21.8.12

Efenpress: Να πάνε φυλακή αυτοί που του έδωσαν άδεια.Αρκετά μ αυτούς...


Posted: 20 Aug 2012 11:39 AM PDT
Αναστάτωση επικρατεί στις δικαστικές και αστυνομικές αρχές μετά την εξαφάνιση του 50χρονου ισοβίτη Μιχάλη Μακρυγιάννη, ο οποίος παραβίασε για δεύτερη φορά - η προηγούμενη ήταν τον Αύγουστο 2006 - πενθήμερη άδεια από τις φυλακές της Λάρισας. 


Της νέας άδειας και προκειμένου να εκδοθεί - η φυγή του Μακρυγιάννη την προηγούμενη φορά απέτραπε την έκδοσή της - προηγήθηκαν συνεχείς διαμαρτυρίες ομάδων αντιεξουσιαστών, οι οποίοι μιλούσαν και μέσω σελίδων σττο διαδίκτυο για «άδικη μεταχείριση» του 50χρονου ποινικού και ζητούσαν να του επιτραπεί να βγει για λίγες ημέρες από τις φυλακές.

Η πενθήμερη άδεια, η οποία τελικά δόθηκε μετά από αρκετές αιτήσεις του κατάδικου που απορρίπτονταν, εξέπνευσε προ 48ωρών και ήδη έχει αρχίσει η αναζήτησή του για πολλοστή φορά από την Αστυνομία.

Ο Μιχάλης Μακρυγιάννης εξέτιε ποινή τετράκις ισόβια για πέντε δολοφονίες, τρεις απόπειρες ανθρωποκτονίας, ένοπλες ληστείες και συμπλοκές, καθώς και σωρεία άλλων εγκληματικών πράξεων.

Το καλοκαίρι του 2006 πήρε αδεια από τις φυλακές Αλικαρνασσού με σκανδαλώδη τρόπο και εξαφανίσθηκε! Τότε εκπρόσωποι των φυλακών είχαν δικαιολογηθεί ότι «ο Μακρυγιάννης είχε άψογη συμπεριφορά και δεν μπορούσαμε να του αρνηθούμε την άδεια. Ξέραμε τις αντιρρήσεις του εισαγγελέα όμως ο Μακρυγιάννης έδινε το λόγο της τιμής του ότι θα επέστρεφε πίσω»...

Έτσι του δόθηκε τότε η πρώτη πενθήμερη άδεια. Την πρώτη φορά φρόντισε να επιστρέψει ώστε να μην υπάρχει αφορμή να διατυπώνονται αντιρρήσεις στα επόμενα αιτήματά του για πενθήμερες άδειες.

Παράλληλα υπήρξαν και αλλαγές στην σύνθεση του συμβουλίου των φυλακών και οι επόμενες τέσσερις άδειες στον Μακρυγιάννη εκδόθηκαν με ταχύρρυθμες διαδικασίες. Στην πέμπτη άδεια αξιωματικοί της Ασφάλειας Αττικής είχαν ενημερώσει προφορικά τη διεύθυνση των φυλακών ότι ο Μακρυγιάννης δεν δίνει παρόν στον τόπο της κατοικίας του και επεσήμαιναν τον κίνδυνο «εξαφάνισής» του.

Ο Μακρυγιάννης εκλήθη για εξηγήσεις μόλις επέστρεψε στην Αλικαρνασσό, αλλά όπως υποστήριξε: «Εγώ βγήκα για να διασκεδάσω. Δεν βγήκα για να κλειστώ σπίτι μου». Οι εκπρόσωποι των φυλακών ανέφεραν τότε ότι «δεν έχουν κανένα λόγο και κανένα επιχείρημα για να μην του παραχωρήσουν και άλλη πενθήμερη άδεια». Έτσι τους δόθηκε η έκτη και... μοιραία άδεια, από την οποία δεν επέστρεψε.

Ο Μακρυγιάννης συνελήφθη εκ νέου τον Οκτώβριο του 2007 όταν έπεσε σε «ενέδρα» αξιωματικών της Ασφάλειας στο Χαϊδάρι. Ακινητοποιήθηκε μέσα σε ένα κλεμμένο αυτοκίνητο μάρκας BMW, έπειτα από τροχαίο ατύχημα που προκάλεσαν σκόπιμα οι αστυνομικοί που συμμετείχαν στην επιχείρηση.

Μαζί με τον Μακρυγιάννη συνελήφθησαν άλλοι δύο παλιοί γνώριμοι της Ασφάλειας, την ώρα που όλοι μαζί ετοιμάζονταν για ληστεία σε τράπεζα. Στην κατοχή τους βρέθηκε βαρύς οπλισμός και συγκεκριμένα δύο αυτόματα όπλα τύπου ούζι και αρκετές χειροβομβίδες. Τότε, για τη σύλληψη του Μακρυγιάννη, οι αξιωματικοί της ΕΛΑΣ μιλούσαν για «ιστορική μέρα για τις διωκτικές αρχές».

Ο 50χρονος ισοβίτης κρατείτο το τελευταίο χρονικό διάστημα στις φυλακές της Λάρισας, όπου είχε υποβάλει συνολικά έξι αιτήματα χορήγησης πενθήμερης άδειας, τα οποία το ένα μετά το άλλο απορρίπτονταν.

Στις 9 Αυγούστου είχε υποβάλει νέο αίτημα, για το οποίο αίφνης υπήρξε θετική εισήγηση του εισαγγελέα. Στο αίτημα αυτό ο βαρυποινίτης είχε και την υποστήριξη αντιεξουσιαστικών ομάδων από την Αθήνα!

Σε ανακοίνωση τους στις 8 Αυγούστου σημείωναν «ακόμη και την ώρα της πλήρους αποσύνθεσης του συστήματος εξουσίας, οι μηχανισμοί του σκληρού πυρήνα του κράτους επιμένουν να δίνουν ρεσιτάλ κανιβαλισμού εκδικούμενοι όλους όσοι κρίνονται "περιττοί" και "ανυπάκουοι". Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί η μεταχείριση που επιφυλάσσει η κατ' ευφημισμό καλούμενη δικαιοσύνη απέναντι στον Μιχάλη Μακρυγιάννη, έναν από τους παλαιότερους και πλέον αξιοπρεπείς κρατούμενους στα κολαστήρια των ελληνικών φυλακών. Πρόσφατα, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Λάρισας απέρριψε για έκτη συνεχή φορά το αίτημα για ένταξη του Μιχάλη Μακρυγιάννη σε καθεστώς υφ' όρων απόλυσης, όταν ο συγκεκριμένος κρατούμενος έχει εκτίσει εδώ και ένα χρόνο την ποινή του και συγκεντρώνει όλες τις προϋποθέσεις για να απελευθερωθεί. Την Πέμπτη 9 Αυγούστου, η υπόθεση εξετάζεται για έβδομη φορά από το Συμβούλιο Εφετών στο οποίο τέθηκε ζήτημα ακύρωσης της απόφασης και απελευθέρωσης του Μιχάλη Μακρυγιάννη, ενώ υπέρ του αιτήματός του τάσσεται και η εισήγηση του εισαγγελέα. Δεν έχουμε καμία ψευδαίσθηση σχετικά με την όποια "ευαισθησία" του δικαστικού κατεστημένου, ωστόσο θεωρούμε ότι η εκδικητική παράταση της φυλάκισης ενός ανθρώπου που έπρεπε προ καιρού να απελευθερωθεί αποτελεί ένα ακόμη τεράστιο σκάνδαλο με τραγικές συνέπειες για τον ίδιο τον κρατούμενο και το οικογενειακό και φιλικό του περιβάλλον. Δεν περιμένουμε από αυτό το σύστημα απόδοση δικαίου. Απαιτούμε να σταματήσει αμέσως η εξόντωση του Μιχάλη Μακρυγιάννη και υπενθυμίζουμε ότι δεν είναι μόνος του»!

Ο Μιχάλης Μακρυγιάννης ήταν καταδικασμένος σε τετράκις ισόβια, για πέντε δολοφονίες, τρεις απόπειρες ανθρωποκτονίας, τραυματισμούς, μια σειρά από ένοπλες ληστείες και ανταλλαγή πυροβολισμών με αστυνομικούς και σωρεία άλλων εγκληματικών πράξεων.

Ο γνωστός κακοποιός μαζί με την σπείρα του και με τους αδελφούς Παλαιοκώστα είχαν διαπράξει ληστείες τραπεζών. Το 1985 στις 20 Δεκεμβρίου είχε σκοτώσει έξω από ένα μπαρ τον σερβιτόρο Σπύρο Βαλταδώρο. Οχτώ χρόνια αργότερα, το 1993, στις 28 Οκτωβρίου, σκότωσε και τον φίλο του, Αντώνη Δημητρόπουλο, μέσα στο κέντρο «Χρυσή Νύχτα» στις Τρεις Γέφυρες. Μετά σκότωσε και τον ταμία του κέντρου, Στέλιο Χριστοδουλάκη, τραυματίζοντας παράλληλα άλλα δύο άτομα.

Στις 23 Δεκεμβρίου 1993 μαζί με τον Κώστα Τέγα με πέντε πυροβολισμούς επιτέθηκαν στην σύντροφό του, Αγγελική Τσενεμπή, η οποία πέθανε αργότερα στον Καναδά και δολοφόνησε και έναν φίλο του στον οποίο ανέθεσε να την μεταφέρει σε νοσοκομείο.

Στην συνέχεια διέπραξε σειρά ένοπλων ληστειών και συνελήφθη τελικά στις 20 Δεκεμβρίου 1994 μαζί με τον Τέγα σε ένα σπίτι στη Γαλάζια Ακτή. 

http://dexiextrem.blogspot.gr/2012/08/5_20.html