30.8.12

Την Τουρκία κατηγορεί ο Άσαντ για τον εμφύλιο στη Συρία


Σύρος αντάρτης εν μέσω συγκρούσεων
Δαμασκός, Συρία
Σε εκκαθαριστικές επιχειρήσεις κατά των ανταρτών στη Δαμασκό και το Χαλέπι προχώρησε την Τετάρτη ο συριακός στρατός κάνοντας χρήση πολεμικών αεροσκαφών και πυροβολικού με αποτέλεσμα, για άλλη μία ημέρα να σκοτωθούν δεκάδες άμαχοι και μαχητές.

Την ίδια ώρα ο πρόεδρος Μπασάρ αλ-Άσαντ έστρεψε τα πυρά του κατά της πρώην συμμάχου Τουρκίας λέγοντας ότι «πυροδοτεί τη συνέχιση της βίας στο εσωτερικό της Συρίας» και για το λόγο αυτό φέρει άμεση ευθύνη.

Σε σύντομη (και γενικά μάλλον σπάνια) συνέντευξή του στο ειδησεογραφικό δελτίο του συριακού δικτύου τηλεόρασης Addounia, ο Άσαντ πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή του γνώριζε ότι κάποιοι αξιωματικοί ήταν έτοιμοι να λιποτακτήσουν και πάντως τους άφησε να φύγουν ανεμπόδιστοι.

«Κάποιοι έλεγαν να τους σταματήσουμε. Αλλά είπαμε όχι, δεν είναι σωστό να τους σταματήσουμε, το σωστό είναι να φύγουν· ας διευκολύνουμε την έξοδό τους», υπογράμμισε.

Πρόσθεσε δε ότι πρέπει να τους αφήνει κανένας να φύγουν γιατί έτσι καθαρίζονται οι μη πατριώτες αξιωματικοί.

Αιματηρές επιχειρήσεις


Ο συριακός στρατός σφυροκόπησε από εδάφους και αέρος συνοικίες σε προάστια ανατολικά της Δαμασκού, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τουλάχιστον 27 άνθρωποι, αναφέρει η αντιπολίτευση.

Ακόμη, εξαπέλυσε χερσαίες επιθέσεις και εισέβαλε σε αρκετές συνοικίες για μικρά χρονικά διαστήματα, προχωρώντας σε συνοπτικές εκτελέσεις πριν αποχωρήσει, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.

Χιλιάδες οικογένειες εγκατέλειψαν την περιοχή, στον μεγαλύτερο εκτοπισμό πολιτών από την ευρύτερη περιοχή της πρωτεύουσας μετά το ξέσπασμα της εξέγερσης εναντίον του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ.

Η προσκείμενη στο καθεστώς εφημερίδα αλ Ουάταν, ανέφερε ότι ο στρατός εκκαθάρισε τρεις συνοικίες στο Χαλέπι από τους «τρομοκράτες», δηλαδή τους αντάρτες, ενώ η επιχείρηση «συνεχίζεται στο υπόλοιπο κομμάτι της πόλης».

Σύμφωνα πάντως με γιατρό σε νοσοκομείο στο Χαλέπι κατά μέσον όρο στην πόλη —όπου μαίνονται οι μάχες εδώ και περίπου ένα μήνα— βρίσκουν το θάνατο καθημερινά περίπου 25 πολίτες.

Από την πλευρά τους, οι αντάρτες ανακοίνωσαν ότι βομβάρδισαν το πρωί με δύο άρματα μάχης το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ταφτάναζ, ανάμεσα στην Ιντλίμπ και στο Χαλέπι, καταστρέφοντας πέντε στρατιωτικά ελικόπτερα και κτίρια, είπε ένας από τους αντάρτες στο AFP.

Οι αντάρτες αποχώρησαν έπειτα από το θάνατο δύο ανδρών τους, είπε ο ίδιος που πρόσθεσε ότι «μαχητικά συνεχίζουν να βομβαρδίζουν σπίτια στην Ταφτάναζ, που έχουν αδειάσει από τους ενοίκους τους».

Εσωτερικές διαφωνίες στους αντάρτες

Εν τω μεταξύ, η Μπάσμα Κοντμάνι, πρώην σημαίνον στέλεχος του Συριακού Εθνικού Συμβουλίου (ΣΕΣ) που παραιτήθηκε την Τρίτη, υποστήριξε σε δηλώσεις της ότι η οργάνωση έχει επικεντρωθεί τόσο πολύ σε προσωπικές επιδιώξεις που πρέπει να αντικατασταθεί από μια νέα πολιτική αρχή.

«Η αίσθησή μου είναι ότι το Συμβούλιο δεν αίρεται στο ύψος των περιστάσεων για να αντιμετωπίσει τις όλο και μεγαλύτερες προκλήσεις», δήλωσε στο Reuters.

Εξηγεί ότι «ορισμένοι έδωσαν πολύ μεγάλη έμφαση στις παραταξιακές τους επιδιώξεις, ορισμένοι στις προσωπικές τους επιδιώξεις. Αυτό απέβη μεγάλη αδυναμία στην σύνδεσή μας με τις (ένοπλες) ομάδες στο πεδίο της μάχης», επισήμανε ακόμη η Κοντμάνι.
Newsroom ΔΟΛ
in.gr