20.8.12

ΚΑΙ ΣΤΑ ΔΙΚΑ ΜΑΣ... ΑΝΟΙΓΕΙ ΞΑΝΑ ΤΑ ΞΕΡΟΝΗΣΙΑ Η ΑΥΣΤΡΑΛΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΛΑΘΡΟΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ...!!!


Η πρόθεση της Αυστραλίας να επαναλειτουργήσει τα κέντρα κράτησης σε απομονωμένα νησιά στον Ειρηνικό Ωκεανό για τους παράνομους μετανάστες και τους αιτούντες πολιτικό άσυλο, που φθάνουν στη χώρα διά θαλάσσης, ενδέχεται να συνιστά παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και να βλάψει την ψυχική τους υγεία, προειδοποιούν τα Ηνωμένα Έθνη.

Τόσο η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, όσο και το γραφείο ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Οργανισμού, δήλωσαν πως μελετούν το σχέδιο που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα για να ξανανοίξουν τα κέντρα κράτησης στη Ναούρου και τη Νέα Γουϊνέα. 
«Δεν θέλουμε δούμε να επαναλαμβάνονται οι σχοινοτενείς καθυστερήσεις σε απομακρυσμένα κέντρα αιτούντων πολιτικού ασύλου και πρόσφυγες προτού βρεθούν βιώσιμες λύσεις. Επίσης ανησυχούμε για τον ψυχολογικό αντίκτυπο στα επηρεαζόμενα άτομα» τονίζει ο Έιντριαν Έντουαρντς της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNCHR) σε συνέντευξή του στη Γενεύη.
Από «τεχνικής» άποψης, το σχέδιο της αυστραλιανής κυβέρνησης, που ανακοινώθηκε μετά την έκθεση που αποκαλύπτει ότι 964 πρόσφυγες έχασαν τη ζωή τους στη θάλασσα αναζητώντας ένα καλύτερο μέλλον στην Αυστραλία, δεν παραβιάζει τη σύμβαση του 1951 για τους πρόσφυγες, την οποία έχει υπογράψει η Καμπέρα, όμως «θα πρέπει να δούμε πως αυτό θα εφαρμοστεί», τόνισε ο ίδιος.
«Όσο κι αν εγκρίνουμε τον στόχο να προστατευθούν οι ζωές των παράνομων μεταναστών και των αιτούντων ασύλου, οι οποίοι επιζητούν να εισέλθουν στη Αυστραλία, ανησυχούμε για το κατά πόσον η επαναλειτουργία υπεράκτιων κέντρων κράτησης θα μπορούσε να καταλήξει στην παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, που θα συμπεριλαμβάνουν την επ' αόριστον κράτησή τους» τονίζει από πλευράς του ο εκπρόσωπος του Γραφείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ Ξαβιέρ Σελάγια.
«Το Γραφείο διατηρεί εδώ και καιρό ανησυχίες για το ισχύον καθεστώς κράτησης της Αυστραλίας» υπογράμμισε.
Η κράτηση των παράνομων μεταναστών οφείλει να είναι «ένα ύστατο καταφύγιο, που θα επιτρέπεται μόνον για μία βραχύτερη χρονική περίοδο και μόνον όταν δεν είναι διαθέσιμα άλλα λιγότερο περιοριστικά μέτρα» πρόσθεσε ο Σελάγια.
Η μεταναστευτική πολιτική αποτελεί ένα πολύ ευαίσθητο θέμα στην Αυστραλία, παρόλο που η χώρα δέχεται μόλις ένα μικρό κλάσμα σε ετήσια βάση από τον συνολικό αριθμό των αιτούντων ασύλου σε όλον τον κόσμο.
Σύμφωνα με την Αρμοστεία, οι αιτήσεις που δέχθηκε η Αυστραλία το 2011 ανήλθαν σε 11.500, αριθμός που αποτελεί μόλις το 9% των 441.000 που καταγράφηκαν σε χώρες της Δύσης στο ίδιο διάστημα.
Η εν λόγω πολιτική αποτελεί το τελευταίο καταφύγιο της πρωθυπουργού Τζούλια Γκίλαρντ για να προσελκύσει την αντιπολίτευση, η οποία επί μακρόν αξιώνει να ανοίξει πάλι το κέντρο κράτησης στη Ναούρου και να εγκαταλείψει η κυβέρνηση τη συμφωνία με τη Μαλαισία για ανταλλαγή προσφύγων.
eglimatikotita.gr