5.8.12

Στο «κόκκινο» η εγκληματικότητα - Απροστάτευτοι οι πολίτες

Ίλιγγο προκαλούν τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας που δόθηκαν στη δημοσιότητα και αφορούν το πρώτο εξάμηνο του 2012.

Στο «κόκκινο» η εγκληματικότητα - Απροστάτευτοι οι πολίτες
Σε γενικές γραμμές, το πρώτο εξάμηνο του 2012, καταγράφονται διακυμάνσεις στη συχνότητα διάπραξης συγκεκριμένων αδικημάτων, που παρουσιάζουν επιμέρουςαυξομειώσεις, με βάση τις τοπικές συνθήκες και τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της κάθε Περιφέρειας. Την ίδια στιγμή, παρατηρείται μείωση σε ορισμένους δείκτες εγκληματικότητας, που επηρεάζουν το περιβάλλον ασφάλειας (ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις).
Ειδικότερα, το εξάμηνο του 2012 διαπράχτηκαν 2.021 λιγότερες κλοπές και διαρρήξεις και 269 λιγότερες ληστείες, σε σύγκριση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2011.
Κατά την ίδια περίοδο συνελήφθησαν 93.154 άτομα για εγκλήματα και αξιόποινες συμπεριφορές κακουργηματικού και πλημμεληματικού χαρακτήρα. Τα 8.419 εξ αυτών, συνελήφθησαν για ληστείες, κλοπές και διαρρήξεις σπιτιών, αυτοκινήτων, καταστημάτων, τραπεζών κ.λπ. Σημειώνεται ότι η συμμετοχή των αλλοδαπών δραστών κυρίως στα αδικήματα των ανθρωποκτονιών, με κίνητρο τη ληστεία καθώς επίσης στις κλοπές – διαρρήξεις και στις ληστείες, κυμαίνεται σε αυξημένα ποσοστά, σε σχέση με την αριθμητική τους αναλογία στο γενικότερο πληθυσμό.
Επίσης, εξαρθρώθηκαν 258 σημαντικές πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις, που διέπρατταν πράξεις βίας ή σοβαρές μορφές αδικημάτων με μεγάλη κοινωνική απαξία. Επιπλέον, εξιχνιάστηκαν 13.438 σοβαρές υποθέσεις του κοινού και οργανωμένου εγκλήματος, που αφορούν σε όλο το φάσμα της εγκληματικής δραστηριότητας.
Επιπλέον, την περίοδο Ιανουαρίου - Ιουνίου 2012, συνελήφθησαν, ύστερα από έρευνες των Υπηρεσιών του Σώματος 164 άτομα, τα οποία καταζητούνταν με Ευρωπαϊκά Εντάλματα Σύλληψης για σοβαρά αδικήματα, που είχαν διαπράξει σε άλλες χώρες.
Στον τομέα αντιμετώπισης της φοροδιαφυγής και της ενίσχυσης της οικονομίας, από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, συνελήφθησαν σε όλη την Επικράτεια 642 άτομα, γιαπαραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας και χρέη προς το Δημόσιο. Σημειώνεται ότι οι συνολικές οφειλές ξεπερνούν το 1 δισεκατομμύριο και 58 εκατομμύρια ευρώ.
Επίσης το πρώτο εξάμηνο του 2012, συνελήφθησαν 44.800 άτομα να εισέρχονται παράνομα στη χώρα την ώρα που το ένα τρίτο περίπου του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας απασχολείται στη φύλαξη των συνόρων λόγω της γεωπολιτικής θέσης της ως πύλης εισόδουστην Ε.Ε. Σημειώνεται ότι στην Ελλάδα συνεχίζει να ανιχνεύεται το 80% με 90% των ανθρώπων, που επιχειρούν να εισέλθουν παράνομα στην επικράτεια της Ε.Ε.
Επίσης, οι συγκεντρώσεις και οι πορείες απασχόλησαν μεγάλη δύναμη της Αστυνομίας απασχολώντας τους από την αστυνόμευση των γειτονιών αφού 74.243 αστυνομικοίδιατέθηκαν για την ομαλή διεξαγωγή και τη διατήρηση της δημόσιας τάξης στις συνολικά 2.970(!) κινητοποιήσεις, συγκεντρώσεις, συναθροίσεις και πορείες, που πραγματοποιήθηκαν σε ολόκληρη την Επικράτεια.
Μερίδιο ευθύνης έχει και η γηπεδική βία αφού αστυνομικοί τήρησαν τη τάξη σε 5.950 συνολικά αθλητικές εκδηλώσεις.
Ανθρωποκτονίες
Το Α΄ εξάμηνο του 2012 διαπράχθηκαν σε όλη την Επικράτεια 86 ανθρωποκτονίες, από τις οποίες οι 24 έγιναν με κίνητρο τη ληστεία. Το αντίστοιχο περσινό διάστημα είχαν διαπραχθεί 83 ανθρωποκτονίες, από τις οποίες οι 16 είχαν κίνητρο τη ληστεία.
Από τις αστυνομικές έρευνες, εξιχνιάστηκαν 129 περιπτώσεις τετελεσμένων ανθρωποκτονιών ή αποπειρών, επί συνόλου 177 περιπτώσεων.
Ληστείες
Διαπράχθηκαν σε όλη την Επικράτεια 3.093 ληστείες, έναντι 3.362 για το αντίστοιχο του 2011. Επίσης διαπράχθηκαν 162 απόπειρες ληστείας, έναντι 142, που είχαν καταγραφεί το Α΄ εξάμηνο του 2011.
Ταυτόχρονα, στις εξιχνιάσεις των ληστειών παρατηρείται αύξηση στη Θεσσαλονίκη, ενώ στην Αττική παρατηρείται μείωση.
Κλοπές – Διαρρήξεις
Διαπράχθηκαν σε όλη την Επικράτεια 2.021 λιγότερες κλοπές-διαρρήξεις και 1.698 λιγότερες στην Αττική σε σχέση με το Α΄ εξάμηνο του 2011.
Παράνομη Μετανάστευση
Πάντα, το πρώτο εξάμηνο του 2012 συνελήφθησαν συνολικά για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα 44.602 αλλοδαποί, ενώ το αντίστοιχο εξάμηνο του 2011 είχαν συλληφθεί 38.061.
Επιπλέον, το Α΄ εξάμηνο του 2012 συνελήφθησαν 378 διακινητές μη νόμιμων μεταναστών, ενώ το αντίστοιχο του 2011 είχαν συλληφθεί 385.
Επιπλέον, από την Οικονομική Αστυνομία, και τις λοιπές Υπηρεσίες Ασφάλειας συνελήφθησαν σε όλη τη χώρα 642 άτομα για χρέη προς το Δημόσιο αλλά και παραβάσεις της φορολογικής νομοθεσίας, με σύνολο οφειλών που ξεπερνά το 1.058.960.000 ευρώ.
newsbomb