29.8.12

ΠΟΥΤΙΝ:Πυρηνικά: Δύναμη εγγύησης της εθνικής ανεξαρτησίας


Ως βασικό εγγυητή της ανεξαρτησίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ρωσίας, θεωρεί ο Βλαντίμιρ Πούτιν το πυρηνικό οπλοστάσιο της χώρας.
"Прежде всего, это касается ядерного оружия, которое остается важнейшей гарантией суверенитета и территориальной целостности России, играет ключевую роль в поддержании глобального и регионального равновесия, стабильности"
Πυρηνικά: Δύναμη εγγύησης της εθνικής ανεξαρτησίας
Το ρωσικό πυρηνικό υποβρύχιο κλάσεως Akula προκάλεσε πρόσφατα ανησυχία στους αμερικάνους αξιωματούχους, καθώς δεν ανιχνεύθηκε εγκαίρως στο κόλπο του Μεξικού. Πηγή: TASS
Η αξιοπιστία του πυρηνικού δυναμικού της Ρωσίας δεν πρέπει να εγείρει καμιά αμφιβολία για την ισχύ και την μαχητική του αξία, αλλά η χώρα δεν θα εισέλθει σε νέα κούρσα εξοπλισμών, δήλωσε στο Σότσι, σε σύσκεψη για το κρατικό πρόγραμμα εξοπλισμών, ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.
 Οι στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας και το Σώμα Αεροδιαστημικής Αμυνας της χώρας, έχουν ιδιαίτερη ευθύνη για τη διαφύλαξη της ασφάλειας της χώρας. «Πρώτα απ' όλα, πρόκειται για πυρηνικά όπλα, τα οποία παραμένουν η σημαντικότερη εγγύηση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Ρωσίας και διαδραματίζουν βασικό ρόλο στη διατήρηση της παγκόσμιας και της περιφερειακής ισορροπίας και σταθερότητας», τόνισε.

Όλες σχεδόν οι πυρηνικές δυνάμεις, που έχουν στη διάθεση τους επιθετικά μέσα από αέρος και από το διάστημα, αναπτύσσουν συστήματα ελέγχου και εξοπλισμό που αυξάνουν την αποτελεσματικότητα των Υπηρεσιών Πληροφοριών, είπε ο πρόεδρος της Ρώσικης Ομοσπονδίας. «Εμείς, δεν πρόκειται να συμμετάσχουμε σε μια κούρσα εξοπλισμών, όπως έχω πει πολλές φορές, αλλά κανείς δεν πρέπει να αμφιβάλει για την αξιοπιστία και η αποτελεσματικότητα του πυρηνικού μας δυναμικού και των δυνάμεων αεροδιαστημικής άμυνας της Ρωσίας», δήλωσε.

Για να εκσυγχρονιστούν οι ομάδες των στρατηγικών πυρηνικών δυνάμεων και των σωμάτων αεροδιαστημικής άμυνας, θα πρέπει να διατεθεί ένα σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού του κρατικού αμυντικού προγράμματος μέχρι το 2020. Ο Βλαντίμιρ Πούτιν τόνισε ότι τα σχέδια πρέπει να προχωρήσουν τηρώντας τις προθεσμίες και τα χρονοδιαγράμματα. Μέχρι το 2020, το ποσοστό των σύγχρονων οπλικών συστημάτων στις στρατηγικές πυρηνικές δυνάμεις θα πρέπει να κυμαίνεται μεταξύ 75% – 85%, ενώ στην αεροδιαστημική άμυνα, όχι λιγότερο από 70%.

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύθηκε στην ιστοσελίδα RG.ru.