4.8.12

Έξαλλη η Βαγδάτη για την επίσκεψη Νταβούτογλου στο Κιρκούκ


Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου πραγματοποίησε την Τετάρτη, έπειτα από την επίσκεψή του στην πόλη Ερμπίλ του βορείου Ιράκ, μια απρογραμμάτιστη επίσκεψη στο Κιρκούκ, την πρώτη μετά από 75 χρόνια στην περιοχή.
Όπως γράφει ο τουρκικός Τύπος, η επίσκεψη προκάλεσε την έντονη αντίδραση της κεντρικής Κυβέρνησης της Βαγδάτης επειδή δεν είχε ενημερωθεί και δεν είχε χορηγήσει την σχετική άδεια.
Η «Hurriyet» αναφέρει ότι κατά την επίσκεψή του στο Κιρκούκ, η οποία αποφασίστηκε σε σύσκεψη με τον Τούρκο Πρωθυπουργό Ερντογάν την περασμένη Τρίτη, ο κ. Νταβούτογλου συμμετείχε στην προσευχή της Παρασκευής σε τέμενος της πόλης και έπειτα μίλησε στους Τουρκμένους της περιοχής, οι οποίοι ενθουσιάστηκαν από την πρώτη επίσκεψη τούρκου ΥΠΕΞ έπειτα από 75 χρόνια.

«Σας προσφέρουμε μια λευκή σελίδα για να την συμπληρώσετε με όποια αιτήματα επιθυμείτε. Πρέπει να γνωρίζετε ότι εμείς στην Ανατολία γνωρίζουμε τα προβλήματά σας» δήλωσε στους Τουρκμένους ο κ. Νταβούτογλου.
Στο μεταξύ το Ιρακινό Υπουργείο Εξωτερικών εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία υπογραμμίζει ότι η επίσκεψη άνευ αδείας του Νταβούτογλου συνιστά παρέμβαση στα εσωτερικά του Ιράκ και ότι η Τουρκία πρέπει να ετοιμαστεί να αντιμετωπίσει τις συνέπειες αυτής της ενέργειας που θα βλάψει τις σχέσεις των δύο χωρών.
Η εφημερίδα αναφέρει επίσης ότι ο Σύμβουλος για θέματα Τύπου του ιρακινού Πρωθυπουργού Μαλίκι, Ali al Moussawi δήλωσε ότι η επίσκεψη ήταν απαράδεκτη ενέργεια και ότι το Ιράκ θα προβεί σε αντίποινα.
Ο Moussawi καταδίκασε την επίσκεψη υπογραμμίζοντας ότι ο τούρκος Υπουργός «διείσδυσε» στο Ιράκ κατά παράβαση διεθνών κανόνων και ότι η Τουρκία θα έπρεπε να είχε ενημερώσει εκ των προτέρων την Κυβέρνηση της Βαγδάτης.
Η εφημερίδα προσθέτει επίσης ότι ένα μέλος του ιρακινού Κοινοβουλίου πρότεινε να συλληφθεί ο Νταβούτογλου.
http://www.onlycy.com