8.8.12

Μαίνεται η φωτιά στην Αρκαδία



Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι πυρκαγιές στο Σολομό Κορινθίας καθώς και στην Αρκαδία, ενώ λίγο μετά τις 3.00 το μεσημέρι εκδηλώθηκε και νέα εστία φωτιάς στην περιοχή της Μεγαλόπολης, κοντά στα χωριά Ελινίτσα και Ποταμιά. Η νέα αυτή πυρκαγιά απειλεί την Ποταμιά και κατευθύνεται με ένταση προς την ιερά Μονή Μπούρας.

Οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς σε όλη την έκταση του πύρινου μετώπου της Αρκαδίας, που από χθες έχει αποτεφρώσει χιλιάδες στρέμματα δασικής και καλλιεργήσιμης έκτασης λόγω των ισχυρών ανέμων και του δύσβατου και δυσπρόσιτου της περιοχής.Περισσότεροι από 200 πυροσβέστες με 56 οχήματα, πεζοπόρα τμήματα και δυνάμεις του στρατού καταβάλουν υπεράνθρωπες προσπάθειες για να τη σβήσουν, ενώ από αέρος συνδράμουν στο έργο των επίγειων δυνάμεων τα πληρώματα 4 καναντέρ και ισάριθμων ελικοπτέρων. 


Αυτή την ώρα η φωτιά καίει ανατολικά του Ραψομμάτη και απειλεί το χωριό για δεύτερη φορά από χθες, ενώ λόγω της πυρκαγιάς έχει διακοπεί η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο Τρίπολης - Καλαμάτας από το 178,1 χλμ, στον ανισόπεδο κόμβο Αθήναιου, έως το 198,6 χλμ, στον ανισόπεδο κόμβο Παραδεισίων, και η κυκλοφορία των οχημάτων εκτρέπεται και διεξάγεται μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Τρίπολης - Μεγαλόπολης - Καλαμάτας.

Και στο Σολομό Κορινθίας υπάρχουν συνεχείς αναζωπυρώσεις που προκαλούνται από τους ισχυρούς ανέμους αλλά και την μορφολογία του εδάφους που δεν επιτρέπει εύκολα την πρόσβαση των δυνάμεων πυρόσβεσης για να επιχειρήσουν, και έχει κάψει πολλά στρέμματα πευκοδάσους και καλλιεργειών, ενώ έχει διακοπεί η κυκλοφορία στον αυτοκινητόδρομο Κορίνθου - Τριπόλεως, από το 84,5 χλμ. στην αρχή του αυτοκινητοδρόμου από Κόρινθο προς Τρίπολη, έως το 100ο χλμ., στον κόμβο Αγίου Βασιλείου και γίνεται εκτροπή της κυκλοφορίας η οποία διεξάγεται μέσω της παλαιάς εθνικής οδού Κορίνθου - Άργους.

Στην προσπάθεια κατάσβεσης σε όλα τα μέτωπα της φωτιάς στην Κορινθία και την Αρκαδία συμμετέχουν ισχυρές δυνάμεις της πυροσβεστικής από όλη την νότιο και την Στερεά Ελλάδα, ερπυστριοφόρα οχήματα και εθελοντικές ομάδες πολιτών που δίνουν πραγματική μάχη με τις φλόγες, ενώ το έργο τους συνδράμουν και πολλά εναέρια μέσα.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ