6.8.12

Σ. Πέρεζ: Θερμές κουβέντες, απόρρητες συνομιλίες, προσδοκίες


Στη συνάντηση του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά με τον πρόεδρο του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, ο οποίος νωρίτερα συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, ο Ισραηλινός πρόεδρος τόνισε ότι ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στις σχέσεις των δύο χωρών και πως υπάρχουν πολλοί τομείς για να αναπτυχθεί η συνεργασία.
Στην ατζέντα των συνομιλιών βρίσκονται, μεταξύ άλλων, θέματα ενεργειακής συνεργασίας των δύο χωρών, καθώς και η συνεργασία στους τομείς της αγροτικής παραγωγής (οι Ισραηλινοί διαθέτουν πλήθος καινοτόμων καλλιεργητικών τεχνολογιών και μεθόδων) και της τουριστικής συνεργασίας. Ο Πέρες, που επισκέπτεται για πρώτη φορά την Ελλάδα με την ιδιότητα του αρχηγού του Κράτους του Ισραήλ, θα πραγματοποιήσει ένα ευρύτατο κύκλο επαφών με την πολιτική και πολιτειακή ηγεσία της χώρας μας και, μεταξύ άλλων, θα του απονεμηθεί το Χρυσό Μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων.

Ο Σιμόν Πέρες αφού έγινε δεκτός με κάθε επισημότητα από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κάρολο Παπούλια, είχε συνομιλίες μαζί του, που διεξήχθησαν σε εγκάρδιο κλίμα. Η συνάντησή του με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, συνοδεύτηκε από γεύμα εργασίας. Το απόγευμα ο Σ. Πέρες θα έχει κατ’ ιδίαν συναντήσεις με τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης και επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα, καθώς και με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελο Βενιζέλο. Το βράδυ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν του Σιμόν Πέρες.
Την Τρίτη ο Ισραηλινός πρόεδρος θα καταθέσει στεφάνι στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, ενώ στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με τον πρόεδρο της Βουλής Ευ. Μεϊμαράκη. Στον Σιμόν Πέρες θα απονεμηθεί το Χρυσό Μετάλλιο της Βουλής των Ελλήνων. Στη συνέχεια, ο Σ. Πέρες θα συναντηθεί με μέλη της εβραϊκής κοινότητας της Αθήνας, ενώ αργότερα θα επισκεφθεί το Μουσείο της Ακρόπολης, όπου θα του παραθέσει γεύμα ο υπουργός Παιδείας Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος.
defence-point.gr