18.8.12

ΙΣΧΥΡΟΙ ΟΙ ΑΝΕΜΟΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΤΡΙΗΜΕΡΟ


Με ενισχυμένους ανέμους η επιστροφή των εκδρομέων του Δεκαπενταυγούστου από τους νησιωτικούς προορισμούς
Κεντρικό, Νότιο Αιγαίο και Ικάριο μέχρι τη θάλασσα των Κυθήρων θα αντιμετωπίσουν ανέμους εντάσεως 7 με 8 μποφόρ. Μεγαλύτερη η ταλαιπωρία όσων ταξιδέψουν με πλοίο από τις 10 το πρωί μέχρι νωρίς το απόγευμα

Με ενισχυμένους ανέμους η επιστροφή των εκδρομέων του Δεκαπενταυγούστου από τους νησιωτικούς προορισμούς
Επιστροφή με πολλά μποφόρ αναμένεται αυτό το Σαββατοκύριακο και τη Δευτέρα για τους εκδρομείς του Δεκαπενταύγουστου που επέλεξαν νησιωτικούς προορισμούς.

Τα αυγουστιάτικα μελτέμια έχουν κάνει ήδη από χθες αισθητή την παρουσία τους, ενώ από σήμερα και για τις επόμενες δύο ημέρες αναμένεται, σύμφωνα με την πρόγνωση των μετεωρολόγων της ΕΜΥ, να έχουν ένταση 7 με 8 μποφόρ τις πρωινές και μεσημεριανές κυρίως ώρες στο Κεντρικό και Νότιο Αιγαίο, το Ικάριο Πέλαγος, μέχρι και τη θάλασσα των Κυθήρων. Τάση εξασθένησης των ισχυρών βόρειων ανέμων προβλέπεται να υπάρξει από τα μέσα της ερχόμενης εβδομάδας.
Μεγαλύτερη ταλαιπωρία προβλέπεται για όσους έχουν προγραμματίσει να ταξιδέψουν με πλοίο από τις 10 το πρωί μέχρι νωρίς το απόγευμα, οπότε και οι άνεμοι θα είναι περισσότερο ενισχυμένοι. Αν υπάρχει περιθώριο επιλογής, η επιστροφή μπορεί να γίνει ευκολότερη για όσους προτιμήσουν να ταξιδέψουν νωρίς το πρωί ή από το απόγευμα και μετά με πλοία μεγάλου τύπου.
Τα πρώτα σημάδια αλλαγής του σκηνικού του καιρού έχουν αρχίσει να γίνονται εμφανή από χτες, με κύρια χαρακτηριστικά την ενίσχυση των βοριάδων στο Αιγαίο (6-7 μποφόρ), την πτώση της θερμοκρασίας (στους 35 βαθμούς Κελσίου) και τις βροχοπτώσεις στα βόρεια ορεινά. Σε γενικές γραμμές δροσίζει. Ο υδράργυρος πέφτει στους 30 με 31 βαθμούς Κελσίου στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Αυτό μπορεί να διευκολύνει την ψυχολογία όσων τελείωσαν οι διακοπές, δεν σηματοδοτεί όμως και το τέλος του καλοκαιριού. Από την ερχόμενη Πέμπτη και μετά, σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής προγνωστικά στοιχεία, ο υδράργυρος θα επανέλθει σε ανοδική πορεία, φτάνοντας τους 37 με 38 βαθμούς Κελσίου.
Ειδικότερα, για σήμερα Σάββατο προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με μικρή πτώση της θερμοκρασίας στα ανατολικά και τους ανέμους να πνέουν από βόρειες διευθύνσεις, στα δυτικά 3-5, στα ανατολικά 5-6 και στο Αιγαίο 7 και πρόσκαιρα τοπικά 8 μποφόρ.
Ανάλογος ο καιρός αύριο και τη Δευτέρα, με τον υδράργυρο σε μικρή περαιτέρω πτώση.
Ευνοϊκότερες οι συνθήκες μετακίνησης για όσους βρίσκονται ακόμη διακοπές την ερχόμενη Τρίτη και Τετάρτη, με τα μελτέμια σε εξασθένηση και τη θερμοκρασία σε άνοδο.
Πως «φουσκώνουν» τα μελτέμια
Ανάχωμα στον υδράργυρο
Τα μελτέμια λειτουργούν ως ένας «φυσικός τοίχος», που προστατεύει το καλοκαίρι από τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Πρόκειται για έναν καλοκαιρινό τοπικό ημερήσιο άνεμο, που πνέει από τον Βορρά (βόρεια Βαλκάνια και Μαύρη Θάλασσα) και εκδηλώνεται στις ελληνικές θάλασσες και κυρίως στο Αιγαίο. Αναφορές για μελτέμια έχουμε ακόμη και από τον Αριστοτέλη, γεγονός που αποδεικνύει πως δεν έχει αλλάξει το κλίμα στην περιοχή. Οι αρχαίοι Ελληνες τα ονόμαζαν «ετησίαι». Τα μελτέμια δημιουργούνται από τον συνδυασμό δύο αντίθετων συστημάτων: ένα μεγάλο πεδίο υψηλών πιέσεων στα Βαλκάνια και ένα μεγάλο πεδίο χαμηλών πιέσεων στην Κύπρο. Στο κέντρο μεταξύ του υψηλού και του χαμηλού βαρομετρικού είναι το Αιγαίο, όπου δημιουργούνται οι μεγαλύτερες εντάσεις. Υπάρχουν όμως και περιπτώσεις, όπου κάποια χαμηλά συστήματα από τη βορειοδυτική Ευρώπη υπερισχύουν του αντικυκλώνα (υψηλό βαρομετρικό), με αποτέλεσμα τα μελτέμια να διακόπτονται και τη θέση τους να παίρνουν οι νοτιάδες και η υγρασία. Χαρακτηριστικά αυτό είχε συμβεί το 2007, οπότε είχαμε και 3 μεγάλους καύσωνες.
Ρούλα Γιακοπούλου
ethnos