29.8.12

Efenpress: Θα τα πούμε...

Αδιάλλακτοι οι Αλβανοί...!
Την απόλυτη πρόσδεσή της στο άρμα της Τουρκίας σηματοδοτεί η απόφαση της αλβανικής κυβέρνησης να μην επαναδιαπραγματευτεί με τη χώρα μας τη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα που έχει υπογραφεί μεταξύ Τιράνων και Αθήνας, την οποία το Συνταγματικό Δικαστήριο της γειτονικής χώρας έχει κρίνει αντισυνταγματική. Ειδικότερα, στη θάλασσα «πετάει» η αλβανική κυβέρνηση, διά στόματος μάλιστα του πρωθυπουργού Σαλί Μπερίσα, τη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα των δύο χωρών, βάζοντας με τον τρόπο αυτόν και πολιτική, μετά τη δικαστική, ταφόπλακα.


«Δεν υπάρχει καμία επαναδιαπραγμάτευση. Αυτές είναι ειδήσεις του Αυγούστου, για να καλύψετε τα κενά πληροφόρησης λόγω της έλλειψης ειδήσεων» δήλωσε, απαντώντας με αυτόν τρόπο στα δημοσιεύματα μετά τη συνάντηση που είχε πριν από λίγες ημέρες ο υπουργός Εξωτερικών Δημήτρης Αβραμόπουλος με τον πρέσβη της Αλβανίας στην Αθήνα.

Στο θέμα παρενέβη χθες και ο υπουργός Εξωτερικών της Αλβανίας Εντμοντ Παναρίτι, ο οποίος δήλωσε ότι δεν διεξάγονται συνομιλίες με την Ελλάδα για τη συμφωνία που αφορά τα θαλάσσια σύνορα. Υπογράμμισε δε ότι, σε περίπτωση διεξαγωγής τέτοιου είδους συνομιλιών, αυτές θα γίνουν σε συμφωνία με τις σχετικές του Συνταγματικού Δικαστηρίου, του εθνικού και του διεθνούς δικαίου.

Από την πλευρά του, ο αρχηγός του Σοσιαλιστικού Κόμματος Εντι Ράμα είχε δηλώσει ότι το κόμμα του δεν πρόκειται να αναγνωρίσει συμφωνία για την Ελλάδα για το συγκεκριμένο θέμα που δεν θα σέβεται τη σχετική απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου. Ο Εντι Ράμα τόνισε ακόμη ότι «οι Σοσιαλιστές, μόλις έρθουν στην εξουσία, θα δημιουργήσουν σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα με βάση την αμοιβαιότητα».

Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου έναν, χρόνο το Συνταγματικό Δικαστήριο της Αλβανίας απέρριψε τη συμφωνία για τα θαλάσσια σύνορα που υπεγράφη μεταξύ Τιράνων και Αθήνας, θεωρώντας την αντισυνταγματική. Της απόφασης αυτής προηγήθηκε θύελλα αντιδράσεων από εθνικιστικούς κύκλους, αλλά και από τη σοσιαλιστική αντιπολίτευση, που κατηγόρησε την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Μπερίσα για πώληση των χωρικών υδάτων στην Ελλάδα.

www.dimokratianews.gr