9.8.12

Efenpress: Εμείς πότε θα τους ...ξαποστείλουμε;- ΒΙΝΤΕΟ

Γαλλία: Επιχείρηση «σκούπα» σε καταυλισμούς των Ρομά


Η γαλλική αστυνομία έκανε σήμερα επιδρομή σε έναν αυτοσχέδιο καταυλισμό Ρομά κοντά στη Λιλ απομακρύνοντας 200 ανθρώπους, ενώ παράλληλα πολλές δεκάδες Ρουμάνοι Ρομά απελάθηκαν στην χώρα καταγωγής τους.

Δεκάδες αστυνομικοί των μονάδων αντιμετώπισης ταραχών εισέβαλαν στον καταυλισμό που βρισκόταν κοντά στην πόλη Λιλ, στη βόρεια Γαλλία, λίγο μετά τα ξημερώματα για να επιβλέψουν την απομάκρυνση περίπου 200 Ρομά που ζούσαν σε αυτοκινούμενα σπίτια κοντά σε έναν αυτοκινητόδρομο.


Η εκκένωση του καταυλισμού έγινε στο πλαίσιο μιας σειράς ανάλογων επιχειρήσεων της γαλλικής αστυνομίας αυτή την εβδομάδα στο Παρίσι και τη Λιόν, όπου εκατοντάδες Ρομά από την ανατολική Ευρώπη χωρίς άδειες παραμονής εκδιώχθηκαν από τα σπίτια τους.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών Μανουέλ Βαλς, που έχει υιοθετήσει μια «σκληρή στάση ενάντια στο έγκλημα», δικαιολόγησε τις επιχειρήσεις αυτές ως νόμιμες και απαραίτητες εξαιτίας του κινδύνου για τη δημόσια υγεία που αποτελούν αυτοί οι αυτοσχέδιοι καταυλισμοί στους οποίους ζουν εκατοντάδες άνθρωποι.

Ανάλογες επιχειρήσεις είχαν γίνει και υπό τον πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί. Η κυβέρνηση Σαρκοζί είχε επαναπατρίσει χιλιάδες Ρομά στη Ρουμανία, αφού τους παρείχε βοήθεια ύψους 300 ευρώ για κάθε ενήλικα και 150 ευρώ για κάθε παιδί. Πολλοί πάντως από αυτούς κατάφεραν να επιστρέψουν στη Γαλλία.


ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
________________________________________________________
Βίντεο σχετικό με τα πρόσφατα επεισόδια με τους γύφτους ( Β-ΡΩΜ )