19.1.13

"Ελλείψεις φαρμάκων: Άφαντα 147 σκευάσματα. "

 Άφαντα από τα ράφια των φαρμακείων είναι 147 σκευάσματα όλων των παθήσεων.

Σύμφωνα με το Έθνος, έπειτα από τις συνεχείς μειώσεις τιμών, σχεδόν το σύνολο των φαρμάκων που διατίθενται στην Ελλάδα είναι πολύ φθηνότερα σε σύγκριση με άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Αυτό δημιουργεί τις προϋποθέσεις για επανεξαγωγή τους, από ελληνικές φαρμακαποθήκες, σε χώρες της κεντρικής Ευρώπης, όπως η Γερμανία, η Ολλανδία και η Γαλλία, όπου η τιμή τους μπορεί να είναι έως και διπλάσια.


Ελλείψεις προκαλούν και τα προβλήματα με την ανατιμολόγηση. Σε πολλά από τα σκευάσματα έχουν δοθεί λανθασμένες τιμές και οι εταιρείες δεν τα τιμολογούν, με αποτέλεσμα να μη διατίθενται στην αγορά.

Ο πρόεδρος του ΦΣΑ αποδίδει τις ελλείψεις στις συνεχείς μειώσεις των τιμών των φαρμάκων, τα οποία επανεξάγονται σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, όπου η τιμή διάθεσής τους είναι μεγαλύτερη. Στις ελλείψεις σημειώνει συμβάλλουν και τα επαναλαμβανόμενα λάθη στο δελτίο τιμών, τα οποία οδηγούν σε εξαφάνιση ορισμένων σκευασμάτων.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κ. Λουράντο, ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) αντιδρά με καθυστέρηση, καθώς για να θεωρηθεί ότι ένα φάρμακο λείπει από την αγορά, δεν πρέπει να το διαθέτει το 20% των φαρμακείων κάθε νομού.

Ο πρόεδρος του ΦΣΑ εκτιμά ότι η διαδικασία αυτή έχει σοβαρά μειονεκτήματα, καθώς για να πιστοποιηθεί έλλειψη ενός σκευάσματος στην Αττική, πρέπει να στείλουν σχετικό έγγραφο 700 από τους 3.500 φαρμακοποιούς. Στο μεταξύ, την έκδοση δελτίου τιμών νέων φαρμάκων ζήτησε ο πρόεδρος του Συνδέσμου Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων (ΣΦΕΕ).

Ο κ. Κωνσταντίνος Φρουζής έκανε λόγο για καθυστέρηση δύο ετών στην έκδοση του δελτίου, σημειώνοντας ότι περιλαμβάνει φάρμακα τα οποία περιμένουν εδώ και καιρό χιλιάδες ασθενείς.

news247.gr