21.8.12

Μαίνονται τα πύρινα μέτωπα - Στις έρευνες και η ΕΥΠ



Για τέταρτη ημέρα μαίνεται η καταστροφική πυρκαγιά στη Χίο με δύο βασικά μέτωπα που ανησυχούν την Πυροσβεστική, ενώ και στην υπόλοιπη χώρα μαίνονται πυρκαγιές στη Ζάκυνθο, την Αργολίδα, Κορινθία, Αγρίνιο και τη Μεσσηνία. 

Πιο συγκεκριμένα στη Χίο οι άνδρες της Πυροσβεστικής δίνουν μάχη με τις φλόγες στα νότια του νησιού μεταξύ των χωριών Ολύμποι και Μεστά και στο κέντρο ανάμεσα στα χωριά Ανάβατο και Αυγόνυμα. Σύμφωνα με το Chiosnews.com από το μεσημέρι βρίσκεται υπό έλεγχο η φωτιά στους Ολύμπους, που ξημερώματα αναζωπυρώθηκε στη θέση Ποταμοί και κατέκαψε το βόρειο τμήμα από το χωριό, κάνοντας τους κατοίκους να περνούν εφιαλτικές ώρες.


Η διαφορά σε σχέση με τα προηγούμενα τρία 24ωρα είναι ότι πλέον στη διάθεση των πυροσβεστικών δυνάμεων βρίσκονται και τα αεροπλάνα, μια και οι άνεμοι που πνέουν στο νησί δεν ξεπερνούν τα 6 μποφόρ. 

Ενδείξεις - αν όχι αποδείξεις- εμπρησμών

Μετά την επίσκεψη του στο κέντρο επιχειρήσεων της Πυροσβεστικής ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας έκανε λόγο για ενδείξεις -αν όχι αποδείξεις- εμπρησμών στη Χίο και και τη Ζάκυνθο και αποκάλευσε ότι ζήτησε τη συνδρομή των υπηρεσιών της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών προκειμένου να καταλήξουν οι έρευνες που αφορούν τον τρόπο που προκλήθηκαν οι πυρκαγιές. Όπως είπε ο υπουργός, τις τελευταίες δέκα μέρες έχουν εκδηλωθεί 589 πυρκαγιές σε όλη τη χώρα, εκ των οποίων 16 μόνο σήμερα.

Την ίδια ώρα, ακόμη 16 φωτιές προκλήθηκαν μόνο το πρωϊνό της Τρίτης σε όλη τη χώρα, ενώ όπως είπε ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής μόνο το τελευταίο τριήμερο άναψαν συνολικά 282! 

 

Ο υπουργός Ναυτιλίας, Κ. Μουσουρούλης μιλώντας στην ΝΕΤ έκανε λόγο για ενδείξεις που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η πυρκαγιά προκλήθηκε τα ξημερώματα του Σαββάτου μετά από εμπρησμό. «Η πολιτεία δε θα ησυχάσει αν δεν κατορθώσουμε να εντοπίσουμε να συλλάβουμε και να τιμωρήσουμε τους εγκληματίες», τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Μουσουρούλης.




Σε εξέλιξη πύρινα μέτωπα σε όλη τη χώρα

Τρεις πυρκαγιές μαίνονται σήμερα στην Πελοπόννησο. Η μία από αυτές εκδηλώθηκε νωρίς το μεσημέρι στον Αυλώνα Τριφυλλίας, ενώ οι άλλες δύο, στο Σολωμό Κορινθίας και την Τροιζήνα, συνεχίζουν για δεύτερη ημέρα το καταστροφικό τους έργο.

Σε εξέλιξη βρίσκται η μεγάλη πυρκαγιά στη Ζάκυνθο που καίει από την Κυριακή. Μάλιστα τη Δευτέρα εκκενώθηκε προληπτικά ένα χωριό.


Τεράστια η οικολογική καταστροφή

Με τα μελανότερα χρώματα περιγράφεται η καταστροφή που προκαλεί η φωτιά που κατακαίει τη Χίο από τα ξημερώματα του Σαββάτου. Σύμφωνα με νεότερες μετρήσεις των καμένων εκτάσεων από το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Δασικών Πυρκαγιών (E.F.F.I.S), που δημοσιεύει και η ιστοσελίδαpolitischios, οι συνολικά καμένες εκτάσεις από την εν λόγω πυρκαγιά ανέρχονται σε (127.400) στρέμματα αγροτοδασικής έκτασης. 



Ειδικότερα η σύνθεση των καμένων εκτάσεων είναι η εξής:

α) Το 4,56% δάση πλατύφυλλων.
β) Το 17,58% βλάστηση σκληρόφυλλων.
γ) Το 20,26% θαμνώδεις εκτάσεις.
δ) Το 30,49% διάφορες φυτικές περιοχές και
ε) Το 27,12% αγροτικές εκτάσεις.


Κλιμάκιο του ΕΛΓΑ στη Χίο για τις αποζημιώσεις
Στο 25-30% του φυτικού κεφαλαίου της μαστίχας εκτιμώνται επί του παρόντος, οι ζημιές που έχουν προκληθεί από την καταστροφική πυρκαγιά στη Χίο, σύμφωνα με την ενημέρωση που νωρίτερα παρείχαν οι αρμόδιοι φορείς της περιοχής στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, καθηγητή Αθανάσιο Τσαυτάρη, ο οποίος μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, αφού επισημαίνει πως είναι ακόμη νωρίς να υπολογιστεί με ακρίβεια η έκταση των απωλειών, υπογραμμίζει ότι καταβάλλεται ήδη κάθε δυνατή προσπάθεια για την ανακούφιση των πληγέντων.

«Ήδη γεωπόνοι του ΕΛΓΑ βρίσκονται στην περιοχή για να προχωρήσουν σε αποτίμηση των ζημιών στο φυτικό κεφάλαιο και πληρωθούν έπειτα οι αποζημιώσεις μέσω της Πολιτικής Σχεδίασης Έκτακτης Ανάγκης. Μια διαδικασία, όμως, που όπως αντιλαμβάνεστε είναι αρκετά χρονοβόρα. Ακόμη δεν έχει καν σβήσει η φωτιά», είπε ο κ. Τσαυτάρης. Ωστόσο, όπως σημείωσε, από τα προβλήματα που ανακύπτουν είναι ότι οι αποζημιώσεις δίνονται μόνο σε κατ΄επάγγελμα αγρότες. «Όμως, στη Χίο υπάρχουν και παραγωγοί μαστίχας με λίγα μαστιχόδεντρα, που δεν είναι κατ' επάγγελμα αγρότες, ως εκ τούτου αναζητούνται ήδη τρόποι προκειμένου οι άνθρωποι αυτοί να αποζημιωθούν για τις απώλειες τους» είπε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. 
real