4.1.13

Ενιαία αρχή πληρωμής συντάξεων από την 1η/7


  Ενιαία αρχή πληρωμής συντάξεων θα αποκτήσει η χώρα από 1η Ιουλίου, γεγονός που, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας, θα επιφέρει οικονομικό όφελος περίπου 100 εκατ. ευρώ από την φοροδιαφυγή που εντοπίστηκε στις φορολογικές δηλώσεις των συνταξιούχων.
  Όπως ανέφερε ο κ. Βρούτσης μετά τη σύσκεψη που είχε με τους διοικητές όλων των ασφαλιστικών ταμείων που εποπτεύονται από το υπουργείο Εργασίας, από την 1η Ιουλίου οι πληρωμές των συντάξεων θα γίνονται από την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ).

  Με τη νέα βάση πληρωμών των συντάξεων, οι συντάξεις του 2013, κύριες και επικουρικές θα δοθούν στην Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και οι επόμενες φορολογικές δηλώσεις θα έχουν προσυμπληρωμένο το ποσό των συντάξεων των συνταξιούχων με αποτέλεσμα, σύμφωνα με τον υπουργό, να απαλλαγούν και τα ταμεία από ένα μεγάλο διοικητικό και οικονομικό βάρος.
  Όσον αφορά το θέμα των συντάξεων Ιανουαρίου, ο κ. Βρούτσης σημείωσε ότι εκδόθηκε ήδη εγκύκλιος από το υπουργείο και ενημερώθηκαν σχετικά και οι διοικητές των ταμείων, ότι η προσαρμογή (μειώσεις) θα απλωθεί στους επόμενους τέσσερις μήνες.
  Ο υπουργός Εργασίας υπενθύμισε ότι από τις 21 Δεκεμβρίου 2012 η χώρα απέκτησε ψηφιακή και ηλεκτρονική βάση όλων των συντάξεων και έτσι, όπως είπε, γνωρίζει για πρώτη φορά «πόσους συνταξιούχους έχει και πόσες συντάξεις δίνει».
  Επί τάπητος στη σημερινή σύσκεψη τέθηκε και το ζήτημα των απογραφών. Η κατεύθυνση που έχει δοθεί από την ηγεσία του υπουργείο είναι ότι στις 28 Φεβρουαρίου 2013 τελειώνουν όλες οι απογραφές και δεν πρόκειται να υπάρξει μεταβατική περίοδος. Από κει και πέρα, σύμφωνα με τον κ. Βρούτση αρχίζει το σύστημα Αριάδνη το οποίο θα καταγράφει σε πραγματικό χρόνο κάθε δημογραφική αλλαγή εκμηδενίζοντας τα φαινόμενα των πλαστών και παράνομων συντάξεων.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr