10.8.12

RU.V: Η Κύπρος περιμένει νέο δάνειο από τη Ρωσία


RU.V: Η Κύπρος περιμένει νέο δάνειο από τη Ρωσία
Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Χρίστος Χριστοφίδης δήλωσε ότι η Λευκωσία ελπίζει σε επιτυχή ολοκλήρωση των συνομιλιών με τη Μόσχα για την παραχώρηση νέου δανείου. Η Κυπριακή Δημοκρατία δεν βιάζεται να ζητήσει βοήθεια από την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως έκανε η Ελλάδα, η Ισπανία και πολλές άλλες προβληματικές χώρες της Ευρώπης. Και αυτό, κατά την άποψη Ρώσων ειδικών, δεν είναι τυχαίο.
Η εξυπηρέτηση του κρατικού χρέους και η στήριξη των προβληματικών εθνικών τραπεζών δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν από την Κύπρο χωρίς τη βοήθεια της Ρωσίας, όπως επισημαίνεται στο άρθρο. Ουσιαστικά στη διάρκεια των τελευταίων μηνών η Κύπρος πετυχαίνει να ακροβατεί στο χείλος της πτώχευσης ακριβώς χάρη στη ρωσική στήριξη. Πέρυσι η Μόσχα είχε παραχωρήσει στη Λευκωσία διακρατικό δάνειο 2,5 δισ. ευρώ, το οποίο, κατά την άποψη του Διευθυντή του Οικονομικού Τμήματος του Ινστιτούτου Ενέργειας και Οικονομικών Ρωσίας Μαρσέλ Σάλιχοφ, έχει αποτελέσει σοβαρή υποστήριξη στην οικονομία της Κυπριακής Δημοκρατίας.
«Τους τελευταίους 6 μήνες, το δάνειο που είχε παραχωρήσει η Ρωσία, στήριξε τον χρηματοπιστωτικό τομέα. Και ουσιαστικά, τα χρήματα χρησιμοποιήθηκαν για την παραχώρησή τους στις κυπριακές τράπεζες, που είχαν πληγεί εξαιτίας του κουρέματος του ελληνικού χρέους». Το επιτόκιο από το χορηγημένο τότε ρωσικό δάνειο ήταν πολύ βολικό για τους Κυπρίους, μόλις 4%. Για να υπάρξει σύγκριση, η ΕΕ, σύμφωνα με κάποιες φήμες, πρότεινε δάνειο με επιτόκιο 15%. Το θέμα σχολιάζει ο Διευθυντής του Τμήματος Διεθνών Αγορών Κεφαλαίου του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Οικονομίας και Διεθνών Σχέσεων Γιάκοφ Μίρκιν: «Η Κύπρος έχει πολύ σοβαρές οικονομικές, χρηματοπιστωτικές σχέσεις με τη Ρωσία. Είναι κέντρο, μέσα από το οποίο έρχονται επενδύσεις στη Ρωσική Ομοσπονδία. Επενδύσεις κυρίως άμεσες σε ποσοστό περίπου 30-35%. Οι Κύπριοι ομόλογοι έχουν βάσιμους λόγους να υποθέτουν, ότι η Ρωσία μπορεί να έχει σοβαρό ενδιαφέρον για την οικονομική σταθερότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας». Από άποψη μεγέθους κυπριακής οικονομίας, το περσινό δάνειο από μέρους της Ρωσίας ήταν πολύ σημαντικό και αποτελεί περίπου το 15% του ετήσιου ακαθάριστου εθνικού προϊόντος (ΑΕΠ) της Κύπρου.
Ωστόσο υπό το φως των τεράστιων «τρυπών» στον προϋπολογισμό των κυπριακών τραπεζών, αυτό το ποσό αποδείχτηκε ανεπαρκές. Η Κύπρος ζητά άλλα 5 δισ. ευρώ, που αντιστοιχούν στο 30% του ΑΕΠ της χώρας. Η Λευκωσία, ας σημειωθεί, διεξάγει συνομιλίες για τη λήψη βοήθειας και από μέρους της ΕΕ. Όμως λόγω του ότι η ΕΕ ως αντάλλαγμα για τη βοήθεια απαιτεί από τους δανειζόμενους της σκλήρυνση της φορολογικής και δημοσιονομικής πολιτικής, το δάνειο από τη Ρωσία για τους Κυπρίους είναι πολύ πιο ελκυστικό, πιστεύει ο Γιάκοφ Μίρκιν: «Η οικονομική βοήθεια που παίρνουν από την Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι συναρτημένη με τους σοβαρούς όρους για την εξυγίανση των κρατικών οικονομικών και του τραπεζικού τομέα. Ίσως, εδώ υπολογίζουν ότι τα δάνεια, που θα μπορούσαν να ληφθούν από τη Ρωσία, δεν θα είναι συναρτημένα με τόσο σκληρούς όρους».
Πάντως, από την ημέρα της λήψης του ρωσικού διακρατικού δανείου πέρυσι από την Κυπριακή Δημοκρατία η πιστοληπτική αξιολόγηση του κράτους επιδεινώθηκε σημαντικά. Σήμερα η αξιολόγηση της φερεγγυότητας της Κύπρου σε ό,τι αφορά τα κρατικά της ομόλογα, σύμφωνα με την εκδοχή του Standard&Poor’s, βρίσκεται στο επίπεδο «BB», δηλαδή το κερδοσκοπικό. Για αυτό το λόγο, κατά την άποψη μιας σειράς αναλυτών, οι Κύπριοι αυτή τη φορά δεν μπορούν να υπολογίζουν σε εξίσου βολικούς όρους, όπως του προηγούμενου δανείου. Σε αντίθεση από την ΕΕ η Μόσχα δεν έχει παρόμοιους μοχλούς εξουσίας, για να αναγκάσει την Κύπρο να προχωρήσει σε οικονομική λιτότητα. Για αυτό οι εμπειρογνώμονες θεωρούν, ότι η Ρωσία μπορεί να το αντισταθμίσει αυτό, ζητώντας πολύ υψηλό επιτόκιο για το δάνειο, το οποίο μπορεί να φανεί ακόμα και υψηλότερο, από αυτό που θα ζητήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
newsbomb