28.8.12

«Το λόμπι της δραχμής έχασε έναν αποφασιστικό γύρο»


Ρεπορτάζ: Σταθόπουλος Σωτήρης

Ολοκληρώθηκε η η συνάντηση του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Στόχος η απομάκρυνση της εξόδου της χώρας από το ευρώ», είπε ο Αντώνης Σαμαράς. «Δίνουμε μια μάχη για να απομακρυνθεί ο κίνδυνος εξόδου της χώρας από το ευρώ, δίνουμε μια μάχη για να ενισχύσουμε τη διαπραγματευτική θέση της χώρας, δίνουμε μια μάχη για να φέρουμε πιο κοντά αυτό που και οι τρεις πολιτικοί αρχηγοί έχουμε υποσχεθεί ότι θα κάνουμε, την ανάπτυξη, τη διασφάλιση περισσότερων θέσεων εργασίας για τα νέα παιδιά. Το λόμπι της δραχμής έχασε ένα αποφασιστικό γύρο, εμείς έχουμε πολλή δουλειά μπροστά μας, τις τελευταίες αλλά πολύ δύσκολες αποφάσεις», δήλωσε ο πρωθυπουργός.



ΣΥΡΙΖΑ: Ο κ. Σαμαράς και οι όμοιοι του συγκροτούν το λόμπυ της δραχμής

Απάντηση στην επίθεση του Αντώνη Σαμαρά έδωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. «Όσο και αν προσπαθεί ο πρωθυπουργός να δικαιολογήσει τον υφεσιακό και αντικοινωνικό χαρακτήρα της πολιτικής του, δεν μπορεί να κρύψει πως αυτή είναι που οδηγεί τη χώρα στη χρεοκοπία και υπονομεύει τη συμμετοχή της στην ευρωζώνη» είπε ο Πάνος Σκουρλέτης.

«Ο κ. Σαμαράς και οι όμοιοί του σε Ελλάδα και Ευρώπη είναι αυτοί που συγκροτούν το λόμπυ της χρεοκοπίας και με την πολιτική τους ισοπεδώνουν την ελληνική κοινωνία και αποδομούν την Ε.Ε.» υπογράμμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Νωρίτερα, στο σύντομο διάλογο που είχαν μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες ο Αντώνης Σαμαράς εξέφρασε την αισιοδοξία του για την έξοδο της χώρας από την κρίση. «Πρόεδρε νομίζω ότι αρχίζει και γυρίζει το καράβι, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι έχουμε λιγότερο όγκο και ευκολότερη δουλειά. Πρέπει να τρέξουμε και τρέχουμε...», είπε χαρακτηριστικά.



Ο πρωθυπουργός σε σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε κατά την παρουσίαση του ασημένιου Κυπέλλου του Σπύρου Λούη χαρακτήρισε την οικονομική κρίση ως έναν καινούργιο μαραθώνιο.



Την Παρασκευή το υπουργικό συμβούλιο

Επιτάχυνση των διορθωτικών αλλαγών και συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα θα ζητήσει ο Πρωθυπουργός από τους υπουργούς στην συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι. 

Νέα δοκιμασία για την κυβερνητική συνοχή 

Η συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους δύο κυβερνητικούς εταίρους την Τετάρτη το πρωί στο μέγαρο Μαξίμου θα είναι μία ακόμη δοκιμασία για την κυβερνητική συνοχή. Ο κατάλογος με τα μέτρα των 11,7 δισ. ευρώ παραμένει ανοιχτός, την ώρα που η Τρόικα ετοιμάζεται να επιστρέψει στην χώρα μας στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Ωστόσο τα «αγκάθια» παραμένουν. Την στιγμή που βρέθηκε η «χρυσή τομή» για το θέμα της εφεδρείας με το οποίο ήταν κάθετα αντίθετος ο Φώτης Κουβέλης, ήρθε να προστεθούν οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια. Παράλληλα στο τραπέζι παραμένουν μέτρα 5 δισ. ευρώ που αφορούν τις μειώσεις σε συντάξεις και εφάπαξ αλλά και την κατάργηση των προνοιακών επιδομάτων.

Ο Πρωθυπουργός έχει ήδη στα χέρια του τις τελικές προτάσεις από τον υπουργό Οικονομικών, ωστόσο τις οριστικές αποφάσεις θα λάβουν οι πολιτικοί αρχηγοί. Ο Αντώνης Σαμαράς αναμένεται να θέσει προ των ευθυνών τους, τους δύο πολιτικούς αρχηγούς, σημειώνοντας πως «αυτή είναι η τελευταία ευκαιρία για την χώρα». Στην συνάντηση δεν αποκλείεται να συζητηθεί και η στρατηγική που θα ακολουθήσουν τα τρία κόμματα κατά την κατάθεση του προσχεδίου του προϋπολογισμού στα μέσα Σεπτεμβρίου, αλλά και κατά την ψήφιση των μέτρων.

Μήνυμα Σαμαρά προς το εσωτερικό της ΝΔ 
Ο Αντώνης Σαμαράς ενόψει της ψήφισης των μέτρων αναμένεται να στείλει μήνυμα τόσο στην βάση της ΝΔ όσο και στην κοινοβουλευτική του ομάδα. Ο Πρωθυπουργός και Πρόεδρος του κόμματος θα μιλήσει την Πέμπτη στα μέλη της πολιτικής επιτροπής της ΝΔ, με αφορμή την εκλογή νέου γραμματέα, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα αναμένεται να συνεδριάσει η ΚΟ του κόμματος. Ο Αντώνης Σαμαράς θα τονίσει πως η χώρα μπορεί να βγει από την κρίση, ωστόσο θα τονίσει με κατηγορηματικό τρόπο πως δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία διαφοροποίηση η οποία θα βάλει εμπόδια στην δημοσιονομική προσαρμογή της χώρας και θα καλέσει όλους να ψηφίσουν τα μέτρα τα οποία θα είναι το εισιτήριο για την επόμενη δόση.

Συνεργάτες του Αντώνη Σαμαρά εκτιμούν πως η «γαλάζια» κοινοβουλευτική ομάδα είναι πιο «συμπαγής» σε σχέση με εκείνες του ΠΑΣΟΚ και της ΔΗΜΑΡ και θυμίζουν τι συνέβη στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, όπου 6 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ ανάμεσα τους και ο Γ. Παπανδρέου το καταψήφισαν.
real.gr