει ότι ο επικεφαλής της ΜΙΤ δήλωσε ενώπιον των Τούρκων Πρέσβεων ότι ο Οτσαλάν είναι «ηγέτης-κλειδί» και ο ρόλος του είναι κρίσιμος για τον αφοπλισμό του ΡΚΚ. Η δομή του ΡΚΚ, πρόσθεσε, έχει αλλάξει σημαντικά τα τελευταία χρόνια, καθώς ξένοι παράγοντες έχουν διεισδύσει σε αυτό και η επίλυση του προβλήματος με το ΡΚΚ μπορεί να καταστεί δύσκολη, ακόμη και με την ύπαρξη συμφωνίας με τον Οτσαλάν.

Η «Χουριέτ» γράφει ότι ο αρχηγός του φιλοκουρδικού κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), Σελαχατίν Ντεμιρτάς δήλωσε ότι το 99% των Κούρδων του ΡΚΚ θα υπακούσουν σε μια εντολή του Οτσαλάν για παράδοση των όπλων και πρόσθεσε ότι το Κουρδικό δεν είναι ένα ζήτημα που μπορεί να επιλυθεί σε έναν χρόνο. Ωστόσο, οι συνομιλίες με τον Οτσαλάν πρέπει να φέρουν απτά αποτελέσματα εντός του 2013


Στο μεταξύ, αναφέρεται ότι για πρώτη φορά Κούρδοι Βουλευτές επισκέφθηκαν στο Ιμραλί τον Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Πρόκειται για τον Βουλευτή του BDP Αίλά Ακάτ Ατά και τον ανεξάρτητο Βουλευτή Αχμέτ Τούρκ, που συνοδευόμενοι από δικηγόρο μετέβησαν χθες το πρωί από την Κωνσταντινούπολη στο Ιμραλί και συναντήθηκαν με τον Οτσαλάν για 5 ώρες.

Η «Ραντικάλ» αναφέρει ότι το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας έδωσε τη συγκατάθεσή του για την επίσκεψη αυτή και η «Σαμπάχ» επισημαίνει ότι η συνάντηση συνιστά ένα κρίσιμο βήμα στο χρονοδιάγραμμα αφοπλισμού του ΡΚΚ.
Σύμφωνα με την «Χουριέτ», κατά την πεντάωρη συνάντηση με τους Κούρδους Βουλευτές, ο Οτσαλάν τούς ενημέρωσε λεπτομερώς για της συνομιλίες του με το τουρκικό κράτος (ΜΙΤ). Η εφημερίδα υπενθυμίζει ότι την περασμένη Τετάρτη αξιωματούχοι της ΜΙΤ είχαν 4ωρη συνάντηση με τον Οτσαλάν όπου συμφωνήθηκε χρονοδιάγραμμα για τον αφοπλισμό του ΡΚΚ. Ο Οτσαλάν φέρεται να τόνισε στους Κούρδους Βουλευτές ότι στόχος είναι η δημιουργία ενός νέου περιβάλλοντος όπου τα όπλα θα είναι αχρείαστα. «Οι διαπραγματεύσεις ξεκίνησαν και όλοι πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί και ευαισθητοποιημένοι», σημείωσε.

Η «Μιλλιέτ» αναφέρει ότι κατά τη συνάντηση, ο Οτσαλάν έκανε λόγο για δυνατότητα σταδιακού αφοπλισμού του ΡΚΚ αν βελτιωθούν οι συνθήκες κράτησής του και αν διασφαλιστούν τα δικαιώματα των Κούρδων στο νέο Σύνταγμα. Η ηγεσία του ΡΚΚ, αναφέρει το δημοσίευμα, θα ενημερωθεί λεπτομερώς για το περιεχόμενο των συζητήσεων, ενώ το θέμα συζήτησαν χθες ο Τούρκος Πρωθυπουργός και ο αρχηγός στρατού.
Η «Χαμπέρτουρκ» αναφέρει ότι οι Κούρδοι βουλευτές έκαναν λόγο για επίτευξη «αδαμάντινης» συμφωνίας για όλα τα στάδια που θα ακολουθήσουν και ότι ο Οτσαλάν δήλωσε ότι η συμφωνία θα εφαρμοστεί εκτός αν την σαμποτάρουν «οι βαθιοί Τούρκοι και βαθιοί Κούρδοι».

 Πηγή: SigmaLive/εν κρυπτώ