11.8.12

"Χοντραίνει" η κόντρα Ρωσίας-Ιράν για τους S 300. Απειλές Μόσχας στη Τεχεράνη


`Χοντραίνει` η κόντρα Ρωσίας-Ιράν για τους S 300. Απειλές Μόσχας στη Τεχεράνη

Η Ρωσία προχωρά ένα ακόμη βήμα στις πιέσεις της πρός το Ιράν προκειμένου η Τεχεράνη να ανακαλέσει την αγωγή επειδή η Μόσχα δεν της παραδίδει τα αντιαεροπορικά - αντιβαλλιστικά συστήματα S-300.

Αυτό προκύπτει από δημοσίευμα της εφημερίδας «Κομερσάντ» όπου αποκαλύπτεται ότι στις σκέψεις της Ρωσίας είναι - ως όπλο πίεσης - να πάψει να υποστηρίζει το Ιράν στο πυρηνικό ζήτημα, εάν η χώρα αυτή δεν ανακαλέσει την αγωγή εναντίον της Ρωσικής Ομοσπονδίας για την άρνησή της να της πουλήσει , κατ’ εφαρμογή του 4ου ψηφίσματος κυρώσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ ως προς το Ιράν.


Η Τεχεράνη κατέθεσε αγωγή ύψους 4 δισ. δολαρίων στο Διεθνές Διαιτητικό Δικαστήριο της Γενεύης κατά της ρωσικής εταιρείας «Rosoboronexport» για την υπόθεση της ακύρωσης του συμβολαίου πώλησης των συστημάτων S-300. Σύμφωνα με την πηγή της εφημερίδας στην ηγεσία της Ρωσίας, η θέση της Μόσχας έχει ακόμη περισσότερο «σκληρύνει»: από το δικαστικό πεδίο μεταφέρει το ζήτημα της αγωγής σε πολιτικό επίπεδο.
Να σημειωθεί ότι το Ιράν απορρίπτει τη ρωσική επιχειρηματολογία ότι τα συστήματα εμπίπτουν στις απαγορεύσεις στο πλαίσιο των κυρώσεων του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ.

Παράλληλα, η Τεχεράνη έχει από μήνες διαμηνύσειστην Μόσχα  ότι θα ήταν διατεθειμένη να παραλάβει τα συστήματα μέσω άλλης χώρας - την Βενεζουέλα -  εάν η Ρωσία ήταν διατεθειμένη να συζητήσει μια τέτοια επίλυση της διένεξης. Οι Ρώσοι, ωστόσο, δηλώνουν καθαρά ότι το εν λόγω συμβόλαιο δεν πρόκειται να υλοποιηθεί- εξ ού  και η τελευταία διαρροή για συσχέτηση του θέματος με το πυρηνικό ζήτημα. 
onalert