28.8.12

Βουλή-Αλ. Τσίπρας:«Το μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτευσης»


Γ. Στουρνάρας: Κατηγόρησε τον Αλ. Τσίπρα για «γκεμπελικές μεθόδους» 
«Η διευθέτηση της υπόθεσης Siemens με τον εξωδικαστικό συμβιβασμό που επετεύχθη, κλείνει με τρόπο επωφελή για τους Έλληνες» υποστήριξε στην τοποθέτησή του ο υπουργός Οικονομικών, Γιάννης Στουρνάρας.
Ο κ. Στουρνάρας απέκρουσε τις κατηγορίες που του εκτοξεύθηκαν από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ ότι «ανέλαβε να κάνει τη βρώμικη δουλειά», τονίζοντας πως «βρίσκεται στη θέση του από πατριωτικό καθήκον» και πως «θα φύγει όταν τελειώσει τη δουλειά του». «Δεν είμαι βρώμικος (…) Ο φάκελος της σύμβασης ήταν απλά στο γραφείο μου και πρέπει να καθαρίζουμε κάποια στιγμή με τις εκκρεμότητες τους παρελθόντος» ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. «Βεβαίως και συμβουλεύτηκα το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.
Μου είπε πως πρέπει να υπογράψω τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με βάση την εξουσιοδότηση που είχα λάβει απ' τη Βουλή. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, δεν έχει την αρμοδιότητα να συζητήσει για τα στοιχεία της υπόθεσης Siemens, ή να αναζητήσει ευθύνες. Αυτό είναι δουλειά της Δικαιοσύνης και του Κοινοβουλίου που συγκρότησε Εξεταστική Επιτροπή. Αυτό που εξουσιοδοτήθηκε ο υπουργός να διεκπεραιώσει, είναι αποκλειστικά η υπογραφή του κειμένου της συμφωνίας που η Βουλή έχει εγκρίνει» συμπλήρωσε ο κ. Στουρνάρας.
Σε σχέση με τις κατηγορίες που δέχθηκε ο νομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, Ι. Καράκωστας, ο υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε τον Αλέξη Τσίπρα για «γκεμπελικές μεθόδους», υπογραμμίζοντας πως «ο κος Καράκωστας δεν είχε καμία σχέση με τον συμβιβασμό και με το τι έκανα εγώ. Είχε συμβουλεύσει την μητρική Siemens για μία υπόθεση που δεν είχε να κάνει με την Ελλάδα. Πληρώθηκε κανονικά, όχι από μαύρα ταμεία, αμείφθηκε με 15.000 ευρώ περίπου, δεν είχε καμία ανάμειξη και οι χαρακτηρισμοί που του αποδώσατε ήταν άδικοι».
Σε σχέση με την διάσταση που παρατηρείται ανάμεσα στην αποζημίωση που θα καταβάλει η Siemens (σ.σ. ο συνολικός υπολογισμός μαζί με τις δράσεις που αναλαμβάνει η εταιρεία ανέρχεται στα 270 εκ. ευρώ) και το πόρισμα της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής που εκτιμά την ζημία για το ελληνικό Δημόσιο στα 2 δις., ο κ. Στουρνάρας υποστήριξε πως η Επιτροπή, παρά το πλούσιο έργο της, οδηγήθηκε σε ελλιπώς τεκμηριωμένη εκτίμηση από έλλειψη στοιχείων.
«Όταν στο σύνολο του κόσμου, οι αποζημιώσεις της Siemens ανέρχονται σε 1,7 δισ. Θα ήταν ασύμμετρο εμείς να ζητάμε 2 δισ. Ο συνολικός τζίρος της εταιρείας από πρόχειρο υπολογισμό, ανέρχεται σε 3,5 δισ. Το συνολικό ποσό των παροχών, δεν προκύπτει από πουθενά. Πρέπει να είμαστε ρεαλιστές και να λέμε στον κόσμο την αλήθεια, να μην συσκοτίζουμε την πραγματικότητα» παρατήρησε ο κ. Στουρνάρας. Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών, υπενθύμισε πως ο συμβιβασμός του Δημοσίου με την Siemens, δεν αφορά το ποινικό σκέλος της υπόθεσης, το οποίο βρίσκεται στα χέρια της ελληνικής Δικαιοσύνης.
Τέλος, ο υπουργός Οικονομικών, εγκάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα για «ομιχλώδη ρητορική που εμπλέκει την επιμήκυνση, την επαναδιαπραγμάτευση, το Μνημόνιο και την Siemens, συσκοτίζοντας την αλήθεια. Είπατε να βγούμε απ' το Μνημόνιο. Καλώς. Και μετά τι; Δραχμή;»
Ανταπάντηση Αλ. Τσίπρα Ανταπαντώντας, ο Αλ. Τσίπρας σημείωσε πως το δημοσίευμα για τον Ι. Καράκωστα, «αφορά έγγραφο - ντοκουμέντο που βρίσκεται στην εκκρεμή ακόμα δικογραφία για την Ζήμενς και αποτελεί επίσημη μετάφραση απ' την υπηρεσία του ΥΠΕΞ». «Ο κ. Καράκωστας είναι διαπρεπής νομικός. Από τόσους δεκάδες διαπρεπείς νομικούς, ο Πρωθυπουργός διάλεξε αυτόν που εμπλέκεται στα ταμεία της Ζήμενς; «Δείξε μου τους φίλους σου να σου πω ποιος είσαι»…» σχολίασε ο κος Τσίπρας.
Τέλος, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, απευθυνόμενος στον κο Στουρνάρα, ανέφερε: «Εμείς δεν σας είπαμε πως είστε βρώμικος. Είπαμε πως αναλάβατε να κάνετε την βρώμικη δουλειά. Και ισχύει η παροιμία, πως «όποιος μπλέκεται με τα πίτουρα, τον τρώνε και οι κότες»…»
Προηγούμενη είδηση  
«Κουκούλωμα του μεγαλύτερου και πλέον συμβολικού -από άποψη διακομματικής διαπλοκής- σκανδάλου της μεταπολίτευσης» χαρακτήρισε τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με την Siemens, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση σχετικής επερώτησής του στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας, θα ακυρώσει την συμφωνία, θα αναθέσει την εκτίμηση της ζημίας σε τρίτο αξιολογητή και θα διεκδικήσει δικαστικά την σχετική αποζημίωση.
«Εμείς το δίκαιο του λαού μας δεν θα το αφήσουμε. Θα το διεκδικήσουμε και θα το κερδίσουμε» ανέφερε χειροκροτούμενος από τους βουλευτές του.
Παράλληλα, ο κ. Τσίπρας επετέθη κατά του Πρωθυπουργού για το «ουδείς αναμάρτητος που είπε ενώπιον της κ. Μέρκελ, σχετικά με το αντιμνημονιακό θέατρο που έπαιζε επί 3,5 χρόνια» και ζήτησε επίσημη τοποθέτηση από πλευράς του κ. Σαμαρά, αναφορικά με δημοσιεύματα που θέλουν τον νομικό του σύμβουλο, Ιωάννη Καράκωστα, να αμείβεται από την εταιρεία Siemens και κατά την περίοδο Χριστοφοράκου:
«Την νομική συμβουλή για τον συμβιβασμό, την έδωσε λογικά στον Αντώνη Σαμαρά ο αρμόδιος νομικός του σύμβουλος, Ι. Καράκωστας, ο οποίος αποκαλύπτεται πως εισέπραττε εμβάσματα απ' το γνωστό παραταμείο της Siemens, με την ίδια μέθοδο που εισέπρατταν οι Μαντέλης, Τσουκάτος, Σκαρπέλης και ο φυγάς κος Καράβελας. Εγνώριζε ο Πρωθυπουργός ότι ο νομικός του σύμβουλος αμείβονταν απ' τα μαύρα ταμεία της Siemens και ποιος ο ρόλος του νομικού του συμβούλου στον συμβιβασμό; Και τώρα που γνωρίζει ο κος Σαμαράς, θα τον καλύψει;» αναρωτήθηκε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο κ. Τσίπρας γενικότερα, υποστήριξε πως «το σκάνδαλο Siemens φανερώνει πως μαζί τα φάγατε - τα κόμματα και το πολιτικό προσωπικό των κομμάτων που εναλλάσσεται στην εξουσία απ' την μεταπολίτευση και μετά». Ο συμβιβασμός αποδεικνύει την παροιμία του λαού ότι «χέρι που σε ταΐζει, δεν το δαγκώνεις».
Κι ακόμα περισσότερο, «δεν υπάρχει σήμερα καμία αμφιβολία, πως τη χώρα πτώχευσε μια διακομματική συμμορία διαπλεκομένων, που αφού ξεκοκάλισε το δημόσιο πλούτο, οδηγεί τη χώρα στην καταστροφή, γιατί δεν έχει το σθένος να διεκδικήσει εξ ονόματος του ελληνικού λαού».
Έτσι ερμήνευσε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και την στάση του κ. Σαμαρά κατά την συνάντησή του με την Αγκελα Μέρκελ, λέγοντας ότι απέφυγε να αναφερθεί στην επαναδιαπραγμάτευση, ή να πει έστω πως «τα νέα σκληρά μέτρα λιτότητας θα επιτείνουν την ύφεση και το αδιέξοδο».
«Αυτά που μας παρουσιάζετε σήμερα ως κέρδη, δεν είναι τίποτε άλλο παρά χάντρες και καθρεφτάκια για ιθαγενείς. Όπως τα 100 εκ. που θα δώσει η Siemens για εκπαίδευση των στελεχών του Δημοσίου ενάντια στη διαφθορά. Μας περνάνε, μας περνάτε για ιθαγενείς» σχολίασε ο κ. Τσίπρας.
«Αναφέρεστε στις μελλοντικές επενδύσεις της εταιρείας. Το κόστος της αποεπένδυσης του 2006 το έχετε υπολογίσει; Πουλήθηκε το τμήμα δημοσίων δικτύων της Siemens. Έκλεισε η «Τηλεβιομηχανική» στη Θεσσαλονίκη. Έκλεισε το Software Center και απολύθηκαν χιλιάδες επιστήμονες…».
«Δεν υπάρχει καμιά δικαιολογία και καμία προγραμματική συμφωνία ανάμεσα στους τρεις κυβερνητικούς εταίρους. Οι προεκλογικές εξαγγελίες, και τα «θα» έχουν μείνει μετέωρα. Το μόνο που υπάρχει είναι η συνενοχή στο κουκούλωμα και το έγκλημα» τόνισε ο κος Τσίπρας.
Τέλος, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε «καταστροφικό για την ελληνική οικονομία - σκοινί για να κρεμαστούμε» το αίτημα της επιμήκυνσης, ενώ εκτίμησε πως πίσω από την πρόταξη της «ανάπτυξης» εκ μέρους του κ. Σαμαρά, κρύβεται «η ιδιωτικοποίηση των πάντων, η πώληση νησιών και οι ειδικές οικονομικές ζώνες των ανασφάλιστων εργαζομένων». «Ανάπτυξη με Μνημόνιο δεν μπορεί να υπάρξει. Σε μία χώρα με λεηλατημένο τον φυσικό της πλούτο και τα εργασιακά της δικαιώματα δεν μπορεί να υπάρξει. Είναι εθνική επιταγή να ανατραπεί αυτή η πορεία και θα ανατραπεί πολύ γρηγορότερα απ' ό,τι περιμένουν» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κος Τσίπρας.
Προηγούμενη είδηση
«Κουκούλωμα του μεγαλύτερου και πλέον συμβολικού -από άποψη διακομματικής διαπλοκής- σκανδάλου της μεταπολίτευσης» χαρακτήρισε τον εξωδικαστικό συμβιβασμό με την Siemens, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξης Τσίπρας, κατά τη συζήτηση σχετικής επερώτησής του στην Ολομέλεια της Βουλής.
Ο κ. Τσίπρας δήλωσε πως όταν ο ΣΥΡΙΖΑ αναλάβει την διακυβέρνηση της χώρας, θα ακυρώσει την συμφωνία, θα αναθέσει την εκτίμηση της ζημίας σε τρίτο αξιολογητή και θα διεκδικήσει δικαστικά την σχετική αποζημίωση.
Παράλληλα, επετέθη κατά του Πρωθυπουργού για το «ουδείς αναμάρτητος που είπε ενώπιον της κ. Μέρκελ, σχετικά με το αντιμνημονιακό θέατρο που έπαιζε επί 3,5 χρόνια» και ζήτησε επίσημη τοποθέτηση από πλευράς του κ. Σαμαρά, αναφορικά με δημοσιεύματα που θέλουν τον νομικό του σύμβουλο, Ιωάννη Καρακώστα, να αμείβεται από την εταιρεία Siemens και κατά την περίοδο Χριστοφοράκου.
Τέλος, ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ, χαρακτήρισε «καταστροφικό για την ελληνική οικονομία - σκοινί για να κρεμαστούμε» το αίτημα της επιμήκυνσης, ενώ εκτίμησε πως πίσω από την πρόταξη της «ανάπτυξης» εκ μέρους του κ. Σαμαρά, κρύβεται «η ιδιωτικοποίηση των πάντων, η πώληση νησιών και οι ειδικές οικονομικές ζώνες των ανασφάλιστων εργαζομένων».
agelioforos.gr