18.8.12

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η Χίος - Εκκενώνονται χωριά



Από τις 4.00 τα ξημερώματα μαίνεται μεγάλη φωτιά η οποία εκδηλώθηκε από άγνωστη μέχρι στιγμή αιτία , σε δασική στην περιοχή Προβατά της Χίου. Τα χωριά Ελάτα και Βέσα εκκενώθηκαν με εντολή της Πυροσβεστικής, ενώ , σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Πολιτικής Προστασίας,  τα χωριά που "απειλούνται" από τις φλόγες είναι: Ανάβατος, Αυγώνυμα, Ολύμποι, Λιθί, Δαφνώνας, Αγ. Γεώργιος Συκούσης, Πυργί και Μεστά .


Το μέτωπο της φωτιάς εκτείνεται σε 25 χιλιόμετρα και προς το παρόν η κατάσταση κρίνεται "μη αντιμετωπίσιμη".  Στην επιχείρηση για τον έλεγχο της πυρκαγιάς μετέχει όλη η δύναμη της Πυροσβεστικής που βρίσκεται στην περιοχή - 17 οχήματα με 75 πυροσβέστες και 30 άτομα πεζοπόρο τμήμα - καθώς και 30 εθελοντές και 79 στρατιώτες  και συνεχώς φθάνουν ενισχύσεις από όλη τη χώρα. 



Στο μέτωπο της φωτιάς επιχειρούν επίσης 8 πυροσβεστικά αεροσκάφη και 3 ελικόπτερα , ενώ στο νσηί καταφθάνουν συνεχώς πυροσβεστικά εναέρια μέσα από όλη την Ελλάδα, υδροφόρες από τα γύρω νησιά ενώ , το "Νήσος Χίος" θα μεταφέρει 10 πυροσβεστικά φορτηγά. Νωρίτερα έφρασαν  με C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας πυροσβέστες από τη Λέσβο και τη Θεσσαλονίκη. 


Αργότερα μέσα στην ημέρα θα καταφθάσει στη Χίο, το πλοίο BLUE STAR Patmos προκειμένου να μεταφέρει πυροσβεστικά οχήματα από την Αθήνα.



Στο νησί βρίσκεται ο Υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας, Κ. Μουσουρούλης , ο οποίος συντονίζει μαζί με την Πυροσβεστική την μεγάλη επιχείρηση κατάσβεσης και βρίσκεται σε ανοιχτή γραμμή με τον υπ. Προστασίας του Πολίτη Ν. Δένδια όσο και με τον πρωθυπουργό , ενημερώνοντας τους συνεχώς για την κατάσταση, η οποία είναι εκτός ελέγχου. 



Οι ισχυροί άνεμοι που φτάνουν και τα 8 Μποφόρ, δυσχεραίνουν σημαντικά το έργο της κατάσβεσης καθώς παρατηρούνται και συνεχείς στροβιλισμοί και αναζωπυρώσεις. "Αδύνατον να ελεγχθεί η φωτιά σε μια μέρα", υποστηρίζει ο Αντιπεριφερειάρχης Κ. Γανιάρης. 


Οι τοπικές αρχές ειδοποίησαν όσους κατοίκους ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες και υπήρχε κίνδυνος να αντιμετωπίσουν προβλήματα από το καπνό, που έχει καλύψει ολόκληρη την περιοχή, να απομακρυνθούν


Η φωτιά όπως φαίνεται από την παραλία στο Λιθί

real.gr