29.8.12

Efenpress: " Πατρίκειοι και Πληβείοι";



«Βέτο» δικαστικών στην περαιτέρω μείωση των αποδοχών τους! 

Σε σημερινή τους ανακοίνωση οι Δικαστικές Ενώσεις ασκούν «βέτο» στην περαιτέρω μείωση των αποδοχών των δικαστικών λειτουργών, αναφέροντας ότι αντίκειται στο Σύνταγμα και θα προκαλέσει δυσλειτουργίες στην ποιοτική απονομή της Δικαιοσύνης.


Δηλώνουν, παράλληλα, ότι θα αποτρέψουν με κάθε νόμιμο τρόπο την υποβάθμιση τόσο των λειτουργών όσο και της απονομής Δικαιοσύνης και ζητούν εκ νέου συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τους άλλους δύο αρχηγούς των κομμάτων της κυβέρνησης για να αναπτύξουν και πάλι τις θέσεις τους.
Προσθέτουν ότι αποφασίστηκε συνάντηση των Διοικητικών Συμβουλίων όλων των Ενώσεων για να προσδιοριστεί η περαιτέρω στάση του κλάδου.

«Η οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση των αποδοχών μας, η οποία καταλήγει σε συνολική περικοπή ποσοστού άνω του 50%, αντίκειται στο Σύνταγμα, διότι οι αποδοχές των Δικαστικών Λειτουργών παύουν να είναι ανάλογες με το Λειτούργημά τους και δεν εξασφαλίζουν την αξιοπρεπή διαβίωσή τους, κυρίως στον πρώτο και δεύτερο βαθμό» υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. Τονίζεται ότι, παρά τη Συνταγματική Προστασία, «οι αποδοχές μας έχουν, μέχρι σήμερα, μειωθεί, σε ποσοστό 40%, χωρίς να συνυπολογίζεται η επ’ αόριστον αναστολή των μισθολογικών προαγωγών (ωριμάνσεων), και χορήγησης του χρονοεπιδόματος».

Οι Δικαστικοί Λειτουργοί επισημαίνουν ότι οι θέσεις του κλάδου έχουν ήδη αναπτυχθεί στις συναντήσεις που πραγματοποιήθηκαν, την 21η Αυγούστου, με τον υπουργό Οικονομικών Ι. Στουρνάρα και τον διευθυντή του γραφείου του πρωθυπουργού, λόγω κωλύματος του ιδίου. Υπογραμμίζουν, επίσης, ότι «έχουν ήδη προταθεί ισοδύναμα μέτρα, τα οποία υπερκαλύπτουν το απαιτούμενο ποσό και εκφράζουμε την απορία μας για την απόρριψή τους».

«Δηλώνουμε ότι, δεν είμαστε διατεθειμένοι να αποδεχθούμε ούτε την υποβάθμιση των Δικαστικών Λειτουργών, ούτε και την υποβάθμιση της ποιοτικής απονομής της Δικαιοσύνης, τα οποία θα αποτρέψουμε με κάθε νόμιμο τρόπο. Αποφασίσθηκε ήδη συνάντηση των Διοικητικών Συμβουλίων όλων των Δικαστικών Ενώσεων, για να ληφθεί απόφαση από κοινού για την περαιτέρω στάση μας», καταλήγει η ανακοίνωση.

Την ανακοίνωση υπογράφουν οι πρόεδροι της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών Συμβουλίου της Επικρατείας, της Ένωσης Διοικητικών Δικαστών, της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος, της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών Ελεγκτικού Συνεδρίου και της Ένωσης Μελών Νομικού Συμβουλίου του Κράτους.

Επιμέλεια: Μυρτώ Τσάβαλου
zougla.gr