9.8.12

Spiegel: «Η διακριτική βοήθεια της ΕΚΤ προς την Ελλάδα»

Στις ανορθόδοξες μεθόδους που επιστρατεύει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να βοηθήσει εκτάκτως την Αθήνα, ώστε να αποφύγει μια άτακτη χρεοκοπία μέσα στο καλοκαίρι, αναφέρεται το γερμανικό περιοδικό «Spiegel».

Spiegel: «Η διακριτική βοήθεια της ΕΚΤ προς την Ελλάδα»
«Οι Ευρωπαίοι ηγέτες ρίχνουν τη 'βρώμικη δουλειά' στην ΕΚΤ» σχολιάζει το περιοδικό και καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «στο τέλος, δεν θα έχουν άλλη επιλογή από το να αποδεσμεύσουν την επόμενη δόση του δανείου της Ελλάδας».
Η επόμενη δόση θα εκταμιευθεί «ανεξάρτητα από την πορεία των μεταρρυθμίσεων», τονίζει το Spiegel. Όμως μέχρι τότε, ο κίνδυνος για τη ρευστότητα της Ελλάδας θα αποφευχθεί ως εξής: «Μέχρι τις 20 Αυγούστου πρέπει η κυβέρνηση να αποπληρώσει στην ΕΚΤ ένα ομόλογο ύψους 3 δισ. ευρώ, το οποίο λήγει.
Το παράδοξο σχέδιο: η ΕΚΤ διοχετεύει η ίδια τα λεφτά στην Ελλάδα, ώστε να μπορεί η χώρα να πληρώσει στην ΕΚΤ το ομόλογο. Η διαδικασία είναι αμφιλεγόμενη, καθώς η χρηματοδότηση κρατών από την ΕΚΤ δεν προβλέπεται».
«Η χρεοκοπία της Ελλάδας μετατίθεται από εβδομάδα σε εβδομάδα και η πολιτική νίπτει τας χείρας της», επισημαίνει το περιοδικό, καθώς ήταν σαφές πως η χώρα θα ξεμείνει από χρήματα μέσα στο καλοκαίρι, όπως γράφει, και οι Ευρωπαίοι ηγέτες δεν είχαν εκπονήσει έκτακτο σχέδιο. Το ζητούμενο είναι να πάρει η Ελλάδα τα 31 δισεκατομμύρια ευρώ της επόμενης δόσης, τονίζει, στόχος ο οποίος θα επιτευχθεί επειδή οι ελεγκτές της τρόικας δεν έχουν την πολυτέλεια για μια αρνητική ετυμηγορία στην έκθεση του Σεπτεμβρίου.
«Εν τω μεταξύ, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς βιάζεται να πραγματοποιήσει συναντήσεις πριν από τις αποφάσεις της τρόικας. Σχεδιάζει επισκέψεις σε Γερμανία και Γαλλία στο τέλος Αυγούστου, με σκοπό να αποτρέψει τον 'γρήγορο θάνατο του ευρώ' για την Ελλάδα», καταλήγει το Spiegel.
newsbomb