18.8.12

Τέλος ο ρωσικός στόλος στη Μεσόγειο, μένουν φρεγάτες


Τελικά δεν ήταν και τόσο διατεθειμένοι να παίξουν το κεφάλι τους για να σώσουν με στρατιωτικά μέσα τον Μπασάρ Αλ Άσαντ οι Ρώσοι, όπως φαίνεται από τις διαταγές που έλαβε ο στόλος που βρέθηκε στη γειτονιά μας, στην Ανατολική Μεσόγειο…
Όπως είχε αναφέρει από την πρώτη στιγμή το «defence-point.gr», οι Ρώσοι έχουν απόλυτη συναίσθηση ότι η ισορροπία δυνάμεων και οι αντικειμενικές επιχειρησιακές δυνατότητες δεν επέτρεπαν να αντιπαρατεθούν με τον αμερικανικό στόλο – κυρίως – και δευτερευόντως με σημαντικές μονάδες επιφανείας ευρωπαϊκών χωρών. Σε κάθε περίπτωση βέβαια, η χρησιμοποίηση της ναυτικής ισχύος ως πολιτικού εργαλείου ήταν περισσότερο από σαφής.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας εξέδωσε ανακοίνωση σύμφωνα με την οποία ο στόλος ολοκλήρωσε την αποστολή του, τις ασκήσεις δηλαδή στην περιοχή και θα αναχωρήσει σε δυο τμήματα προς άλλες κατευθύνσεις. Ο στόλος αποτελούνταν από τα τρία μεγάλα πλοία αμφιβίων επιχειρήσεων Alexander Ostrovsky, Georgy Pobedonosets, και Kondopoga, συνοδευόμενα από τις φρεγάτες του στόλου της Βαλτικής Yaroslav Mudry και Neustrashimy.
Τα τρία πλοία αμφιβίων επιχειρήσεων αναχωρούν για την περιοχή του Ατλαντικού όπου θα εμπλακούν σε περισσότερες ασκήσεις, ενώ οι φρεγάτες θα παραμείνουν στην περιοχή της Μεσογείου για να λάβουν μέρος στις επιχειρήσεις πρόληψης του παρανόμου εμπορίου όπλων και στις επιχειρήσεις εναντίον της τρομοκρατίας. Η αποστολή τους φυσικά αφήνει περιθώρια πολιτικής – συμβολικής αξιοποίησής τους, ωστόσο, δεν θα πρέπει να αναμένεται κάτι το θεαματικό.
Για να είμαστε όμως και απόλυτα δίκαιοι, η Ρωσία με τη μετακίνηση των μονάδων επιφανείας, έστειλε ξεκάθαρο μήνυμα ότι πλέον κινείται στην κατεύθυνση της αποκατάστασης της φήμης του ρωσικού Ναυτικού, αποδεικνύοντας ότι οι διακηρύξεις για την πρόθεση ενίσχυσής του απηχούν απολύτως την πραγματικότητα.
defence point