12.8.12

Ελλάδα και Ισραήλ θωρακίζουν την κυπριακή ΑΟΖ



Του Δημήτρη Μανουσάκη

Συγκεκριμένα, η επίσκεψη του Ισραηλινού Πρωθυπουργού Σιμόν Πέρεζ στην Ελλάδα μετά από πρόσκληση του Προέδρου Κάρολου Παπούλια σηματοδοτεί την επισφράγιση των άριστων σχέσεων Αθήνας - Τελ Αβίβ που αναπτύσσονται κυρίως στον αμυντικό τομέα.

Πριν από λίγες μέρες δύο σκάφη του Ισραηλινού Πολεμικού Ναυτικού πραγματοποίησαν άσκηση περιορισμένης κλίμακας στο Αιγαίο με πραγματικά πυρά και στάθμευσαν στον Ναύσταθμο Σαλαμίνος.

Η συγκεκριμένη απόφαση είχε ληφθεί κατά την επίσκεψη στο Ισραήλ του Έλληνα Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού.

Το σημαντικότερο απ όλα όμως είναι ότι αυτό που θ' αποφασιστεί κατά την επίσκεψη Πέρεζ στην Ελλάδα είναι οι τακτικές στρατιωτικές ασκήσεις κυρίως στη θαλάσσια περιοχή της Κυπριακής ΑΟΖ με τη συμμετοχή τριών Ελληνικών πολεμικών πλοίων.

Πέρυσι το Δεκέμβρη τετραμελής αντιπροσωπεία εκπροσώπων των Ελληνικών ενόπλων δυνάμεων επισκέφτηκε το Ισραήλ με σκοπό την υπογραφή του Προγράμματος Στρατιωτικής Συνεργασίας για το έτος 2012, το οποίο λόγω των απειλών τότε της Τουρκίας με αφορμή την ανεύρεση υδρογονανθράκων στην Κυπριακή ΑΟΖ είχε χαρακτηριστεί ιδιαίτερα αναβαθμισμένο σε σχέση με προηγούμενα έτη.

Η ενδυνάμωση των σχέσεων Ελλάδας -Ισραήλ τη δεδομένη στιγμή, είναι ιδιαίτερα σημαντική διότι το Τελ Αβίβ ενδιαφέρεται όσο τίποτε για τη μεταφορά φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο μέσω Ελλάδος στην Ευρωπαϊκή αγορά.

Πηγή Sigmalive