25.1.13

ΚΥΠΡΟΣ: Χιλιάδες θέσεις εργασίας εντός του 2016 στο Βασιλικό!


termatikos-stathmos-kavsimon-vasilikoΧιλιάδες θέσεις εργασίας θα ανοίξουν εντός του 2016 για τη κατασκευή του τερματικού στο Βασιλικό και στόχος της ΚΡΕΤΥΚ είναι ένας μεγάλος αριθμός εργαζομένων να είναι Κύπριοι.

Μιλώντας στον Άστρα ο πρόεδρος της κρατικής εταιρείας υδρογονανθράκων Χαράλαμπος Έλληνας ανέφερε ότι τόσο το συμβόλαιο με την ENI-KOGAS που υπεγράφη χθες όσο και το συμβόλαιο με την TOTAL που αναμένεται να υπογραφεί τις επόμενες μέρες θα γίνουν εκμεταλλεύσιμα για τη χώρα το 2020. 


Ο κ. Έλληνας πρόσθεσε ότι σύμφωνα και με τις ενδείξεις στα τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ η ποσότητα υδρογονανθράκων αγγίζει τα 60 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια ενώ σημείωσε ότι δεν είναι τυχαίο που η εταιρία ΤΟΤΑΛ επέλεξε τα τεμάχια 10 και 11 μιας και υπάρχουν ενδείξεις για πετρέλαιο.

 Αναφερόμενος στη σπουδαιότητα της χθεσινής συμφωνίας αλλά και σε αυτή που αναμένεται εξήγησε ότι οι εταιρείες ΤΟΤΑΛ και η ΕNΙ είναι ανάμεσα στις 12 μεγαλύτερες εταιρείες πετρελαίου στο κόσμου ενώ η KOGAS ξεχωρίζει μεταξύ των εταιριών που εμπορεύονται φυσικό αέριο.
Στο μεταξύ αντιπροσωπεία της ΚΡΕΤΥΚ είχε αυτή την εβδομάδα συνάντηση με υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία Νοble και εξέτασαν σα επόμενα βήματα σε σχέση με το τεμάχιο 12.

Σύμφωνα με ανακοίνωση έγινε μια λεπτομερής ενημέρωση αναφορικά με τις μέχρι τώρα ενέργειες της Noble στα θέματα υποδομής και συγκεκριμένα για τον υποθαλάσσιο αγωγό και το τερματικό υγροποίησης.

Επίσης εξετάστηκαν οι όροι του Μνημονίου Συναντίληψης που θα περιλαμβάνει τις αρχές για τη δημιουργία ενός τερματικού υγροποίησης, καθώς και το χρονοδιάγραμμα του όλου έργου, ώστε το συντομότερο να γίνει εξαγωγή φυσικού αερίου.
Ο ΔΗΣΥ χαρακτηρίζει σημαντική εξέλιξη την υπογραφή των συμβολαίων με την eni/kogas.

Ο Χαρης Γεωργιάδης είπε ότι το κόμμα του αναμένει ότι μέσα στα πλαίσια της διαφάνειας θα μπορεί να μελετήσει τα συμβόλαια και ελπίζει ότι αυτά θα μεγιστοποιούν τις προοπτικές για την κυπριακή οικονομία.
http://astra.com.cy