6.8.12

Κολοσσός επενδύει δισ. ευρώ στην Κύπρο, τι σημαίνει για την Ελλάδα VIDEO


O αμερικανο-καναδικός κολοσσός Triple Five πρόκειται να επενδύσει δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ στην Κύπρο, με αιχμή του δόρατος των δραστηριοτήτων του να είναι η αγορά του φυσικού αερίου. Ο πρόεδρος του αμερικανο-καναδικού κολοσσού, Αρμενικής καταγωγής, Ναντέκ Κερμεζιάν βρέθηκε ο ίδιος στη Κύπρο όπου είχε συναντήσεις τόσο με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, όσο και με υπουργούς της κυβέρνησης με στόχο πάντα να διερευνήσει τις προθέσεις της Λευκωσίας απέναντι στο μεγαλόπνοο σχέδιο της εταιρίας του αναφορικά με την Κύπρο.

Σύμφωνα με τα έως τώρα δεδομένα η εταιρία αναμένεται να επενδύσει περί τα 6 δισεκατομμύρια ευρώ στον τομέα της αγοράς φυσικού αερίου ενώ σκοπεύει να ανοίξει εμπορική τράπεζα καθώς και να συμμετάσχει σε δημοπρασίες κυπριακών χρεογράφων αξίας μισού δισεκατομμυρίου έως και 800 εκατομμυρίων ευρώ. Σύμφωνα με τον Ν. Κερμεζιάν, η εταιρία πρόκειται να επενδύσει στη Κύπρο «λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης», κάτι το οποίο έγινε φυσικά δυνατόν μετά και την ανακάλυψη του φυσικού αερίου.
Ας σημειωθεί για ακόμα μία φορά πως η εταιρία προτίθεται δανείσει στην Κύπρο μέσω της αγοράς ομολόγων, κάτι το οποίο αποτελεί για τις αγορές σημαντικότατο «σινιάλο» αφού η Triple Five δεν είναι… μαρίδα αλλά «καρχαρίας». Και όταν ο ισχυρός εμπιστεύεται ένα κράτος τότε δεν μπορεί παρά να γνωρίζει κάτι. Πολλώ δε μάλλον όταν δεν προέρχεται από τους συνήθεις «εταίρους» οι οποίοι τελευταία ως επιστήμη αναγνωρίζουν μονάχα… τη λογιστική και τα περί γεωστρατηγικής που άλλοι τα έχουν ως προτεραιότητα, τα έχουν καταχωνιασμένα στο χρονοντούλαπο της Ιστορίας. Έτσι νομίζουν, τέτοια λάθη όμως πληρώνονται στο τέλος πολύ ακριβά…
Όπως είναι φυσικό η είδηση αποτελεί στην ουσία και την κορυφαία απόδειξη για το τι πρόκειται να συμβεί και στην Ελλάδα μετά την ανακήρυξη Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ), αφού η προσέλκυση των επενδυτών αναφορικά με την εκμετάλλευση των υδρογοναθράκων στην ουσία πρόκειται να συμβάλλει καθοριστικά στην αλλαγή του επενδυτικού κλίματος των «αγορών» απέναντι στη χώρα.
Η Κύπρος ανακήρυξε ΑΟΖ, προέβη σε «οικοπεδοποίηση» στις κατάλληλες περιοχές, έδωσε άδειες ερευνών και εξόρυξης, βρήκε φυσικό αέριο, πέρασε στον δεύτερο γύρο, και τώρα προσελκύει εταιρίες ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΥΣ ΚΟΛΟΣΣΟΥΣ, όχι δηλαδή σαν αυτούς που συμμετέχουν στην αδειοδότηση του ΥΠΕΚΑ για τη Δυτική Ελλάδα. Δεν αδιαφορούμε προφανώς και γι’ αυτές τις εταιρίες, ωστόσο, άλλοι κάνουν τη διαφορά…
Είναι προφανές πως αυτός είναι ο πλέον απλός και ενδεδειγμένος τρόπος για να βγει μία χώρα από το οικονομικό και κοινωνικό τέλμα, αυτός είναι ο τρόπος που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα άμεσα, για να μπορέσει να αλλάξει το διεθνές κλίμα. Ας εκμεταλλευτούμε επιτέλους τα πλεονεκτήματά μας. Τα όποια ρίσκα συνεπάγεται η επίδειξη κινητικότητας σε αυτό τον τομέα, η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή από το να τα λάβει.
Προς αποφυγή κάθε παρερμηνείας προτείνουμε στους φίλους του «defence-point.gr» να παρακολουθήσουν το ρεπορτάζ του ΡΙΚ για το συγκεκριμένο θέμα:
defence-point.gr