12.8.12

Άγιον Όρος : Η βροχή έσωσε το Χιλανδάρι


Σε ύφεση παραμένει η φωτιά στο Άγιο Όρος, που κατακαίει για πέμπτη μέρα χιλιάδες στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης, στο τρίτο πόδι της Χαλκιδικής.
Το σύνολο των χερσαίων δυνάμεων πυρόσβεσης παραμένει στην περιοχή, τόσο για τον έλεγχο των εστιών φωτιάς που εξακολουθούν να καίνε, όσο και για την αποτροπή του ενδεχομένου αναζωπυρώσεων.
Σύμμαχος των πυροσβεστικών δυνάμεων ήταν ο καιρός, καθώς τα μεσάνυχτα άρχισε να βρέχει καταρρακτωδώς στην φλεγόμενη περιοχή. Μέχρι εκείνη την ώρα η κατάσταση εθεωρείτο κρίσιμη, καθώς το πύρινο μέτωπο κατευθυνόταν προς τη Μονή Χιλανδαρίου.

Δεδομένης της σωτήριας -όπως φάνηκε- βροχόπτωσης τη νύχτα, πολλοί αγιορείτες μοναχοί κάνουν λόγο για θαύμα της Θεοτόκου.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των αρμοδίων, η πύρινη λαίλαπα κατέκαψε 40.000 στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης. Η καταγραφή των ζημιών αναμένεται να ξεκινήσει αύριο.
Προηγούμενο ρεπορτάζ
Ευεργετικά για την πορεία κατάσβεσης της φωτιάς στο Άγιον Όρος λειτούργησε η βροχή που έπεφτε κατά διαστήματα τη νύχτα στην περιοχή. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά που ξέσπασε την περασμένη Τετάρτη κατακαίοντας χιλιάδες στρέμματα παρθένου δάσους, βρίσκεται πλέον σε ύφεση και δεν υπάρχουν ενεργά μέτωπα.
Από το πρωί τα εναέρια μέσα δεν πραγματοποιούν ρήψεις λόγω της χαμηλής νέφωσης στην περιοχή. Οι επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν στα δύσβατα σημεία της Αθωνικής Πολιτείας επιθεωρούν τα σημεία που καπνίζουν και καταβάλλουν προσπάθεια να σβήσουν τις τελευταίες εστίες φωτιάς που καίνε ακόμη.
Η βροχή ξεκίνησε πριν τα μεσάνυχτα, προσφέροντας μία ανέλπιστη βοήθεια στις δυνάμεις πυρόσβεσης. Μέχρι εκείνη την ώρα, η κατάσταση εθεωρείτο κρίσιμη, καθώς το πύρινο μέτωπο εκτεινόταν σε μήκος περίπου τεσσάρων χιλιομέτρων και είχε φτάσει σε απόσταση 1,5 με 2 χιλιόμετρα από τη Μονή Χιλανδαρίου.
«Η βροχή ήταν σωτήρια», είπε στο ΑΜΠΕ ο πολιτικός Διοικητής του Αγίου Όρους Αρίστος Κασμίρογλου, ο οποίος εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι τις επόμενες ώρες η φωτιά θα τεθεί υπό έλεγχο.
 Αυτή την ώρα στο μέτωπο της πυρκαγιάς παραμένει το σύνολο των επίγειων δυνάμεων που επιχειρούν από την πρώτη ημέρα της πυρκαγιάς. Οι δυνάμεις αποτελούνται από 64 πυροσβεστικά οχήματα, 175 πυροσβέστες, 58 άτομα πεζοπόρο τμήμα. Από αέρα, επιχείρησαν και βρίσκονται και σήμερα σε ετοιμότητα 15 αεροσκάφη και 5 ελικόπτερα
Την επιχείρηση κατάσβεσης της συντονίζει ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος Παναγιώτης Μπονάτσος.
Η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, σε συνεργασία με το Πυροσβεστικό Σώμα κινητοποίησε 27 ειδικά οχήματα (υδροφόρες -μηχανήματα)από ιδιώτες και την αυτοδιοίκηση καθώς και εθελοντικές ομάδες πυρόσβεσης στις οποίες συμμετείχαν 128 άτομα με 12 οχήματα.
Επίσης, έγινε αποδεκτή η βοήθεια που προσφέρθηκε από τη σερβική κυβέρνηση, αποτελούμενη από 49 πυροσβέστες, με 8 οχήματα, καθώς και από την κυβέρνηση της Βουλγαρίας, με δύο πυροσβεστικά οχήματα και 8 πυροσβέστες.
Στην επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο μέτωπο Αγίου Όρους κινητοποιήθηκαν από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας 314 άνδρες του Ελληνικού Στρατού με 25 ειδικά μηχανήματα καθώς και δύο ελικόπτερα τύπου Chinook.
agelioforos