17.8.12

Efenpress: Οι Τούρκοι στρατηγοί, έγιναν ...κότες!

ΤΟΥΡΚΙΑ: Ήρθε η ώρα τα "γαλόνια" να "προσκυνήσουν" τη μαντήλα!

ΤΟΥΡΚΙΑ: Ήρθε η ώρα τα `γαλόνια` να `προσκυνήσουν` τη μαντήλα!
''Υπόκλιση'' στην μαντήλα θα κάνουν οι Τούρκοι στρατηγοί!  Και αυτό καθώς για πρώτη φορά στην δεξίωση του Προέδρου της Τουρκίας  Γκιούλ και της συζύγου του Χαρουνίσα, για την «Ημέρα της Νίκης» στις 30 Αυγούστου αναμένεται παρουσία της στρατιωτικής ηγεσίας.

Η εφημερίδα Sabah συγκεκριμένα επισημαίνει ότι στην δεξίωση που θα παραθέσει ο Πρόεδρος Γκιούλ στο Προεδρικό Μέγαρο για τον εορτασμό της «Ημέρας της Νίκης» στις 30 Αυγούστου αναμένεται να παραστεί ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ της Τουρκίας Νετζντέτ Οζέλ και η στρατιωτική ηγεσία της χώρας.


Η εφημερίδα αναφέρει  ότι μέχρι πρότινος οι στρατιωτικοί της χώρας μποϋκόταραν την δεξίωση στο Προεδρικό Μέγαρο διαμαρτυρόμενοι κατ΄ αυτόν τον τρόπο για το ότι η Πρώτη Κυρία Χαρουνίσα Γκιούλ φορούσε την μουσουλμανική μαντήλα. Μέχρι πρότινος ο κ. Γκιούλ παρέθετε ξεχωριστές δεξιώσεις για τους στρατιωτικούς και τους πολιτικούς και η σύζυγός του συμμετείχε μόνο στην δεξίωση για τους πολιτικούς.

Στην δεξίωση του Προέδρου Γκιούλ το 2010 για την επέτειο Ίδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας (29 Οκτωβρίου) δεν παρέστη ο τότε Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ισίκ Κοσανέρ και τότε ο Πρόεδρος Γκιούλ παρέθεσε ξεχωριστή δεξίωση για τους στρατιωτικούς. Πέρυσι τόσο την «Ημέρα της Νίκης» ( 30 Αυγούστου) όσο και την ημέρα επετείου  Ιδρυσης της Τουρκικής Δημοκρατίας (29 Οκτωβρίου) δεν έγιναν δεξιώσεις σε ένδειξη πένθους λόγω θανάτου πολλών στρατιωτών από τρομοκρατικές ενέργειες .

Όμως φέτος την 30η Αυγούστου για πρώτη φορά η στρατιωτική ηγεσία αναμένεται - κατα την εφημερίδα - να παραστεί στην δεξίωση για την «Ημέρα της Νίκης» που θα παραθέσει ο Πρόεδρος Γκιούλ και η σύζυγός του και -  όπως γράφει - αναμένεται χειραψία μεταξύ της στρατιωτικής ηγεσίας και της Χαρουνίσα Γκιούλ η οποία θα φορά την μουσουλμανική μαντήλα.
Να θυμίσουμε ότι  η «Ημέρα της Νίκης» είναι  για τους Τουρκους η επέτειος της νίκης του  στρατού τους  επί του ελληνικού, στις 30 Αυγούστου του 1922. Στις 26 Αυγούστου ο Μουσταφά Κεμάλ  είχε ηγηθεί των στρατευμάτων του στην κοιλάδα του Αφιόν Καραχισάρ με το  παράγγελμα «Στόχος μας είναι η Μεσόγειος! Εφοδος». Στις 30 Αυγούστου ο ελληνικός στρατός ηττήθηκε στο Ντουμλούπιναρ και η υποχώρησή του συνεχίστηκε ως τις 9 Σεπτεμβρίου, ημέρα της Άλωσης της Σμύρνης από τους Τούρκους. 



onalert