18.8.12

Το θέμα της επιμήκυνσης προτεραιότητα για τον Α. Σαμαρά


Το θέμα της επιμήκυνσης προτεραιότητα για τον Α. Σαμαρά

Την μέχρι σήμερα αρνητική εικόνα θα προσπαθήσει να αναστρέψει ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, στις συναντήσεις που θα έχει την επόμενη εβδομάδα στο Βερολίνο
με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.
Ο κ. Σαμαράς θέλει να στείλει το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει την επιθυμία να προχωρήσει με τις μεταρρυθμίσεις που έχει «υποσχεθεί» και να διεκδικήσει το καλύτερο. Πρώτος στόχος είναι η επιμήκυνση του δημοσιονομικού προγράμματος κατά δυο έτη, προβάλλοντας ως «δείγμα γραφής» την εξοικονόμηση των 11,5 δισ. ευρώ, πακέτο που βρίσκεται στην τελική ευθεία για την οριστικοποίησή του.
Η κυβέρνηση Σαμαρά πρέπει να αποδείξει ότι έχει έναν αποτελεσματικό σχεδιασμό, ο οποίος θα χρησιμοποιηθεί υπέρ του αιτήματος για επιμήκυνση, όταν αυτό κατατεθεί επίσημα.
Εν αναμονή της έκθεσης
Η έκθεση της τρόικας, η οποία θα παρουσιαστεί στο Eurogroup που θα πραγματοποιηθεί στις 14 Σεπτεμβρίου θα είναι όμως το «κλειδί» για τις αποφάσεις γύρω από το ελληνικό ζήτημα. Η κ. Μέρκελ έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι οποιαδήποτε απόφαση για χρέος της Ελλάδας θα παρθεί μετά την κατάθεση της έκθεσης. Από την έκθεση θα κριθεί και η εκταμίευση ή όχι της επόμενης δόσης των 31 δισ. ευρώ.
Στο Βερολίνο και ο Δημήτρης Αβραμόπουλος
Την Κυριακή θα βρεθεί στην γερμανική πρωτεύουσα και ο υπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος την Δευτέρα θα έχει συνάντηση με τον ομόλογό του, Γκίντο Βεστερβέλε. Ο κ. Αβραμόπουλος θα μεταφέρει και εκείνος το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη να προχωρήσει με τις διαθρωτικές αλλαγές που χρειάζονται για να μπορέσει η χώρα να «κερδίσει» την επιμήκυνση του προγράμματος.
Στην Αθήνα ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ
Υπενθυμίζεται ότι στις 22 Αυγούστου θα βρεθεί στην χώρα μας και ο Πρόεδρος του Εurogrop,Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Η επίσκεψη θεωρείται εξαιρετικά σημαντική λόγω της χρονικής συγκυρίας και λαμβάνοντας υπόψη ότι μόλις πριν λίγες εβδομάδες είχε έρθει στη χώρα μας ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Χοσέ Μανουέλ Μπαρόζο.
newsbomb