11.8.12

Τουρκία: Ετοιμασία για ζώνες ασφαλείας εντός Συρίας…


Όλα δείχνουν ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά στην απόφαση της Τουρκίας να επιχειρήσει τη δημιουργία ζωνών ασφαλείας εντός του συριακού εδάφους, με πρόσχημα την προστασία των προσφύγων από τα στρατεύματα του Μπασάρ Αλ Άσαντ.
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας «Cumhuriyet», η απόφαση αυτή θα ληφθεί αποκλειστικά σε κυβερνητικό επίπεδο, δηλαδή από τον Ερντογάν και κανέναν άλλο και δεν θα ζητηθεί η έγκριση του τουρκικού Κοινοβουλίου. Οι ζώνες αυτές θα δημιουργηθούν σε βάθος 20 χιλιομέτρων εντός του συριακού εδάφους, σε πέντε σημεία που θα βρίσκονται επάνω στους οδικούς – μεταφορικούς άξονες, δίπλα στα σύνορα Συρίας – Τουρκίας.

Εάν τελικά η πρωτοβουλία της Τουρκίας προχωρήσει, θα πρόκειται για μια ενέργεια προαναγγελία ουσιαστικά μεγαλύτερης (για την ακρίβεια, πιο άμεσα ορατής…) εμπλοκής του διεθνούς παράγοντα στην εμφύλια σύγκρουση. Ωστόσο, είναι επίσης προφανές ότι από τη στιγμή που χώρα θα παραβιάσει την εδαφική κυριαρχία της Συρίας θα μετατραπεί αυτόματα σε στρατιωτικό στόχο τον οποίο οι Σύροι θα μπορούσαν ακόμα και να πιεστούν από διάφορες πλευρές να πλήξουν… Σε μια τέτοια περίπτωση η εξέλιξη θα μπορούσε να είναι μέχρι και δραματική…
defencepoint