1.8.12

Ξαφνική εμπλοκή στην κυβέρνηση


Ξαφνική εμπλοκή στην κυβέρνηση
Την ώρα που η κυβέρνηση βρίσκεται στη φάση της τελικής επεξεργασίας των μέτρων, που θα επιτρέψουν την εξοικονόμηση των 11,5 δισ. ευρώ, εκδηλώθηκε ξαφνικά η πρώτη εμπλοκή. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευ. Βενιζέλος ενημέρωσε τους επιτελείς της τρόικας ότι δεν συναινεί στις οριζόντιες περικοπές μισθών και συντάξεων

Μπροστά στο κρισιμότερο τεστ για τη δυνατότητα της κυβέρνησης να ξεπεράσει «ξαφνικές εμπλοκές» και να χαράξει ασφαλή «γραμμή πλεύσης» για την έξοδο της χώρας από την κρίση και την παραμονή της στην Ευρωζώνη, επιλέγοντας τη βέλτιστη λύση για το πακέτο των μέτρων ύψους 11,5 δισ., βρίσκεται η... τριεθνής, που συνεδριάζει εκ νέου σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου.
Ο πρωθυπουργός Α. Σαμαράς και οι δύο άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης, που στηρίζουν την κυβέρνηση και το σχέδιό της, έρχονται πρόσωπο με πρόσωπο με τα «καυτά διλήμματα» και με τον χθεσινό πόλεμο διαρροών και ανακοινώσεων, αλλά και με την ανάγκη για οριστικές αποφάσεις σχετικά με το νέο πακέτο, όσο παραμένει εν Αθήναις το κορυφαίο κλιμάκιο της τρόικας.
Είναι προφανές ότι η στάση του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος λίγες ώρες μετά τη σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου «ενημέρωσε» με ευθύ τρόπο (για μετωπική σύγκρουση μιλούν οι περισσότεροι) την τρόικα ότι δεν πρόκειται να συναινέσει στην επιβολή οριζόντιων περικοπών σε μισθούς και συντάξεις προτάσσοντας το σχέδιό του για τη σε δύο φάσεις διαδικασία, προκάλεσε αίφνης εμπλοκή στην κυβέρνηση.
Με τους Πολ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ και Ματίας Μορς συναντήθηκε χθες το πρωί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, προτάσσοντας το σχέδιό του για τη σε δύο φάσεις διαδικασία
Με τους Πολ Τόμσεν, Κλάους Μαζούχ και Ματίας Μορς συναντήθηκε χθες το πρωί ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, προτάσσοντας το σχέδιό του για τη σε δύο φάσεις διαδικασία
«Πού το πάει ο Βενιζέλος;» ήταν η ερώτηση που επαναλάμβαναν κυβερνητικά χείλη τις απογευματινές ώρες και πριν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Σίμος Κεδίκογλου, εκδώσει μια ολιγόλογη αλλά περιεκτική δήλωση ως απάντηση στο ΠΑΣΟΚ.
«Η κυβέρνηση δεν θα απαντήσει στην άτυπη ενημέρωση του γραφείου Τύπου του ΠΑΣΟΚ. Και αυτό γιατί πρέπει να διατηρήσει την ψυχραιμία της και κυρίως την υπευθυνότητά της», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Κεδίκογλου, ενώ λίγη ώρα πριν η τελευταία παράγραφος του non paper από την Ιπποκράτους ξεσήκωνε θύελλα αντιδράσεων στο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο.
«Είναι εσφαλμένο και άδικο για τη χώρα, αλλά και την κυβέρνηση συνεργασίας, την ώρα που κάποιοι, όπως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, αγωνίζονται να πείσουν την τρόικα -κάτι που είναι βεβαίως δύσκολο, αλλά αναγκαίο- κάποιοι άλλοι να εκπέμπουν το μήνυμα ότι αυτό που επιδιώκει το ΠΑΣΟΚ στις επαφές του δεν είναι εφικτό.
Αυτή η στάση δεν κατανοεί τις αντοχές της οικονομίας και της κοινωνίας και βλάπτει την κυβέρνηση», ήταν η αιχμηρή τοποθέτηση της ηγεσίας στην πραγματικότητα, που δεν παρέλειψε βεβαίως νωρίτερα να σημειώσει ότι η πίεση για τα νέα μέτρα δεν θα σταματήσει πουθενά αν τώρα... ενδώσει η κυβέρνηση, χωρίς δηλαδή διαπραγμάτευση σε κορυφαίο πολιτικό επίπεδο.
Οι καλά γνωρίζοντες την «ακτινογραφία» των κινήσεων της νέας κυβέρνησης και των τριών κομμάτων λένε ότι η πρώτη κρίση μπορεί να καθαρίσει το θολό τοπίο ή μπορεί να οδηγήσει σε μια ανυπόφορη και καταστροφική καταιγίδα για τη χώρα, αν δεν αναζητήσουν και βρουν το ίδιο δευτερόλεπτο τη «χρυσή τομή».
Υποψίες
Για την... καταιγίδα είχαν υποψίες από το βράδυ της Δευτέρας οι τρεις κυβερνητικοί εταίροι. Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μέγαρο Μαξίμου το κλίμα βάρυνε περισσότερο κατά τη σύσκεψη των τριών προχθές, όταν οι κ. Βενιζέλος και Κουβέλης έφερναν αντιστάσεις στα μέτρα κυρίως για τις συντάξεις και τους μισθούς.
Οι ίδιες πληροφορίες υπογραμμίζουν ότι στη σύσκεψη καταγράφηκε εμπλοκή όταν ο Ευ. Βενιζέλος επέμεινε ότι μπορεί να προωθηθεί η στρατηγική των 2+2, άποψη που είχε ο ίδιος αποκτήσει από τις συνομιλίες του με την τρόικα.
Τότε, ο εισηγητής του πακέτου, αρμόδιος υπουργός Γ. Στουρνάρας, αλλά και ο κ. Σαμαράς, μη κρύβοντας την έκπληξή τους, πρότειναν να τηλεφωνήσουν για να λυθεί το «μυστήριο» και να μη μείνει μια τόσο σοβαρή εκκρεμότητα στους επικεφαλής της τρόικας.
Το τηλεφώνημα δεν έγινε ποτέ, με... παραίνεση -επιμένουν οι πηγές- του κ. Βενιζέλου, ο οποίος βέβαια χθες το μεσημέρι προχώρησε σε μετωπική σύγκρουση κατά τη συνάντηση με την τρόικα.
«Τέθηκαν τα μείζονα ζητήματα του πολιτικού πλαισίου των σχέσεών μας με τους θεσμικούς εταίρους. Ετέθησαν τα θέματα με ευθύ τρόπο και ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα ενημερώσει σχετικά τους πολιτικούς αρχηγούς στην αυριανή συνάντησή τους.
Ως τότε, εκτιμάται ότι δεν πρέπει να ειπωθεί τίποτε περισσότερο, διότι πρέπει η χώρα να έχει ένα ενιαίο και ισχυρό εσωτερικό μέτωπο», έλεγε η άτυπη ενημέρωση μετά τη συνάντηση Βενιζέλου με την τρόικα.
ΕΚΝΕΥΡΙΣΜΟΣ ΣΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ
Το ρίσκο Βενιζέλου και οι αντιδράσεις
Η αλήθεια είναι ότι ο κ. Βενιζέλος είχε κάνει σαφές ένα... κλικ πριν μιλώντας στους βουλευτές του ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει με υπευθυνότητα την κυβέρνηση, ενώ αργότερα τους ενημέρωνε ότι «συμφωνούμε με τις διαπιστώσεις αλλά διαφωνούμε με τους χειρισμούς της κυβέρνησης Σαμαρά». «Είναι υψηλού ρίσκου», επεσήμανε όμως στέλεχος του ΠΑΣΟΚ σχετικά με την «κόκκινη γραμμή» που άπλωσε ο Ευ. Βενιζέλος στους εκπροσώπους της τρόικας.
Οσο για τη στάση της ΔΗΜΑΡ, ο κ. Κουβέλης φαίνεται ότι υιοθετεί τη γραμμή των ενστάσεων, αλλά παράλληλα δεν αποδέχεται τη λογική των ισορροπιών και της ανάγκης να μη ρίξει άλλο λάδι στη φωτιά.
Το Μέγαρο Μαξίμου, από την άλλη πλευρά, με δυσκολία προσπαθούσε χθες να κρύψει τον εκνευρισμό του για τα κατά τον Μ. Χρυσοχοΐδη «επικοινωνιακά παιχνίδια» της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ.
Αλλωστε δεν ήταν τυχαία η πρωινή συνάντηση του κ. Σαμαρά με την τρόικα όπου επισήμως θέλησε να μάθει για τη σύνταξη της Εκθεσης που θα παρουσιάσουν τον Σεπτέμβρη.
Οι πληροφορίες διευκρινίζουν ότι ο κ. Σαμαράς τους κάλεσε διότι ήθελε να βεβαιωθεί πως η Αθήνα δεν εκπέμπει (μετά τη δήλωση Βενιζέλου) λάθος μήνυμα στους εταίρους κι ότι οι εταίροι λαμβάνουν το σωστό μήνυμα πως ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να τηρήσει πιστά το σχέδιο για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας.
Να ανακοινώσει μέχρι τις 8 Αυγούστου το πακέτο των μέτρων, που κατά το Μαξίμου αποτελεί το δύσκολο και σκληρό για τους πολίτες «εισιτήριο» για την επιμήκυνση της δημοσιονομικής προσαρμογής - ξεκινώντας από το κορυφαίο ραντεβού του κ. Σαμαρά με την Α. Μέρκελ και τον Φρ. Ολάντ στις 25 και 26 Αυγούστου (αν δεν ακυρωθούν λόγω εμπλοκής...).
ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
ΔΗΜΑΡ
Προϋπόθεση για την παραμονή στο ευρώ η συνοχή της κυβέρνησης
Με τη θέση ενός στρατηγικού σχεδιασμού για τη χώρα θα προσέλθει στη σημερινή συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση ο Φώτης Κουβέλης, αναγνωρίζοντας ταυτόχρονα ότι η συνοχή της κυβέρνησης είναι προαπαιτούμενο για την εξασφάλιση της παραμονής της χώρας στην Ευρωζώνη.
Η ηγεσία της ΔΗΜΑΡ κρατά χαμηλούς τόνους, αναγνωρίζοντας την κρισιμότητα της κατάστασης, ενώ κάνει λόγο για «μεγάλα» και «ακανθώδη» προβλήματα που απορρέουν τόσο από τις δανειακές δεσμεύσεις της χώρας όσο και από τις... αντοχές της ελληνικής κοινωνίας. Ο κ. Κουβέλης προτάσσει την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, τις αποκρατικοποιήσεις αλλά και τις συγχωνεύσεις οργανισμών και τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις, ενώ θέτει το θέμα της επαναδιαπραγμάτευσης σε πολιτικό επίπεδο.
«Ισορροπούμε σε τεντωμένο σχοινί» σημειώνουν στελέχη της ΔΗΜΑΡ καθώς και στο εσωτερικό του κόμματος υπάρχουν ενστάσεις και... αντιρρήσεις για μια σειρά θέματα της κυβερνητικής πολιτικής.
Πρώτο κρας τεστ
Σημειώνεται ότι το πρώτο κρας τεστ, εν όψει των μέτρων για τα 11,5 δισ. ευρώ θα περάσει η Δημοκρατική Αριστερά αύριο, καθώς θα συγκληθεί η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος. Στο εσωτερικό της Δημοκρατικής Αριστεράς διατυπώνονται ενστάσεις και... τουλάχιστον επιφυλάξεις για το «πακέτο» των μέτρων εάν -όπως λένε ορισμένοι βουλευτές- δεν συμβαδίζει με την προγραμματική συμφωνία των τριών κομμάτων.
Ενστάσεις και αντιρρήσεις έχει εκφράσει ο βουλευτής Οδυσσέας Βουδούρης, ενώ ενημέρωση έχει ζητήσει και ο Ιωάννης Μιχελογιαννάκης. Σημειώνεται ότι η κοινοβουλευτική ομάδα της ΔΗΜΑΡ συνεδριάζει έπειτα από αίτημα των δυο βουλευτών, οι οποίοι ζητούν όχι μόνο να ενημερωθούν από τον πρόεδρο του κόμματος, Φώτη Κουβέλη, αλλά και να έχουν και λόγο για το... «πακέτο» των μέτρων. Ο κ. Βουδούρης μάλιστα χαρακτηρίζει την παρούσα συγκυρία ως καμπή και ως «πρώτη δοκιμασία» για την κυβέρνηση, ενώ εντόνως προβάλλει τη δέσμευση της προγραμματικής συμφωνίας των τριών κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση.
Είναι ενδεικτικό ότι το μέλος της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΔΗΜΑΡ Θόδωρος Μαργαρίτης επανέλαβε χθες -μιλώντας στο ραδιόφωνο της ΝΕΤ- τις προχθεσινές δηλώσεις του κ. Κουβέλη ότι «δεν μπορεί να παρθούν μέτρα τα οποία να δημιουργήσουν περαιτέρω προβλήματα στην ήδη πληγωμένη κοινωνία». Εκανε δε λόγο για διάψευση των τρομολαγνικών σεναρίων όπως ότι θα έρθουν «πολύ σκληρά και επώδυνα μέτρα».
Παναγιώτης Τσούτσιας
ethnos