9.8.12

ΕΜΠΡΗΣΤΙΚΗ ΕΝΕΡΓΕΙΑ Η ΦΩΤΙΑ ΣΤΟ ΑΓΙΟ ΟΡΟΣ

15
Του Γιώργου Θεοχάρη
Αποκλειστικό
Αποκαλυπτικές πληροφορίες του Αγιορείτικου Βήματος για την πυρκαγιά στο ´Αγιο ´Ορος.
Σε εξέλιξη βρίσκεται η πυρκαγιά που ξεκίνησε από το ´Αγιο Όρος και πλέον έχει φθάσει στην ευρύτερη περιοχή της Ουρανούπολης .
´´Μονές και κελιά του Αγίου Όρους δεν απειλούνται από τη φωτιά, διαβεβαίωσε στο ´´Αγιορείτικο Βήμά´´ ο πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους, Αρίστος Κασμίρογλου.


´´Επί της ευκαιρίας να ευχαριστήσω καταρχάς το αρμόδιο  υπουργείου εξωτερικών, τον υπουργό και τον υφυπουργό, την πυροσβεστική υπηρεσία, την αστυνομία και τους Αγιορείτες μοναχούς που ειναι οι μπροστάρηδες για την αντιμετώπιση του κακού, συμπλήρωσε ο κ.Κασμίρογλου.

Η εξέλιξη της φωτιάς

Υπάρχουν ακόμα εστίες της πυρκαγιάς εντός του Αγίου ´Ορους αλλά δεν εμπνέουν καμία ανησυχία, διευκρίνησε αξιωματικός της πυροσβεστικής υπηρεσίας του Αγίου Όρους στο ´´Αγιορείτικου Βήματος´´.
Σύμφωνα να πληροφορίες από τη Μονή Χιλανδαρίου,  η φωτιά έχει κατακάψει κάποια στρέμματα πευκοδάσους και δυο εργατόσπιτα.

Πως προκλήθηκε η φωτιά;

Σύμφωνα με ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες του ´´Αγιορείτικου Βήματος´´, η φωτιά εκδηλώθηκε από εμπρηστική ενέργεια.
Ορισμένοι την αποδίδουν σε κάποιον  αλλοδαπό εργάτη ....
Από τον πολιτικό διοικητή δόθηκε εντολή για τη διερεύνηση των αιτιών της πυρκαγιάς.
Οι αρμόδιες υπηρεσίες θα πρέπει να εξαντλήσουν κάθε δυνατότητά τους για να συλληφθεί ο δράστης ή οι δράστες αυτής της  ενέργειας.

Εκκένωση της Ουρανούπολης

Από νωρίς οι αρχές έδωσαν εντολή να εγκαταλείψουν την Ουρανούπολη οι ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες (ηλικιωμένοι, παιδιά, άτομα με αναπνευστικά προβλήματα κ.ο.κ.)

Εξαιτίας της φωτιάς και της αποπνικτικής ατμόσφαιρας που έχει δημιουργηθεί κάποιοι παραθεριστές αποφάσισαν να αποχωρήσουν από την Ουρανούπολη. Πάντως, όπως έγινε γνωστό, μέχρι στιγμής δεν εκκενώθηκαν τουριστικές μονάδες που βρίσκονται στα όρια του οικισμού. 

Όπως ανακοινώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Χαλκιδικής, η φωτιά μαίνεται στην ευρύτερη δασική περιοχή της Ουρανούπολης, φτάνοντας κοντά σε εξοχικές κατοικίες που βρίσκονται διάσπαρτες κοντά στο δάσος, χωρίς ωστόσο να απειληθούν ξενοδοχειακές μονάδες. 
agioritikovima.gr