3.8.12

Ερώτηση για zubr και αδυναμία ταχείας αντίδρασης στο Αιγαίο

ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ-ΧΡΥΣΗ ΑΥΓΗ

Προς τον ΥΠΟΥΡΓΟ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΜΥΝΑΣ

ΘΕΜΑ: «ΑΝΑΓΚΗ ΓΙΑ ΑΜΕΣΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ ΖΗΜΙΩΝ ΠΟΥ  ΠΡΟΚΛΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΠΥΡΚΑΓΙΑ ΣΤΟ ΠΛΩΤΟ ΤΑΧΕΙΑΣ ΜΕΤΑΦΟΡΑΣ(ΠΤΜ) ‘ΚΕΡΚΥΡΑ’»

Το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοίνωσε ότι την Δευτέρα 30-07-2012 περί ώρα 16:00, εκδηλώθηκε πυρκαγιά στο Πλωτό Ταχείας Μεταφοράς «ΚΕΡΚΥΡΑ», ενώ αυτό ναυλοχούσε στον ναύσταθμο Αμφιάλης. Σύμφωνα με δημοσιεύματα των έντυπων και ηλεκτρονικών ΜΜΕ, από την πυρκαγιά αυτή προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές στο πλοίο. Πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας διαρρέουν ανεπίσημα στον τύπο ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε εξ αμελείας από αναμμένο τσιγάρο. Θεωρώ τις φήμες αυτές φαιδρές, καθώς εάν ίσχυε κάτι τέτοιο, θα έπρεπε να έχει ήδη εντοπιστεί και συλληφθεί ο ασυνείδητος μόνιμος ή έφεδρος που προκάλεσε τέτοια καταστροφή.

Σε κάθε περίπτωση όμως, επειδή σέβομαι την ιερότητα κάθε ζητήματος που αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις και ενόψει της ζωτικής σημασίας που έχει για την αποτρεπτική δυνατότητα της χώρας μας ο συγκεκριμένος τύπος πλοίου [δυνατότητα ταχείας μεταφοράς σε σημεία κρίσεων 140 πεζοναυτών σε συνδυασμό με 3 άρματα, 8 TOMA, 10 TΟΜΠ 130 τόνους φορτίο ή 360 επιπρόσθετους οπλίτες (συνολικά 500 στρατιώτες)], δεν προχωράω σε περαιτέρω διαπιστώσεις επί του θέματος, αλλά περιορίζομαι στο να θέσω τα παρακάτω ερωτήματα. 
Ερωτάται ο κ.  Υπουργός:
1) Ποια είναι η οικονομική αποτίμηση της ζημιάς που προκλήθηκε στο ΠΤΜ «Κέρκυρα»;
2) Προτίθεται να διαθέσει άμεσα τα κονδύλια που απαιτούνται για την επισκευή;
3) Σε πόσο καιρό θα ολοκληρωθούν οι εργασίες επισκευής του πλοίου, ώστε να επανέλθει σε επιχειρησιακή κατάσταση;
4) Αληθεύει ότι στην επιφάνεια του πλοίου είχαν τοποθετηθεί ειδικά υφασμάτινα επικαλύμματα, τα οποία όμως δεν ήταν άφλεκτα;
5) Ποιος είναι ο λόγος που το έτερο πλοίο ταχείας μεταφοράς που διαθέτει η χώρα μας και στο οποίο παρουσιάστηκε βλάβη προ δύο-τριών ετών, δεν έχει επισκευαστεί ακόμα;
6) Έχει υπογραφεί με τη Ρωσία ή άλλη χώρα συμφωνία τεχνικής υποστήριξης των Πλοίων Ταχείας Μεταφοράς που διαθέτει η Χώρα μας; Αν ναι, τότε να κατατεθούν όλα τα σχετικά έγγραφα.

ΑΘΗΝΑ, 02/08/2012
Ο Ερωτών Βουλευτής
 ΠΟΛΥΒΙΟΣ ΖΗΣΙΜΟΠΟΥΛΟΣ
 Βουλευτής Β΄ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
                                                    ΛΑΪΚΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ-ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ