5.8.12

Οι "κόκκινες γραμμές" του ΥΕΘΑ που "μυρίζουν" παραίτηση. Και ποιος Αρχηγός το σκέφτεται


Οι `κόκκινες γραμμές` του ΥΕΘΑ που `μυρίζουν` παραίτηση. Και ποιος Αρχηγός το σκέφτεται 
Από τη Παρασκευή μετά το ηχηρό όχι της τρόϊκας στα “ισοδύναμα μέτρα” του ΥΕΘΑ ως αντιστάθμισμα των περικοπών στους μισθούς των στρατιωτικών, υπάρχει όπως είναι λογικό τεράστιος προβληματισμός για το πως η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία θα διαχειριστεί αυτό που όλα δείχνουν ότι έρχεται.

Ο Πάνος Παναγιωτόπουλος δικαιώθηκε σίγουρα στην εκτίμησή του ότι το ΥΕΘΑ που ανέλαβε είναι πλέον ένα από τα δυσκολότερα υπουργεία της κυβέρνησης. Σε κάθε δήλωσή του επισημαίνει ότι το ζήτημα της περαιτέρω μείωσης των αποδοχών των στρατιωτικών αποτελεί για τη κυβέρνηση ,αλλά και τον ίδιο “κόκκινη γραμμή” .Κι αυτή η επανάληψη της δήλωσης έχει αρχίσει να δημιουργεί την αίσθηση -η οποία διακινείται εδώ και 48 ώρες ως σενάριο- ότι ο Παναγιωτόπουλος ανάμεσα στα πολλά άλλα που σκέφτεται αν όλα πάνε στραβά είναι και το ενδεχόμενο να υποβάλει τη παραίτησή του!


Μια τέτοια κίνηση δεν θα αποτελούσε έκπληξη ,λένε όσοι υποστηρίζουν ότι τον γνωρίζουν και κυρίως πιστεύουν ότι κατλαβαίνουν τον τρόπο που σκέφτεται. Ο Παναγιωτόπουλος δεν θα θελήσει ,λένε απλά να “εισπράξει” το τεράστιο προσωπικό και πολιτικό κόστος αποφάσεων και μέτρων για τα οποία και ο ίδιος είναι απόλυτα πεπεισμένος ότι είναι λάθος.

Δεν είναι παράλογο το σκεπτικό αν και ο ΥΕΘΑ δεν έχει αφήσει το παραμικρό υπονοούμενο για τέτοιου είδους κινήσεις. Είναι όμως βέβαιο ότι αν η τρόϊκα “κερδίσει” στο μπρα-ντε-φερ με τη κυβέρνηση και το ΥΕΘΑ σ΄ότι έχει να κάνει με τις ΕΔ, τότε η θέση του θα είναι εξαιρετικά άβολη και δύσκολη.

Αν πράγματι έχουν δίκιο όσοι “ερμηνεύουν” τη στάση και τις δηλώσεις Παναγιωτόπουλου μ΄ αυτό το τρόπο θα το γνωρίζουμε πολύ σύντομα.

Όμως η σενάρια παραιτήσεων δεν κυκλοφορούν μόνο στους διαδρόμους του ΥΕΘΑ.

Πληροφορίες θέλουν και αρχηγό Γενικού Επιτελείου να διατηρεί στις επιλογές του τη παραίτηση, αν οι περικοπές της τρόϊκας επιβληθούν οριστικά. Γιατί δεν είναι μόνο τα μισθολογικά των στρατιωτικών. Είναι και το ένα ακόμη δισεκατομμύριο που απαιτούν να κοπεί από τα λειτουργικά έξοδα των ΕΔ οι τροϊκανοί. Και αυτό δεν μπορεί παρά να έχει πλέον επιπτώσεις στη λειτουργία των ΕΔ.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο Αρχηγός που φέρεται να σκέφτεται το ενδεχόμενο της παραίτησης είναι ο Α/ΓΕΝ Κοσμάς Χρηστίδης.

Ο προβληματισμός είναι μεγάλος σ΄ όλα τα Γενικά Επιτελεία, αφού πλέον είναι δεδομένο ότι τα όσα προβλέπει η εθνική αμυντική πολιτική δεν θα μπορούν να εξυπηρετηθούν επαρκώς από τις ΕΔ ,με τις περικοπές που συνεχώς επιβάλονται στις δαπάνες τους. 
onalert