25.8.12

EFENPRESS:Οι επίορκοι πολιτικοί, από που θα δικαστούν, από λαϊκό Δικαστήριο;

Δίκες-εξπρές και για επίορκους δημοσίους υπαλλήλους

Δίκες-εξπρές και για επίορκους δημοσίους υπαλλήλους

Στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης θα βρεθούν οι επίορκοι δημόσιοι υπάλληλοι αφού είναι έτοιμο το νέο νομοθετικό πλαίσιο του υπουργείου, το οποίο προβλέπει διαδικασίες για δίκες-εξπρές των επίορκων.


Mε τις νέες ρυθμίσεις οι υποθέσεις διαφθοράς στο Δημόσιο θα περνούν από τον εισαγγελέα, ο οποίος θα ασκεί άμεσα δίωξη και θα πηγαίνουν κατευθείαν σε ανακριτική διαδικασία.
Στο στάδιο αυτό θα αναλαμβάνει ο πρόεδρος Πρωτοδικών και θα πρέπει μέσα σε σύντομο διάστημα, που δεν θα υπερβαίνει τους 6 μήνες, να αποφαίνεται για κάθε υπόθεση.


Στη διάρκεια της διερεύνησης θα μπορεί να διαταχθεί άρση του φορολογικού, τραπεζικού και περιουσιακού απορρήτου καθώς και να ζητηθεί η δέσμευση λογαριασμών.
Πρόστιμα-φωτιά για το «φακελάκι»
Επίσης θα επιβληθεί χρηματική ποινή σε όσους έχουν δεχτεί-ζητήσει «φακελάκι». Η ποινή θα είναι 50πλάσιου του ποσού που αποκόμισαν από «φακελάκι» όσοι διέπραξαν αδίκημα σε βαθμό πλημμελήματος, πέραν της ποινής φυλάκισης που θα του επιβληθεί από τα δικαστήρια, προβλέπει διάταξη του υπουργείου Δικαιοσύνης.

Με άλλα λόγια, για «φακελάκι» 1.000 ευρώ ο επίορκος λειτουργός καλείται, πλέον, να πληρώσει 50.000 ευρώ, ενώ για «δωράκι» 2.000 ευρώ, θα πληρώσει 100.000 ευρώ.
newwbomb