10.8.12

Μειώνεται ο κίνδυνος για την Ελλάδα



Η κατάσταση στις πιο ευάλωτες οικονομίες της ευρωζώνης έχει επιδεινωθεί σημαντικά από τον Ιούνιο, σύμφωνα με έρευνα που έκανε το πρακτορείο ειδήσεων Reuters υποβάλλοντας ερωτήματα σε οικονομολόγους.

Σύμφωνα με όσα προέκυψαν από την έρευνα, η Ισπανία αναμένεται να ζητήσει ένα πακέτο «διάσωσης» από την ΕΕ μέσα σε μερικούς μήνες. Όπως αναμετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι ερωτηθέντες οικονομολόγοι αναθεώρησαν προς το χειρότερο τις προβλέψεις τους για την οικονομική προοπτική της Ισπανίας, της Πορτογαλίας και της Ελλάδας το 2013, επισημαίνοντας ότι οι τρεις χώρες θα αποτύχουν να εκπληρώσουν τους συμφωνημένους με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στόχους για τα ελλείμματά τους.


Μόνον η Ιρλανδία από τις χώρες της λεγόμενης ευρωπαϊκής περιφέρειας φέρεται, πάντοτε σύμφωνα με τους οικονομολόγους που συμμετείχαν στην έρευνα, να οδεύει προς επιστροφή σε μια μέτρια ανάπτυξη.

Μειωμένος ο κίνδυνος για την Ελλάδα

Ενδιαφέρον έχουν τα στοιχεία της έρευνας για τη χώρα μας. Σύμφωνα με την έρευνα η πιθανότητα η Ελλάδα να βγει από το ευρώ τους επόμενους 12 μήνες εμφανίζεται μειωμένη. Η Ισπανία ωστόσο θα αντιμετωπίσει ακόμα μεγαλύτερα προβλήματα, με την ανεργία να εκτιμάται πως θα αυξηθεί κι άλλο. Οι αγορές θα συνεχίσουν να έχουν «αμφιβολίες για την μεσοπρόθεσμη φερεγγυότητα της Ισπανίας», εκτίμησε ένας από τους οικονομολόγους που ερωτήθηκαν, και άρα τα επιτόκια των ισπανικών ομολόγων και το σπρεντ, η διαφορά τους από τα 10ετή γερμανικά κρατικά ομόλογα, θα «παραμείνουν υψηλά», αν «δεν αυξηθούν ακόμα περισσότερο».

Οι οικονομολόγοι ανέφεραν ότι υπάρχει 68% πιθανότητα για την πλήρη «διάσωση» της Ισπανίας από τα ταμεία της ΕΕ πριν από τα τέλη του 2012. Στην δημοσκόπηση του Ιουνίου, οι 35 από τους 59 οικονομολόγους που είχαν ερωτηθεί θεώρησαν την έκβαση αυτή «πιθανή» ή «πολύ πιθανή».

Παράλληλα, οι οικονομολόγοι αναμένουν συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ισπανίας κατά 1,6% φέτος και 1,1%, από 0,7% που είχε καταγραφεί τον Ιούνιο. Η ανεργία, που ανήλθε στο 24,6% το δεύτερο τρίμηνο, το υψηλότερο επίπεδο μετά το τέλος της δικτατορίας του Φρανθίσκο Φράνκο, αναμένεται, πάντα κατά τους αναλυτές, να ανέλθει στα τέλη της χρονιάς στο 25%, ενώ για το 2013 οι ίδιοι αναλυτές αναμένουν να φτάσει το 25,6%. Η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης αναμένεται επίσης να μην εκπληρώσει τους στόχους της σε ό,τι αφορά το έλλειμμά της, ακόμα και με δεδομένο ότι το Γιούρογκρουπ συμφώνησε την περασμένη εβδομάδα να δώσει στην Μαδρίτη μια επιπλέον χρονιά, ως το 2014, για να το μειώσει.

Αν και φέτος οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι θα πλησιάσει το να μειώσει το έλλειμμά της στο ποσοστό-στόχο, στο 6,3%, το έλλειμμα το 2013 θα είναι 5%, πάνω από το ποσοστό-στόχο του 4,5%.

Οι 45 από τους 64 οικονομολόγους συμφώνησαν ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ τους επόμενους 12 μήνες (από 35 στους 64 τον Ιούνιο), αν και ένας οικονομολόγος της Merrill Lynch εκτίμησε ότι υπάρχει πάντα πιθανότητα «μιας ανεξέλεγκτης εξόδου εάν διακοπεί η κρατική χρηματοδότηση».

Ωστόσο, οι οικονομολόγοι αναμένουν περαιτέρω συρρίκνωση του ΑΕΠ της Ελλάδας κατά 6% φέτος και 2% το 2013 (από 5,8% και 1,3% αντίστοιχα τον Ιούνιο).

Κατά τους ίδιους οικονομολόγους το έλλειμμα θα συρρικνωθεί από 9,3% πέρυσι σε 8% φέτος (το ποσοστό-στόχος είναι 7,3%) και 6,8% το 2013. Αυτό σημαίνει ότι η Αθήνα θα απέχει πολύ από το να μειώσει το έλλειμμα σε κάτω από 3% ως τα τέλη του 2014.

Η Πορτογαλία επίσης αντιμετωπίζει χειρότερη οικονομική προοπτική. Αφού συρρικνωθεί 3% φέτος, η οικονομία της αναμένεται να συρρικνωθεί 1% το 2013 (από 0,6% που αναμενόταν τον Ιούλιο). Παράλληλα εκτιμάται ότι θα αποτύχει να μειώσει το έλλειμμά της στο 3% το 2013, με τους οικονομολόγους να αναμένουν ότι θα ανέλθει στο 3,7%.

Η Ιρλανδία πάντως αναμένεται να επιστρέψει στην ανάπτυξη, σύμφωνα με τους οικονομολόγους: 0,3% φέτος και 1,5% το 2013. Επίσης, αναμένεται να επιτύχει το στόχο της για το έλλειμμα, φθάνοντας στο 8,3% του ΑΕΠ (με το στόχο να είναι 8,6%).
real.gr