7.8.12

Καμίνι η Θεσσαλονίκη


ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΤΟΝΙΑ ΚΑΝΙΤΣΑΚΗ
Θάλαμο αερίων θα θυμίζει τις επόμενες μέρες το πολεοδομικό συγκρότημα της Θεσσαλονίκης, όπου θα επικρατούν ασφυκτικές συνθήκες. Τη ζέστη και τις υψηλές θερμοκρασίες σε επίπεδο καύσωνα, που θα επικρατούν σε όλη την Ελλάδα, θα έρθει να επιτείνει το φαινόμενο της «αστικής θερμονησίδας», το οποίο παρατηρείται στη Θεσσαλονίκη, όπως και σε άλλα μεγάλα αστικά κέντρα.
Οπως εξηγεί ο μετεωρολόγος του ΕΛΓΑ στο αεροδρόμιο «Μακεδονία» και διδάκτωρ Μετεωρολογίας, Μιχάλης Σιούτας, όταν μέσα στην πόλη η θερμοκρασία είναι μεγαλύτερη από αυτή στα προάστια, τότε έχουμε το φαινόμενο της «αστικής θερμονησίδας».

«Η πόλη, λόγω των εκατοντάδων χιλιάδων τόνων τσιμέντου από τα κτίρια, του τεράστιου όγκου της ασφάλτου από τους δρόμους, αλλά και των χιλιάδων ΙΧ με τις λαμαρίνες τους, μοιάζει με ένα μεγάλο θερμοσυσσωρευτή, ο οποίος όλη τη μέρα μαζεύει θερμότητα. Οταν έρχεται το βράδυ και περιμένουμε να δροσίσει, η πόλη αποβάλλει τη ζέστη που έχει μαζέψει όλη τη μέρα. Ετσι οι συνθήκες είναι ασφυκτικές ακόμα και τη νύχτα», αναφέρει ο μετεωρολόγος.
Οκτώ βαθμοί διαφορά
Ο κ. Σιούτας σημειώνει ότι κατά τη διάρκεια της ημέρας, η θερμοκρασία που επικρατεί μέσα στην πόλη μπορεί να είναι τρεις, ακόμα και τέσσερις βαθμούς Κελσίου υψηλότερη από αυτή που επικρατεί στην ύπαιθρο του νομού.
Και είναι πραγματικά εντυπωσιακή η διαφορά που μπορεί να υπάρχει τις νύχτες, ιδίως αυτές που επικρατεί άπνοια. Ετσι, όπως υπογραμμίζει ο μετεωρολόγος, η διαφορά φτάνει τους έξι, ακόμα και τους οκτώ βαθμούς Κελσίου!
Ο ίδιος επισημαίνει ότι με βάση μετρήσεις που έχουν γίνει, οι υψηλότερες θερμοκρασίες καταγράφονται στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στους Αμπελόκηπους, τις Συκιές, τη Νεάπολη, καθώς και στην παραλιακή ζώνη, από το λιμάνι μέχρι την Καλαμαριά. Στον αντίποδα, δροσερότερες περιοχές είναι ο Εύοσμος, η Ευκαρπία, η Πυλαία και το Πανόραμα.
Πάντως, όπως τονίζει ο κ. Σιούτας, για τις ασφυκτικές συνθήκες που επικρατούν, εκτός από τη ζέστη και τις υψηλές θερμοκρασίες, ευθύνονται και οι ανθρωπογενείς δραστηριότητες. «Τα υλικά που χρησιμοποιούνται σε διάφορες κατασκευές, όπως για παράδειγμα το τσιμέντο και οι λαμαρίνες των αυτοκινήτων, έχουν μερίδιο ευθύνης για τις συνθήκες ασφυξίας που διαμορφώνονται μέσα στα αστικά κέντρα, αφού έχουν την ιδιότητα να απορροφούν μεγάλα ποσά θερμότητας από τον ήλιο, τα οποία στη συνέχεια εκπέμπουν», καταλήγει ο μετεωρολόγος.
Καύσωνας παντού
Στο μεταξύ, καμίνι θυμίζει από χτες και πάλι όλη η χώρα, αφού ο υδράργυρος σκαρφάλωσε ακόμα και στους 42 βαθμούς Κελσίου. Τα νέα δεν είναι ευοίωνα, καθώς συνθήκες καύσωνα θα επικρατούν και σήμερα αλλά και αύριο, ενώ την Πέμπτη η Βόρεια Ελλάδα θα «ανασάνει», όχι όμως και η Νότια, η οποία δεν αναμένεται να αισθανθεί δροσιά πριν από την Παρασκευή.
Πιο καυτές μέρες της εβδομάδας αναμένεται να είναι η σημερινή και η αυριανή, οπότε το θερμόμετρο θα είναι στο... κόκκινο.
Στη Θεσσαλονίκη σήμερα η θερμοκρασία θα κυμαίνεται από 25 έως 38 βαθμούς Κελσίου, ενώ οι άνεμοι θα είναι ασθενείς δυτικοί, με ένταση που δε θα ξεπερνά τα τρία μποφόρ. Παρόμοιες συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν και αύριο, Τετάρτη, ωστόσο υπάρχει μικρή πιθανότητα να εκδηλωθούν πρόσκαιρες μπόρες στα βουνά της Μακεδονίας τις απογευματινές ώρες.
Από το απόγευμα της Πέμπτης αναμένεται μεταβολή του καιρού με πτώση της θερμοκρασίας. Την Παρασκευή και το Σάββατο αναμένεται αισθητή πτώση της θερμοκρασίας, ενώ κατά τόπους θα εκδηλωθούν μπουρίνια. Από την Κυριακή ο καιρός βελτιώνεται, με τη θερμοκρασία να ανεβαίνει και να φτάνει στα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα. Οσο για το Δεκαπενταύγουστο, τα μέχρι στιγμής δεδομένα δείχνουν ότι η θερμοκρασία θα βρίσκεται σε άνοδο, με τον καιρό να είναι αίθριος, χωρίς βροχές.
agelioforos