8.1.13

Τροπολογία για ακύρωση των φόρων στο πετρέλαιο κατέθεσαν 8 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ


Τροπολογία για ακύρωση των φόρων στο πετρέλαιο κατέθεσαν 8 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Υποστηρίζουν ότι το πετρέλαιο θέρμανσης είναι είδος πρώτης ανάγκης και επιβίωσης και επομένως δεν θα έπρεπε να επιβαρύνεται με κανένα φόρο
Τροπολογία για την άμεση ακύρωση της εξίσωσης των ειδικών φόρων στα πετρέλαια θέρμανσης και κίνησης και την επιστροφή στο καθεστώς που ίσχυε τον Μάρτιο του 2011, κατέθεσαν στο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης οκτώ βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ. Την τροπολογία κατέθεσαν οι Θανάσης Πετράκος, Δημήτρης Γελαλής, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Στέφανος Σαμοΐλης, Ευγενία Ουζουνίδου, Παναγιώτης Κουρουμπλής και Δημήτρης Στρατούλης.
Όπως αναφέρεται στη σχετική Αιτιολογική Έκθεση, το πετρέλαιο θέρμανσης είναι είδος πρώτης ανάγκης και επιβίωσης και επομένως δεν θα έπρεπε να επιβαρύνεται με κανένα φόρο (ειδικό φόρο, Φ.Π.Α.) και έτσι επιβάλλεται να υπάρξει κατάργηση όλων των φόρων.

Κύριος στόχος της τροπολογίας, σύμφωνα με τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, είναι «η ακύρωση της κοινωνικά άδικης εξίσωσης προς τα πάνω των ειδικών φόρων των πετρελαίων θέρμανσης και κίνησης, που έχει πλήξει βάναυσα τη συντριπτική πλειοψηφία των ελληνικών νοικοκυριών. Το απαράδεκτο και αναποτελεσματικό μέτρο της εξίσωσης των φόρων -με το πρόσχημα της αντιμετώπισης του λαθρεμπορίου- οδήγησε τα νοικοκυριά, ακόμη και στις πιο κρύες περιοχές της χώρας, στο να μειώσουν δραματικά την κατανάλωση του πετρελαίου θέρμανσης με αποτέλεσμα από τη μια μεριά οι πολίτες να στερούνται, εν μέσω χειμώνα, το αγαθό της θέρμανσης και από την άλλη το δημόσιο να μην έχει όφελος από αύξηση των φορολογικών εσόδων». Οι βουλευτές συμπληρώνουν πως «για την αποτελεσματική αντιμετώπιση του λαθρεμπορίου πετρελαιοειδών, απαιτείται η ύπαρξη αντίστοιχης πολιτικής βούλησης και όχι φορομπηχτικά μέτρα ‘εξόντωσης’ των πολιτών».
http://www.eklogika.gr