28.8.12

Το μακρύ χέρι της Τουρκίας...


Ωμή και ξεκάθαρη είναι η παρέμβαση της Τουρκίας στις εξελίξεις στην Εγγύς και Μέση Ανατολή, μετά την αποκάλυψη της εφημερίδας «Milliyet» της Κωνσταντινούπολης περί λειτουργίας ειδικού στρατοπέδου - στρατηγείου, όπου εκπαιδεύονται στελέχη και μαχητές των αντικαθεστωτικών δυνάμεων της Συρίας.

Το στρατόπεδο λειτουργεί στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας, στην επαρχία της Χατάι, πολύ κοντά στην Αντιόχεια (Αντάκια), μία αναπνοή από τη συνοριακή γραμμή.


Η συγκεκριμένη τοποθεσία φυλάσσεται από ισχυρή δύναμη της τουρκικής Στρατο-χωροφυλακής και αποτελεί απαγορευμένη ζώνη. Δύο βουλευτές της αξιωματικής αντιπολίτευσης που επιχείρησαν προ ημερών να εισέλθουν στο στρατόπεδο αντιμετώπισαν την άρνηση των στρατοχωροφυλάκων.

Αυτή η απαγόρευση ήταν και η αιτία της αποκάλυψης της λειτουργίας του στρατοπέδου, αφού έως και πριν από ένα εικοσιτετράωρο οι πάντες, εντός και εκτός Τουρκίας, υπέθεταν πως ήταν ένας χώρος φιλοξενίας προσφύγων από τη Συρία.


Πώς στήθηκε το «Στρατηγείο»
Εντός του στρατοπέδου έχουν ενεργοποιηθεί 30 ανώτατοι αξιωματικοί, 500 μεσαία και κατώτερα στελέχη του συριακού Στρατού, που αυτομόλησαν στην Τουρκία, ένα πλήρες κλιμάκιο της ΜΙΤ (Τουρκική Υπηρεσία Πληροφοριών) και ένα κλιμάκιο του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών.

Όπως αποκαλύπτει η εφημερίδα «Milliyet», κάθε ξημέρωμα ομάδες Σύρων αντικαθεστωτικών κατευθύνονται από το στρατόπεδο εντός του εδάφους της Συρίας, για να επιστρέψουν την ίδια ημέρα με το σούρουπο. Η σκηνή αυτή επαναλαμβάνεται καθημερινά.


Το μακρύ χέρι της Τουρκίας
Είναι η πρώτη φορά και πέραν των διαφόρων εικασιών που αποκαλύπτεται η οργανική και κυρίως τεχνικά και στρατιωτικά μεθοδευμένη, άμεση σχέση μεταξύ των αντικαθεστωτικών δυνάμεων της Συρίας με εξωγενή παράγοντα. Θεωρητικά, ο διεθνής Τύπος και οι στρατιωτικοί αναλυτές αναφέρονται στην ύπαρξη στρατοπέδων που στηρίζουν τους αντικαθεστωτικούς στην Ιορδανία, το Ιράκ, την Τουρκία και στην Κοιλάδα Μπεεκά του Λιβάνου.

Η αποκάλυψη της τουρκικής εφημερίδας, ωστόσο, με αναλυτικά στοιχεία και φωτογραφίες, προσδίδει νέα διάσταση στο νέο «Ανατολικό Ζήτημα» που έχει προκύψει στην Εγγύς Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο γενικότερα, ως προς την απροσχημάτιστη πλέον παρέμβαση περιφερειακών και τοπικών δυνάμεων στην κρίση της Συρίας και κατ’ επέκταση του Λιβάνου.

Αν η Τουρκία διαδραματίζει τον ρόλο της «Μακράς χείρας» για την επιβολή εξελίξεων που εξυπηρετούν τα συμφέροντα κυρίως των ΗΠΑ και της Δύσης γενικότερα, καταγράφεται και η διακριτικότερη μεν αλλά πολιτικά εξίσου απροσχημάτιστη παρέμβαση του Ιράν στο πλευρό του καθεστώτος Άσαντ αλλά και των σουνιτικών τοπικών κυβερνήσεων (Σαουδική Αραβία, Εμιράτα, Ιορδανία, αυτόνομες περιοχές του σουνιτικού Ιράκ) υπέρ των αντικαθεστωτικών.

Ο «χάρτης» των εμπλεκομένων χωρών στην κρίση καταδεικνύει και τη δυναμική επέκταση της σύγκρουσης στον γενικότερο χώρο της Εγγύς και Μέσης Ανατολής.

zougla.gr