7.8.12

Έτοιμη η πρώτη λίστα με τις αποκρατικοποιήσεις

Έτοιμη η πρώτη λίστα με τις αποκρατικοποιήσεις Στο «σφυρί» δέκα περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου - Νομοσχέδιο για τη διευκόλυνση των επενδύσεων και κατάργηση των περιορισμών

Διαδικασίες… fast track θέτει σε εφαρμογή η ελληνική κυβέρνησης προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα οι αποκρατικοποιήσεις. 
Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς ξηλώνει όλα τα νομοθετικά αντικίνητρα προωθώντας νομοσχέδιο στο οποίο θα περιλαμβάνονται 77 δράσεις που δεν θα διευκολύνουν την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Η βασικότερη ρύθμιση θα αφορά τη συμμετοχή ενός ιδιώτη σε ΔΕΚΟ στρατηγικού χαρακτήρα σε ποσοστό άνω του 20% καταργώντας επί της ουσίας τη βασικότερη διάταξη σύμφωνα με την οποία το δημόσιο κατείχε το 51% σε μεγάλες επιχειρήσεις κοινής ωφέλειας.

Η κατάρτιση του νομοσχεδίου θα αρχίσει άμεσα και θα αφορά κυρίως τα υπουργεία Οικονομικών, Ανάπτυξης και το ΥΠΕΚΑ. Θα διευθετεί επίσης το ζήτημα της συμμετοχής του Δημοσίου στις επιχειρήσεις στρατηγικού χαρακτήρα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι υπήρξε χρονοδιάγραμμα για τουλάχιστον δέκα μεγάλους οργανισμούς και ο πρώτος στόχος είναι τα έσοδα από τις αποκρατικοποιήσεις να φθάσουν σε πρώτη φάση τα τρία δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό προχωρούν άμεσα:
  • Η αξιοποίηση του Ελληνικού
  • Οι αποκρατικοποιήσεις σε Κρατικά Λαχεία, ΔΕΠΑ, ΔΕΣΦΑ και στον ΟΠΑΠ.
  • Οι επενδύσεις στην Αφάντου της Ρόδου και στην Κασσιόπη της Κέρκυρας
  • Η αξιοποίηση του IBC (Διεθνές Κέντρο Ραδιοτηλεόρασης στο ΟΑΚΑ) και συνολικά όλο το σύμπλεγμα του Golden Hall
  • Η εκμετάλλευση 48 ακινήτων του δημοσίου

Στο σχέδιο αυτοκινητόδρομοι, λιμάνια και αεροδρόμια

Κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνάντησης συζητήθηκε και το θέμα τωναποκρατικοποιήσεων 37 περιφερειακών λιμανιών και αεροδρομίων της χώρας, ενώ συζητήθηκε και η αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου της Αττικής (από Φάληρο μέχρι Σούνιο) για την οποία η κυβέρνηση επεξεργάζεται τη δημιουργία ειδικού επενδυτικού φορέα.

Το Φθινόπωρο πάντως αναμένεται να είναι ιδιαιτέρως θερμό καθώς η αντιπολίτευση και κυρίως ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδιάζει μετωπική σύγκρουση με την κυβέρνηση με επίκεντρο τις αποκρατικοποιήσεις.
newsbomb